iPon Hírek

Ígéretes AR-szemüveg a Vuzix-tól

Dátum | 2009. 03. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az idei Játékfejlesztők Konferenciáján (GDC) mutatta be legújább alkotását, a "kiegészített valóság" (AR) készletet a Vuzix, amelyet a már meglévő VR920-as szemüvegük hathatós extra kellékének szánnak, és amely reményeik szerint nagy jövő elé nézhet mind a játékok, mind az oktatás, mind pedig az utazás területein.


A készletet az AR-szakértő metaio-val közösen fejlesztették ki, és alapvetően két részből áll: egyrészt a CamAR névre hallgató USB-kamerából, amelyet a fent említett VR920-as szemüvegre lehet felhelyezni, másrészt pedig a PhasAR vezeték nélküli input-vezérlőből, amely gyakorlatilag térbeli egérként funkcionál.

Értelemszerűen a CamAR teszi láthatóvá a külvilágot, ismeri fel a különböző tárgyakat és követi nyomon a felhasználó hozzájuk viszonyított helyzetét - vagyis adja meg mindazt a valóság-alapot, amit aztán a VR920-as kiegészíthet a maga 3D-s grafikájával. A készlet bemutatása során ezt demonstrálták például azzal, hogy egy valós Lego-kastélyra pillantva a szemüvegen megjelent egy egymással küzdő lovag és egy sárkány; egy bizonyos magazin címlapján idegenek inváziója zajlott, míg egy megjelölt felületen a PhasAR-ral felrajzolt digitális ákombákomok tűntek fel.

                                     


Mindent egybevetve tehát a megoldás valóban ígéretesnek tűnik és belülről kellően látványos is, csak épp kívülről tűnik még egy kissé "darabosnak" az egész. Kicsit még dolgoznak a formatervezésen, és teljesen rendben is lesz. Várhatóan mindkét kellék $100 alatti áron kerül a boltokba még idén nyáron, hardverfejlesztők pedig már 30 napon belül hozzájuthatnak. Külön örmöhír, hogy nem kell hozzájuk erőmű: elvileg az emlúlt 4-5 év során kiadott gépeken is működniük kell, de azért a támogatottság még erősen kérdéses.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2009.03.26. 15:39
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!