iPon Hírek

Így néz ki a Zotac Steam Machine belseje

Dátum | 2015. 03. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Zotac az idei GDC alkalmával egy félelmetesen jól felszerelt, erős hardverrel ellátott Steam Machine-ról rántotta le a leplet, amely kompaktabb és erősebb is, mint egy hagyományos játékkonzol. Az apróság fedélzetén Skylake sorozatú Intel processzor, illetve GeForce GTX 970M típusú videokártya teljesít szolgálatot, méghozzá két darab Gigabites Ethernet port, négy darab HDMI 2.0-s videó kimenet, egy HDMI videó bemenet és néhány USB port társaságában – ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk.
Fotó: The Tech Report
Most a The Tech Report munkatársainak köszönhetően egyéb részletekről is lehull a lepel. Az SN970-es típusjelzéssel ellátott Zotac Steam Machine a bővíthetőséget szem előtt tartva született meg. Az alaplapon processzorfoglalat fogadja a 35 wattos TDP-vel rendelkező Skylake processzort, amiről sajnos most sem árultak el többet – még a processzorfoglalatot sem lehetett megtekinteni, de ez az Intel NDA miatt nem is túl meglepő. A processzorhoz hasonlóan a mobil videokártya is cserélhető, hiszen MXM modul formájában foglal helyet a rendszerben.
Fotó: The Tech Report
A GPU hűtéséről egyedi tervezésű, hőcső alapú hűtőrendszer gondoskodik, ami videokártya-csere alkalmával probléma forrása lehet, hiszen nincs rá garancia, hogy a régi hűtés az új MXM modulhoz is passzol majd. Ha átlagfelhasználói szemmel nem is túl zökkenőmentes a bővítés folyamata, gyártói szemmel nézve mindenképpen előnyös, hiszen idővel új hardverrel felszerelt, combosabb példányok piacra dobására is van mód, méghozzá minimális extra költséggel, hiszen optimális esetben csak a hűtést kell újratervezni.
Fotó: The Tech Report
A fotókon egyelőre egy prototípus látható, amelynek alaplapja némileg eltér a végleges változatba szánt deszkáétól. A prototípus két darab SATA csatolófelületet használ, a végleges példány azonban egy SATA és egy M.2-es bővítőhelyet kap. A processzor, illetve az egyéb komponensek az alaplap másik oldalán helyezkednek el – ezeket sajnos nem engedték megnézni.
Fotó: The Tech Report
A Zotac mérnökei természetesen nem csak az újdonság kompaktságára fordítottak komoly figyelmet, hanem a hűtés hatásfokára, illetve a zajszintre is. A tervező részleg vezetője szerint a vállalat eddigi a Zbox rendszerek kapcsán szerzett szakértelmét felhasználva sikerült frappánsan megoldaniuk a kihívást, azaz mind melegedés, mind pedig zajszint tekintetében rendben lesz az újdonság. Szerinte egyébként egy pici háznál nem is feltétlenül a belső légtér nagyságán múlik a hűtés hatásfokának alakulása, hanem a különböző komponensek elhelyezésén, illetve a légáramlatok terelésén. A Zotac Steam Machine SN970 várhatóan idén novemberben kerül az üzletek polcaira, ára pedig 999 dollár lesz. Ezért az összegért kapunk az apróság mellé egy Steam kontrollert, valamint egy előtelepített SteamOS operációs rendszert is. A terméket persze akár már most, a Skylake processzorok rajtja előtt is szállítani tudná a gyártó, így a novemberi rajt nincs veszélyben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. YellowFlas...
2015.03.09. 15:43
"hiszen optimális esetben csak a hűtést kell újratervezni." Doszt elég lesz az is. Van ahol sikerült megszenvedni a hűtés újragondolásával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kirrr
2015.03.09. 15:59
Szerintem, mindenkit sokkal jobban érdekel, mi van a nyák másik oldalán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. m76
2015.03.09. 15:59
Fele áron lenne valami értelme. Ez a konzolokkal akar versenyezni, akkor ne adják 2x áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. idArns
2015.03.09. 16:39
NÉGY HDMI, ugyanakkor pl egy optikai hangkimenetnek se híre, se hamva.. rémgagyi kinézet, az a zöld meg rózsa csatlakozó a mikinek meg a fülesnek meg múltidéző. Drága is. Inkább nézzenek az emberek utána és fele ennyiért rakjanak össze egy gépet, tényleg nem atomfizika, még össze is rakják a boltban ha nagyon nem akarod magad és még mindig nem vagy közelében ennek az árnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tuttu
2015.03.09. 16:42
Tökre butaságnak tartom ezt, de látva a hardvert és az árat még inkább! Ennyiből olyan PC-t dobok össze akár itt iPon-on, hogy hujjjúúúúj!
Bár az egyszerű embernek jó egy ilyen kis dobozka a nappaliba ártól független...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arn
2015.03.09. 19:37
Ekkora meretben nehez lenne combosabb masinat osszerakni... Az ara is realis, asztali hwekbol sem lenne igazan olcsobb, a hatekonysag meg messze lenne tole.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester idArn...
2015.03.10. 15:47
Inkább laptopot nézz ebben az árban hogy valóban össze lehessen hasonlítani. Ennyi erővel telefonokhoz is hasonlíthattad volna.... -.-*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gpety
2015.03.10. 19:23
Skylake proci + 970m. Ezek miatt nem is olyan drága ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr... Gpety
2015.03.10. 22:34
Ha azt vesszük, hogy azokkal a konzolokkal akar versenyezni, amiket már harmad ennyiért meg lehet venni, nem is olyan olcsó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nagoli
2015.03.11. 13:53
Tehát két konzol árából vehetek egy konzol PC-t amin lehet játszani a PC játékfelhozatal egy részét...
A hülyének is megéri.
Bár tuti egy csomóan meg fogják venni mert ebben végre benne van az az intel+nvidia hardver amit a konzolokban is látni szerettek volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!