iPon Hírek

Így fest az űrből a változó marsi időjárás

Dátum | 2016. 11. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ellentétben a Föld körül keringő rengeteg meteorológiai műholddal, amelyek folyamatosan adatokat szolgáltatnak az előrejelzések számára, a Mars körül jelenleg nincs olyan űreszköz, amelynek fő feladata az időjárás monitorozása lenne. A hat aktív marsi műhold közül ráadásul csak az egyik, az MRO rendelkezik olyan színes kamerával, amelynek feladata a marsi légkör napi és szezonális változásainak nyomon követése. A statikus fotók alapján azonban nehéz képet alkotni arról az összetett, folyamatosan változó rendszerről, amely a marsi időjárást alkotja. Pedig a vörös bolygó légkörében számos olyan jelenség megfigyelhető, amely kifejezetten ismerős lehet a földi időjárásból. A Marson is vannak hidegfrontok, gomolyfelhők, ciklonok és ritkás ködök, vízjégből álló felhők és porviharok.
Homokvihar a Tempe Terra fölött
Az MRO napi egy fényképe azonban kevés ahhoz, hogy ezeket a jelenségeket folyamatukban, mozgásban lássuk. Justin Cowart geológus és amatőrcsillagász azonban úgy döntött, hogy egy másik műszer képeit felhasználva megpróbálkozik ezzel. A szakértő az Európai Űrügynökség Mars Express nevű szondájának színes, nagyfelbontású sztereokameráját (HRSC) használta erre a célra, amelynek elsődleges feladata, hogy sztereografikus, vagyis a térlátás illúzióját keltő képeket készítsen a Mars felszínéről. A HRSC szenzorai úgy vannak elhelyezve az űreszközön, hogy összesen 5 különböző látószögből tudják fotózni ugyanazt a területet. A műszerek előre és hátrafelé is 20 fokot látnak be, és érzékenységüknek köszönhetően a felvételekből a szakértők 10–15 méter pontosságú modelleket tudnak készíteni a marsi domborzatról.
A gomolyfelhők borította Arcadia Planicia
A sztereokamera működéséből adódóan azonban egy másik célra is alkalmas. Az első szenzor első képe és az utolsó szenzor utolsó képe között egy adott terület esetében 70 másodperc telik el (ennyi időbe telik, amíg a szonda áthalad fölötte, és minden lehetséges szögből lefotózza azt). Ha ez idő alatt valami gyorsabb mozgás történik a légkörben, a változás a képeken is megjelenik, így a felvételekből time-lapse videókat lehet összerakni a marsi időjárásról. Cowart pontosan ezt tette, látványos gifeket hozva létre azon folyamatok megjelenítésére, amelyek a dinamikus marsi légkörben zajlanak. A kutató elmondása szerint csak nagyon egy kis részét dolgozta fel a Marsot 2005 óta fényképező HRSC több mint 10 ezer felvételének, így az adatok közt még ezeknél is látványosabb időjárási jelenségek rejtőzhetnek. A mellékelt gifek a 2011 júniusában begyűjtött adatokból készültek.
Porfelhők szállnak fel a Deuteronilus Mensae kanyonjaiból
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. zorrd023
2016.11.09. 19:30
Eddig hasonlót hogy hogy nem csináltak? Ott a szonda 2005 óta. Akkor miért csak most? Tudták eddig is a záridőket meg ami mozog az elmozdul a képen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!