iPon Hírek

Így ajánl nekünk játékokat a Steam

Dátum | 2017. 05. 10.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

Elgondolkodtatok már azon, mi lenne, ha nem létezne a Steam? Honnan vásárolnánk ennyi játékot? Érdekes eszmefuttatás, de persze a Valve nagykutya státuszú digitális boltja nem megy sehová, sőt: épp egy szép hosszú blogbejegyzésben fejtegetik a cég filozófiáját és azt, hogy akarják megőrizni a platform fontosságát mind a játékosok, mind a fejlesztők számára. Ennek része a most bevezetett új funkció, mely megmutatja, miért ajánlott nekünk a motor egy bizonyos játékot. Ahogy Robin Walker írja, mindig érdekli őket, mi a felhasználók véleménye a különböző változásokról, illetve arról, mennyire működik jól az alkalmazás, de mostanában azt vették észre, hogy egyre inkább eltérnek a vélekedések azon a téren, milyennek kellene lennie a Steamnek.
Walker szerint többféle felhasználójuk van: olyan játékosok, akik benne vannak az online játékos közösségek életében és akik egyáltalán nincsenek; olyanok, akik keresgélnek a boltban és akik egy bizonyos játék megvásárlásáért jönnek; olyanok, akik havonta egyszer lépnek be és akik naponta többször megnézik a kínálatot; olyanok, akiket a legújabb AAA-címek érdekelnek és akik a rejtett drágakövek után kutatnak; olyanok, akik már a fejlesztés kezdeti szakaszában játszanának a játékokkal, illetve olyanok, akik egy bizonyos típusú játékot keresnek akár a játékmenet, akár a nyelv, vagy bármi más terén. A fejlesztőket is különböző típusokra osztották: a nagy AAA-csapatokra és az alig ismert, kis stúdiókra; a különleges játékokat készítőkre és azokra, akik már a munka elején szeretik látni a felhasználói visszajelzéseket. Walker szerint egy sikeres üzlet az összes felvázolt típust kiszolgálja, viszont itt sokszor meg kell oldani az egyes csoportok egymással ütköző érdekeinek problémáját. Walker szerint az olyan lehetőségek, mint a Discovery update, vagy a kívánság szerinti pénzvisszatérítés segített abban, hogy a játékok szélesebb közönséghez jussanak el, a Greenlight pedig arra mutatott rá, hogy nem szerencsés, ha egy kis csoport dönti el, mi a jó játék. A Valve eddigi erőfeszítései főleg az indie fejlesztőket támogatták, de persze nem fognak túlságosan csak rájuk összpontosítani, hiszen sok olyan vásárlójuk van, akiket kizárólag az AAA-címek érdekelnek. A jövőben a Valve átláthatóbbá teszi ajánlási algoritmusait, kezdve azzal, hogy egy külön szekció mutatja, miért ajánlanak nekünk egy bizonyos játékot. Az okok széles skálán mozoghatnak: hasonlít egy már korábban játszott játékhoz, tetszik a barátainknak, jók az értékelései és a többi. Az új feature már él, tehát ti is megnézhetitek és eldönthetitek, pontosan működik-e, avagy sem. A mostani blogbejegyzés csak az első abból a háromból, melyekkel Walker reményei szerint a felhasználók jobban megértik, mik a Valve céljai a Steammel. A következő posztban a csalókkal foglalkoznak majd, akik kihasználták a bolt algoritmusait a nagyobb bevétel érdekében, a harmadikban pedig a Steam Directről és az ehhez kapcsolódó témákról esik szó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Gyurkov
2017.05.10. 10:56
Nyitó kérdésre válaszolva, igen: GOG, GMG, Origin. Illetve PS és XBOX Store.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp Gyurk...
2017.05.10. 12:02
Az Uplay-t ne hagyd ki.

A GMG-t nem ismerem, az mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG Gyurk...
2017.05.10. 12:13
A PS store talán ott van a szeren, de a többiek elbújhatnak a steam elől. :)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester tibai...
2017.05.10. 12:57
GMG - Green man gaming

Azért szerintem a ps store is elbújdoshat nyugodtan. A szűrésen lenne mit dolgozni, akciók szinte nincsenek is, vagyis amik vannak azok nem számottevőek. Ha egyszer valahol csináltál egy regisztrációt akkor ha megdöglesz is abból a storeból fogsz vásárolni, nem pedig a belépésed helyétől függő árakkal szembesülsz.
A uplay-t meg illik kihagyni... uborkaszoft... említésre sem méltóak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!