iPon Hírek

Így úszhatja meg olcsón a nyomtatást

Dátum | 2010. 10. 06.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Sokan már csak a printer használatba vétele után szembesülnek a ténnyel, hogy az első látásra költséghatékonynak tűnő megoldás, hogy dokumentumaikat, fényképeiket otthonukban nyomtathatják nem is olyan olcsó mulatság, főként, ha erre nap mint nap sor kerül. Kevesen tudják - figyelmeztetnek a szakértők -, hogy a gyártók számára a nem a készülék, hanem a nyomtató-kellékek eladása hoz több hasznot, épp ezért ezeken lehet a legtöbbet spórolni.

Tintasugaras vagy lézeres?Ha csak fekete-fehérben nyomtatunk, érdemes megfontolni egy lézerprinter beszerzését, hiszen a "legbutább" modellek már 15-20 ezer forintért is elérhetők, s ár-érték arányban sokkal kedvezőbb megoldást kínálnak tintasugaras társaiknál. Ha színesben is nyomtatnánk, sőt, akár fénymásolnánk, faxolnánk és szkennelnénk is a gépünkkel, nincs más választásunk, mint odafigyelni a tintasugaras nyomtató használatának fortélyaira, hiszen a minderre képes lézernyomtatók a háztartások számára legtöbbször már a "megfizethetetlen" kategóriába esnek.

A többfunkciós tintasugaras készülékek mindössze 3-5 ezer forinttal drágábbak csak nyomtatni tudó társaiknál, ám azoknál jóval többre képesek. A Marker Informatika Kft. szakembere, Suller Sándor kérdésünkre elmondta: a HP 1000-es Deskjet modellje, amely csak fekete-fehérben és színesben nyomtat, ám azt jó minőségben és gyorsan teszi mindössze bruttó 9980 forint, s ezzel a legolcsóbb tintasugaras készülékek egyike; multifunkciós társa, a Deskjet 2050-es bruttó 13 625 forint, ám ez - a felárért cserébe - már szkennel és fénymásol is.

A méret a lényegHa megvan a printerünk, a nyomtatási kiadásaink könnyen tervezhetők, hiszen a legtöbb tintapatronon feltüntetik annak kapacitását - a HP a nyomtatható oldalak számát, a Canon a patron űrtartalmát, ez utóbbi viszont könnyen átváltható oldalszámra, hiszen 1 milliliter tinta átlag 10 oldal nyomtatására elegendő - hívta fel a figyelmet Hus István, a Patrontöltés.hu szakembere.

A Marker Informatikánál felhívták a figyelmet arra, hogy minden készülékhez érdemes a nagyobb  kapacitású (XL jelzésű) patront megvenni, hiszen az ár kevesebb mint duplájáért több mint akár 2,5-szer annyi lap nyomtatására elegendő tintát tartalmaz. Összehasonlításképp a HP már említett Deskjet készülékébe illeszkedő fekete parton kisebb kiszerelésben a Markernél 3550 forint, XL-es változatban pedig 6250 forint, a két patron nyomtatókapacitása pedig 190, illetve 480 oldal.

Havi kb. 200-200 fekete-fehér, illetve színes nyomtatott oldallal számolva (ez egy két gyerekes háztartásban nem ritka teljesítmény) két-három hónapon belül újra elkölthetjük tehát a nyomtatónk árát, ha a masinánk gyártója által forgalmazott patronokat veszünk.

KERET: Egy lézertoner kapacitása körülbelül 3000 ezer oldal, ennek cseréje, márkától függően 15-40 ezer között változhat, ráadásul a toner-por mérgező volta miatt erre „háztartáson belül" nincs is lehetőség.

Eredeti vagy utántöltött?Spórolni legkönnyebben a tintasugaras nyomtató patronjának cseréjén tudunk, ám itt bukhatunk a legtöbbet is. Az utángyártott patronok "csak" 10-20 százalékkal olcsóbbak saját márkás társaiknál, ám megvan az az előnyük, hogy garanciával rendelkeznek. A Xerox például számos, az HP gépeivel is kompatibilis patront gyárt, amelyekre garanciát vállal, ám azokat olcsóbban adja, mint versenytársa.

Ha ennél is többet akarunk fogni a patron-cserén, akkor az utántöltés a megoldás. Utántöltött patronokkal könnyen spórolhatunk 30-50 százalékot, de nagyobb kapacitású patronok esetében akár ennél többet is - mondja a Patrontöltés.hu szakembere, aki felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az utántöltést mi magunk végezzük el, s nem a boltban csináltatjuk, úgy 5000 forint helyett akár egy ezres alatt is megúszhatjuk a cserét.

Az alacsony ár természetesen gyengébb minőséget takar, amely első látásra akár nem is szembetűnő. Az utántöltött festék fakulásállósága a Marker Informatika szakembere szerint leggyakrabban fél év, ami egy fotó esetén nem túl hosszú élettartam. Ha ez nem volna elég, egy utántöltött patron okozta nyomtató-meghibásodásra ráadásul a márkaszervizek nem vállalnak garanciát.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy a patronok nem tölthetők fel újra- és újra a végtelenségig - figyelmeztetett a Patrontöltés.hu szakembere. Átlag 3-4 töltés után a patron cserére szorul, de érdemes megfontolni egy patroncserét azoknál a nyomtatóknál is, amelyek négy-öt hónapot használatlanul álltak, hiszen ezekbe könnyen leggyakrabban már beszáradt a festék.

