iPon Hírek

Így működik az Apple Fusion Drive adattároló rendszere

Dátum | 2012. 10. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple friss iMac és Mac Mini konfigurációit korábbi hírünkben már bemutattuk, de akkoriban még nem lehetett pontosan tudni, hogy milyen eljárással üzemel a Fusion Drive technológia, ami az adattároló opciók közötti felsorolásban lapult. Akkoriban az Intel SRT eljárásával megegyező megoldásra gondoltunk, ám az igazság egy picit más – most el is mondjuk, mit lehet tudni a Fusion Drive-ról, hála az AnandTech-nek.

Az említett Apple termékek esetében a Fusion Drive opció annyit jelent, hogy a rendszer egy 128 GB-os SSD meghajtót, valamint választásunktól függően egy 1 TB-os vagy 3 TB-os adattároló kapacitást biztosító merevlemezt alkalmaz az adatok tárolására. Az Apple célja, hogy a kétféle adattároló segítségével egy olyan megoldást kínálhasson, amely adattároló kapacitás és gigabájtonkénti ár tekintetében egyaránt versenyképes, és még kellően gyors is.


Maga az SSD egy speciális nyomtatott áramköri lapon helyezkedik el – ugyanolyanon, mint amilyet az Apple a MacBook Air és MacBook Pro modellekben alkalmaz. Ennek fényében ugyanolyan Toshiba vagy Samsung SSD vezérlővel ellátott megoldásokról lehet szó, amelyeket korábbról már ismerhetünk.

Így nézhet ki a szóban forgó SSD
Ezzel az SSD meghajtóval működik együtt az 1 TB-os vagy 3 TB-os rendszer, méghozzá úgy, hogy a felhasználó az SSD és az adott HDD adattároló kapacitását egy nagy meghajtó formájában érheti el, illetve használhatja. Maga az operációs rendszer és az előtelepített alkalmazások az SSD meghajtón helyezkednek el, ahogy azt már korábban is írtuk. Amennyiben a Fusion Drive eljárás engedélyezve van és éppen írni szeretnénk a tömbre, akkor a rendszer a NAND Flash tárhelyen létrehozott 4 GB-os írási gyorsítótárat használja erre a célra. Az írások tehát ezen az írási gyorsítótáron mennek keresztül, majd ahogy a rendszer a helyükre másolta őket, törlődnek. A Fusion Drive a felhasználó ténykedését monitorozva rakosgatja az adatokat a merevlemezre, illetve az SSD-re: a gyakran használt állományok az SSD-re, a kevésbé gyakran használtak pedig a merevlemezre kerülnek. A másolás befejezéséig az adatok a gyorsítótárban, illettve eredeti helyükön is megmaradnak, így egy esetleges áramszünet vagy véletlen rendszerkikapcsolás alkalmával adataink nem vesznek el.

Kicsit sarkított eredmények, de ki lehet belőlük indulni
A Fusion Drive eljárás teljesen automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül működik, így nincs is semmi olyan menü Mac OS X Mountain Lion-on belül, amellyel módosítani lehetne a működését. Az eljárás az átlagfelhasználók számára tökéletes és kényelmes megoldás lehet, hiszen felhasználói beavatkozás nélkül üzemel és jobb teljesítményt kínál, mint ha csak merevlemezre támaszkodna a rendszer. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. AxoPy
2012.10.26. 15:53
és most lehet szidni az applet, hogy ezt már vki megcsinálta csak jobban, szar az apple, drága stb ^^
egyébként szerintem ez nagyon jó megoldás, és hogy tényleg semmilyen felhasználói beavatkozást nem igényel(rgo nem tudjuk elb*szni, vagy nem optimálisra beállítani) így még megnyerőbb. egy before-after teszt azért érdekelne ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2012.10.26. 16:04
Hulladék...

Majd ha elszáll az egyik meghajtód akkor meg lehet pityeregni mert mindened bukod. Vagy legalábbis jó esélyed van arra hogy ne tudj mindent visszaszerezni.
Innentől kezdve -meg hogy nem veszek sem almás sem körtés cuccot- nem érint engem, mert nem használom így a gépet.

Okosítsatok ki, de mintha raidbe is meglehetett oldani ezt a dolgot egy kis trükközéssel nemde?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Oggy
2012.10.26. 16:21
Te vagy a hulladék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BlueFox
2012.10.26. 17:40
Nem vagyok apple párti, főleg linuxot használok, telefonon androidot, ha muszály windowst, ettől eltekintve ez egy jó ötlet. Hátrányra nem sorolnám az adatveszteséget, mivel az egy sima egy winchesteres gép esetén ugyan úgy megvan, vagy jobban, mivel a hdd roszabbul bírja a sok kis fájl olvasgatását, tehát így még élettartam növekedéssel is számolhatunk. A RAID nagyon nem erre való, és még drága is (szoftveres RAID nem jelent sebességnövekedést a rendszerek nagy részénél, sőt! A 10-20 ezer forintos alaplapokon lévő raid vezérlő meg nem ugyan az, mint egy rendes hardveres). Az is igaz, ezt már mások kitalálták, de ez a dolog meg a apple-ra mindig is igaz volt, hogy nagyrészint mások ötletét turbózza fel és adja el jó marketingel (feltúrbózás néha nem is kell). Én továbbra se vennék almát, mert nem nyújtana többeg, mint amit most kapok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BlueFox
2012.10.26. 17:42
inkább muszáj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rieper
2012.10.26. 21:09
Végre valami tetszik az appletől


Ez még épületes, értelmes volt:
"Oggy - 2012-10-26 16:21:443

Te vagy a hulladék"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szaandrea
2012.10.26. 21:23
Mint minden automata rendszer azért megvannak a hátrányai. Ha egy régebbi projekten kezdesz el dolgozni akkor az "lassú" lesz mindaddíg amíg nem reagálja le a szoftver a háttérben, ha saját magadnak csinálod akkor előtte felmásolod az ssd-re és kész... Egyébként jó megoldás, adatvesztéstől nem tartanék - biztos igényesen és elegánsan van megoldva, nem vállalja be az Apple a bukást..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rieper
2012.10.27. 00:11
Nem pont valami corsair ssd-ben van egy félig hasonló rendszer, gondolok én itt a nand flash dologra? Annak is van egy ilyen cashe emlékeim szerint, legalábbis olvasáskor. De valami hasonlót nemrég olvastam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noPublicFG
2012.10.27. 11:06
Ezt mintha már láttam volna más gyártóktól korábban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!