iPon Hírek

Igényesebb házat kap az Intel apró PC-je

Dátum | 2013. 03. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel NUC (Next Unit of Computing) névre hallgató apró számítógépe egy igazán kompakt, remek felszereltségű megoldás. A termék a korábbi tesztek szerint egy apró problémával azért küzd: a WiFi adapter túl közel helyezkedik el az SSD meghajtóhoz, így a nem megfelelő hűtés miatt a rendszer olykor-olykor kifagyhat. A problémára egy BIOS frissítés keretén belül már érkezett orvosság: a túlmelegedést ventilátorfordulatszám-emeléssel oldották meg.

SilverStone PT14 NUC - Forrás: HeXus.net
Az apró PC-t műanyag háza miatt is érheti kritika, hiszen a kuckón igencsak látszik, hogy nem egy kifinomult, drága darab. Annak érdekében, hogy a termék házát se érhesse kritika, az Intel mérnökei együttműködésbe léptek a minőségi tápegységeiről és számítógépházairól ismert SilverStone-nal, a partnerkapcsolat gyümölcseként pedig megszületett a PT14 NUC, ami egy fémből készített, igényes kinézetű és felépítésű kuckó.

SilverStone PT14 NUC - Forrás: HeXus.net
A NUC konfigurációkhoz tervezett ház valamivel kisebb, mint az Intel által tervezett műanyagház, plusz sokkal igényesebb kinézettel és felépítéssel is rendelkezik. Az alumíniumból készített kuckó egy nagy hűtőbordaként viselkedik, ami hatékonyan adja át környezetének a processzor által termelt hőt. A processzor egy kisebb hűtőtömbön keresztül érintkezik a számítógépház felső részével, a hőátadás hatásfokát pedig egy kilapított hőcső is segíti. A PCH egy nagyméretű, hőcső nélküli alumínium tömbön keresztül kapcsolódik a házhoz. A SilverStone mérnökei szerint a rendszer akár teljesen passzívan, ventilátor nélkül is tökéletesen működőképes, igaz, ekkor egy idő után eléggé felforrósodik a ház, ami a komponensek élettartamára szinte biztos, hogy negatív hatással van.

SilverStone PT14 NUC - Forrás: HeXus.net
Annak érdekében, hogy a hűtés hatásfoka mindig megfelelő lehessen, a számítógépház aljára bekerült egy 60 milliméteres átmérőjű, PWM támogatással is rendelkező légkeverő, amely szinte hangtalanul üzemel. A ház alját és tetejét néhány hosszabb csavar fogja össze.

SilverStone PT14 NUC - Forrás: HeXus.net
A SilverStone illetékesei szerint akkor, ha a műanyag számítógépház helyett a fentebb látott, sokkal igényesebb dizájnnal rendelkező, teljes egészében alumíniumból készített házat alkalmazná az Intel, a NUC ára mindössze 50 dollárral lenne magasabb. Az egyelőre nem világos, hogy érkeznek-e ilyen számítógépházba szerelt komplett NUC konfigurációk, viszont az már biztosnak tűnik, hogy maga a számítógépház április végétől kezdve elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tibaimp
2013.03.11. 21:22
Ebben egy 22 nm-es i3 proci van 17W tdp-vel, HD Graphics 4000-el, nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 5hR3kY
2013.03.12. 00:13
Nem rossz? 88 ezer forint egy alaplap + cpu + ház+táp-ért? Én egy alaplap + cpu + ház+táp + ram-ért adtam 51500-at a nyár végén! Ha HDD/SSD-t és ODD-t is vettem volna mellé (nem kellett mert volt), akkor sem lett volna az egész 88 ezer! Ráadásul az én gépem is a monitorom hátuljára van felfogatva, de ellenben normálisan bővíthető, van rajta USB 3.0, SATA 3.0, és mondjuk egy Diablo 3-at is visz 1920x1080 mediumon, úgy hogy 65W körül van a max fogyasztása. Számolj ehhez az intel cucchoz 2x 2GB DDR3 SO-DIMM memóriát is! Ja hogy ez még a dual channelt sem tudja, akkor legyen 1x4GB ami legyen kb. 7500-Ft, és egy Intel 30GB-os MSATA SSD-t ami 17640- HUF perpillanat, és ott vagy hogy már 110000- HUF fölött vagy. Szerinted ez nem rossz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2013.03.12. 00:16
Ja bocs, az én gépem többet fogyaszt mint egy ilyen cucc, de szerintem mire azt a 35 ezer forint árkülönbözetet behozná fogyasztásból, addigra már úgy is másik gépem lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2013.03.12. 01:01
Mehet ez is meg a surface is a süllyesztőbe, mert semmit nem váltanak ki, ellenben indokolatlanul drágábbak a konkurens megoldásoknál. 90 ezer forint egy i3 barebone NUC, aztán míg megveszel bele mindent ami kell, ott tartasz hogy 10-20 ezer forint nem oszt, nem szoroz, egy mac mini alap konfig annyival drágább, de jobb is a felszereltsége sokkal, mert i5 és 500 GB HDD alá nem adják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. maláj
2013.03.28. 21:14
ezért adnék 40k-t max. de nem többet ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!