Rakoncátlankodó tintasugaras  printerünkkel azonban nem kell azonnal szervizbe szaladnunk; fejtisztító folyadék, illetve légelszívó készülék segítségével a nyomtatás minőségén könnyen javíthatunk, de a vállalkozó szelleműek akár meleg vízbe is áztathatják a patront, hiszen a beszáradt festéktől így is megszabadulhatnak az újratöltés előtt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Freeman900...
2010.10.06. 18:03
Végre!!! Ezt vártuk
Egy értelmes cikk jól megfogalmazva napi.hu-tól
Köszönjük!!!
CSAK ÍGY TOVÁBB!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Merwenus
2010.10.06. 18:17
Na jó, de ha már teszt, akkor azért jó lett volna tesztelni is, és nem csak leírni az olyan dolgokat, amik nyilvánvalóak.

Engem pl az érdekelt volna, hogy jelenleg a legjobb ár/érték arányban lévő nyomtatóval pontosan hány oldalt tudnak nyomtatni, és hogy az alapból benne lévő patron, utángyártott, újratöltött, hozzá való új márkás patron között van e valami különbség mondjuk 1 hét után minőségben, vagy mondjuk 1 éjszaka UV lámpa alatt. (hiszen hülye aki otthon nyomtat fényképeket, amikor 30Ftért profi is elvégzi helyettünk)

És hogy ezzel a 4 fajta patronnal egyenként hány tesztoldalt tudtak kinyomtatni (szöveg+képecskék). Na meg hogy alapból gagyibb, hibásabb patront raknak bele, ami mondjuk csak 3/4ig van?

Ez a cikk önmagában kb annyi infót hordoz, mintha azt mondaná valaki, hogy a Coca-Colánál olcsóbb a Tesco kóla, de sokkal rosszabb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. metamorf
2010.10.06. 21:38
Olcsóbb nyomtatók (kb 30e alatti kategória) 10-15 forint lapköltséggel dolgoznak (FF szöveg 20% telítettség) teljesen mindegy hogy tintasugaras vagy lézer, az olcsó kategóriában nem igaz hogy a lézer olcsóbban nyomtat.
A 30 fölötti tintasugarasok lemennek 10 forint alá, és innentől kezd olcsóbban nyomtatni a lézer. 50e felett már akár az 4 forint per lapot is ki lehet hozni, természetesen gyári nagy teljesítményű tonerekkel. Igazán olcsón csak az un. digitális fénymásolók tudnak nyomtatni 1-2 forintos lapköltséggel.
Azt még meg kell jegyezni hogy a HP lézerek a 25e kategória felett messze a legdrágább lapköltséggel printelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pjszilard
2010.10.06. 21:44
A többfunkciós tintasugaras készülékek mindössze 3-5 ezer forinttal drágábbak csak nyomtatni tudó társaiknál, ám azoknál jóval többre képesek.

Ha kifogy a patron, barmelyik egyik se scannel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pjszilard
2010.10.06. 21:47
amennyiben az utántöltést mi magunk végezzük el, s nem a boltban csináltatjuk, úgy 5000 forint helyett akár egy ezres alatt is megúszhatjuk a cserét.

Viszont ha kiomlik valamire akkor tobbe is kerulhet mint az ertedeti!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThePoweR
2010.10.06. 21:55
Hát ezeket eddig is tudtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pjszilard
2010.10.06. 21:56
AZ en tobbfunkcios nyomtatom a garankiali ido lejarta utan nem volt hajlando, csak 1 lapot adagolni (max 1 lehet a tartoban, hogy felvegye). Utana vettem egy fekete feher lezert, ezert mar nem sokat hasznaltam, erre beszaradt a patron. Igy mar csak szcanneltem vele, de miota uresnek erzekeli a tele patront arra se jo!

Egyebkent LCD kijelzojen szerkesztheto a fenykep, Memoriakartyara scannel, halozatra kotheto es USB-n Bluetooth is kotheto ra. Csak nem nyontat es nem szcannel es nem adagolja a papirt.

Ne vegyel egybe gepet, csak 5-10 ev garanciaval egyutt (es akkor se scennel tinta nelkul!).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sec0nd
2010.10.07. 15:05
Sajnos az én nyomtatóm (HP Deskjet 3745) az elmúlt napokban nem nyomtat színes oldalt, csak fekete-fehéret.
Ha színes kép/szöveget szeretnék nyomtatni, a fej mozog, de a papírra nem kerül festék, gondoltam beszáradt a régi patronom, nedves fültisztítóval letöröltem a fejet, de még előtte a nyomtató patrontisztítását is kipróbáltam. Úgy tapasztaltam, nem száradt be, mert a nyomtatóban a 10. patrontisztítás után már a lapra fröcsögött a festék, végül felbontottam egy másik patron, de ugyanez történt.

Kérem ha valaki tud segíteni írjon, Köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!