iPon Hírek

Így működnek a WD Black hibrid merevlemezek

Dátum | 2013. 05. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A tegnapi nap folyamán fény derült néhány hasznos részletre, miután kiderült, hogy a Western Digital Black sorozatú hibrid merevlemezei a SanDisk iSSD moduljait használják, ugyanis a két vállalat együttműködésbe lépett egymással. A WD azt persze nem részletezte, hogy hogyan integrálja Black sorozatú merevlemezeibe a SanDisk iSSD moduljait, de remélhetőleg erre is rövidesen fény derül. A WD egyik illetékese, Matt Rutledge a The TechReportnak adott interjújában lerántotta a leplet a WD Black sorozatú SSHD meghajtók hibrid rendszerének működéséről. A Seagate és a Toshiba hibrid merevlemezei a gyorsítótárazást meghajtó szinten végzik, vagyis a firmware dönti el, hogy mikor mi kerül a NAND Flash alapú gyorsítótárba. A Western Digital rendszere másfajta megközelítést alkalmaz: a vállalat SSHD meghajtói driver segítségével vezérlik a gyorsítótárazást. Ez a driver alapú megoldás nem rendelkezik alacsony szintű rálátással arra, hogy az SSHD adattároló korongjain pontosan hogyan rendeződnek az adatok. A technológia az operációs rendszertől kap "tippeket" azzal kapcsolatban hogy mely fájlok tartalmaznak "forró adatokat", azaz mely fájlokat kell gyorsítótárazni. A gyorsítótárazás írási és olvasási feladatok alkalmával természetesen egyaránt működik. Ez a séma emlékeztet az Intel Smart Response Technológiájának működésére, amelynél a különálló SSD meghajtókat gyorsítótárként használhatjuk a merevlemezt is tartalmazó hibrid adattároló rendszerben. A WD megoldásánál ugyan a HDD és az SSD egyetlen meghajtóba rendezve foglal helyet a rendszerben, ezek a komponensek valamelyest mégis függetlenek egymástól. A SanDisk iSSD rendelkezik saját vezérlővel, csakúgy, mint az SSHD merevlemezes része. A két vezérlő egy SATA híd chipre csatlakozik, ami az adatfolyamok áramlását biztosítja a vezérlők és a rendszer között. Az egész tényleg olyan, mintha két meghajtó lenne egyben. A WD Black sorozatú SSHD meghajtói modelltől függően 8 GB és 24 GB közötti adattároló kapacitást biztosító iSSD modulokkal érhetőek el. A NAND Flash memóriachipek hasonló elrendezésben foglalnak helyet a rendszerben, mint a Seagate Laptop Thin SSHD meghajtóinál. A NAND Flash memóriachipek nagy része MLC NAND üzemmódban működik, egy részüket pedig SLC NAND Flash memóriachipként használja a rendszer. Az SLC zónaként üzemelő NAND Flash tárhely jobb írási teljesítményt és jobb strapabíróságot biztosít, mint a fennmaradó, MLC módban üzemelő tárhely. Az egyelőre nem tisztázott, hogy az SLC zónák fix méretűek-e, vagy esetleg dinamikusan növelhető, illetve csökkenthető-e a méretük.

A WD hibrid merevlemezeinek fejlesztése egy iSSD meghajtó alkalmazásával kezdődött, de a firmware azóta a különböző optimalizációknak köszönhetően nagymértékben egyedivé vált. A módosításokat természetesen szabadalom védi, a gyorsítótárazás koncepcióját azonban nem. Utóbbi miatt nincs kizárva, hogy a jövőben más gyártók kínálatában is feltűnnek majd olyan megoldások, amelyek a WD Black SSHD-k gyorsítótárazási koncepcióját alkalmazzák. Ezekre a jelek szerint már nem kell sokat várni: a Seagate például már márciusban bejelentette, hogy mérnökei egy olyan új hibrid merevlemezek készítésén munkálkodnak, amely az Intel gyorsítótárazó szoftverére támaszkodik. Azok a számítógépgyártók, amik a WD Black SSHD meghajtóit szeretnék alkalmazni, kétféle technológia közül választhatnak: kérhetnek olyan WD Black SSHD meghajtót, amely WD saját eljárását alkalmazza, de olyat is, amely az Intel technológiájára alapoz. Ezek a meghajtók hasonlítanak majd egymásra, de nem lesznek azonosak. Érdekesség, hogy a driver a gyorsítótárazási mókába a rendszermemória egy részét is bevonja, csak úgy, mint az Intel megoldása. Az egyelőre nem világos, hogy ez az eljárás hogyan működik - a részletekről várhatóan a Haswell rajt után hullhat le a lepel. A Western Digital a fentebb említett hibrid technológiát egyelőre csak a mobil konfigurációk esetében teszi elérhetővé. Mivel az asztali számítógépekben van elegendő hely kettő vagy több meghajtóból álló hibrid adattároló rendszer építésére, így ezen a területen nem túl vonzóak az SSHD meghajtók. Persze ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne készülnének asztali számítógépekbe szánt hibrid merevlemezek, hiszen ezek az átlagfelhasználók számára hasznosak lehetnek. A WD SSHD meghajtói ütőképes megoldásoknak tűnnek, ugyanis egy mindössze 5 milliméter magas, 2,5 colos formátumú meghajtó formájában 500 GB-nyi HDD és maximum 24 GB-nyi SSD tárhelyet ötvöznek. Azt azért mindenképpen érdekes lesz látni, hogy a WD saját gyorsítótárazási technológiája képes lesz-e versenyre kelni a konkurens megoldásokkal. A termékek jó eséllyel indulnak, ugyanis a Sandisk iSSD meghajtói 450 MB/s-os olvasási-, illetve 300 MB/s-os írási tempót kínálnak. Fontos kérdés még, hogy a WD Black SSHD meghajtók merevlemezkorongja pontosan mekkora fordulatszámmal pörög. A WD szakembere szerint ennek, azaz a HDD korong fordulatszámának hibrid adattároló rendszereknél nincs igazán jelentősége. Ebből arra a következtetésre juthatunk, hogy a termékek 5400 RPM-en üzemelnek, csak úgy, mint a Seagate Laptop Thin SSHD meghajtója. Utóbbinál a tesztek szerint a HDD korong alacsony fordulatszáma egyes esetekben negatívan hat az összteljesítményre - reméljük, a WD megoldásainál a nagyobb NAND Flash Cache segít a helyzet javításában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Samael
2013.05.09. 23:05
Egy Black wd-től elvárnám, hogy 7200-őn pörögjön ha van benne nand flash ha nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. eligor
2013.05.10. 01:18
Marhaságot vársz el, ennyi az egész. Nincs jelentősége a nagyobb fordulatnak, viszont az nagyobb áramfelvétellel és hőleadással jár. Lehet, hogy te jobban melegedő és gyorsabban merülő laptopot akarsz, de ezzel igencsak egyedül vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hawk529
2013.05.10. 10:49
???????? hááh még hogy nincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LoGA
2013.05.10. 14:49
Felhőben kell tárolni az adatokat és jó net kell hozzá. A laptopban meg csak SSD kell, mondjuk 128 vagy 256 giga, az bőven elég a programoknak. Ezek a hibrid megoldások addig érdekesek, amíg az SSD drága technológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2013.05.12. 18:22
és hogyan tárolsz felhőben több TB-nyi adatot normális áron? Ingyenes tárhelyből csak pár gigás van, ami több az meg többször annyiba kerül mintha kettesével vennéd a vinyókat és mind2-re ugyan azt elmentenéd...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!