iPon Hírek

Ikerpárt vizsgál a NASA

Dátum | 2013. 08. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA asztronautái közt egyetlen egypetéjű ikerpár van, akik nemrégiben érdekes felvetéssel fordultak az űrügynökség szakértőihez, és úgy tűnik, hogy a tervek rövidesen meg is valósulhatnak. Mark és Scott Kelly egy olyan projekt részese lehet, amellyel eddig csak elméleti felvetés szintjén találkozhattunk. A jelenlegi tervek szerint 2015 márciusától Scott egy évet tölt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, miközben testvére a Földön marad, és folytatja hétköznapi életét, mivel az űrhajózástól 2011-ben visszavonult. (Erre nem sokkal azt követően került sor, hogy felesége, Gabrielle Giffrods demokrata képviselőnő egy hat halálos áldozatot követelő merénylet során életveszélyes sérüléseket szenvedett.) A NASA orvosai a kísérlet ideje alatt folyamatosan vizsgálják majd a testvérpár állapotát, vérmintákat vesznek, és ezeket analizálják, majd összehasonlítják Scott és Mark eredményeit. A múlt heti bejelentés során arról sajnálatos módon nem esett szó, hogy az űrügynökség valamilyen formában az ikerparadoxonnak nevezett, 1911-ben Paul Langevin által megfogalmazott gondolatkísérlet állításait is vizsgálni kívánja-e. A francia fizikus teóriája értelmében az űrben tartózkodó iker számára lassabban telik az idő, így kevésbé öregszik, mint bolygón maradó testvére. A NASA az eddigi tervek alapján ez esetben nem kíván a speciális relativitáselmélet tesztelésébe bocsátkozni, és vizsgálódásuk elsődlegesen biológiai szempontú lesz.

Hogy pontosan mit is fognak kutatni, az egyelőre nyitott kérdés, amely a következő hónapokban dőlhet el. A fizikai megjelenésben és erőnlétben bekövetkező változásokon túl azonban az űrügynökséget nagyon is érdekelné például az, hogy milyen genetikai változások (mutációk) állnak be az eltelt idő alatt, hogyan változtatja meg az űrbéli tartózkodás a különböző fehérjék, illetve egyéb molekulák mennyiségét, és hogy milyen pszichológiai eltérések realizálódhatnak a projekt egy éve alatt. A NASA persze korábban is végzett hasonló vizsgálatokat egy-egy űrhajós űrutazás előtti, alatti és utáni állapotát összehasonlítva, ez lesz azonban az első alkalom, hogy két genetikailag megegyező alanyt vizsgálnak egy időben a Földön és az űrben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. rtagore
2013.08.06. 16:59
Szerintem fordítva öregszenek, hiszen a Föld felszínén nagyobb a gravitáció, mint a Föld körüli pályán, hiszen ott csak mikrogravitáció van. Az űrbéli testvér gyorsabban öregszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim rtago...
2013.08.06. 17:26
Pontosan, a gravitáció lassítja az időt, nem pedig gyorsítja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. u4mzu4
2013.08.06. 17:28
Az ikerparadoxon alapvetően nem a gravitációról szól, hanem a sebességekről:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ikerparadoxon

A gravitációs tér valóban lassítja az időt, de nem hinném, hogy ilyenekbe belemennének, ráadásul itt igen kis differencia lesz csak, ami nehezen mérhető. Egyszerűen élettani adatokat szeretnének gyűjteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2013.08.06. 17:32
Szóval ha nagyobb a gravitáció gyorsabban telik az idő? De mintha pont arról lenne szó hogy a fekete lyukakhoz közeledve egyre inkább belassul... És akkor a sebesség növelésével nem is mahináltunk semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim Szefm...
2013.08.06. 17:37
Nagy sebességet elérve IS és gravitáció hatására IS lassul az idő.

Egyszerűen arról van szó, hogy míg a súlytalanság gyorsít, a sebesség lassít, és ez a kettő így együtt kisebb differenciát eredményez. Egy év nulla mennyiség mérhető eredmény produkálásához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba rtago...
2013.08.06. 17:57
Teljesen rossz, ez nem így működik! Noha a gravitáció tényleg lassítja az időt. Egy nagy tömegű fekete lyuk körüli pályán lassabban telik az idő nekünk, mint itt a Földön, de ennek a mértéke elég szerény.

Ez a vizsgálat az idődilatációról szól. Mely szerint minél nagyobb sebességgel haladsz annál jobban belassul az idő az utazó számára. Magyarán a Földön lassabban fog járni az órád, mint egy közel fénysebességgel mozgó űrhajón. Azért egy űrállomás meg sem közelíti ezt a mértéket. Tehát a mozgó űrhajón utazó ikertestvér fog lassabban öregedni, nem a Földi. Mivel az ő órája fog lassabban járni. A mozgása miatt az ő órája lassul be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim Simba
2013.08.06. 18:06
Az űrben levő testvérre alig hat a gravitáció ami lassítaná az időt, tehát a a nagyobb sebesség miatt telik számára lassabban az idő.

Földön levő testvérre ugyanez igaz fordítva.

Olyan aránypárokról van szó, melyek ilyen csekély különbségekkel hogy föld vs. űrállomás gyakorlatilag nagyobbrészt kioltják egymást, és élettanilag mérhető eredménye 1 év alatt is totálisan elhanyagolható.

Aki eljutott addig hogy a cikket is elolvassa, az olvashatta, hogy a NASA nem nyilatkozott arról, hogy az ikerparadoxont (is) vizsgálná-e, pont emiatt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Simba
2013.08.06. 19:31
Ez egyértelmű ezt fejtegettem lejjebb is. Valóban nem írták. De én is írtam, hogy ez elhanyagolható.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. crowly
2013.08.06. 20:01
Ha be is állnak változások, az inkább lesz az eltérő étrend és eltérő életmód miatt. Illetve eleve nem is ugyanarról a pontról indulnak. Genetikai egyezés nem egyenlő azzal, hogy testileg is megegyeznek. Lehet az egyik minden nap sonkát evett a másik meg vegetáriánus volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. raiden
2013.08.07. 00:54
Szerintem ez értelmetlen a jelen körülmények között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. primosoft
2013.08.07. 20:38
A fénysebesség 1/38500-ával haladva mennyire jelentkezik az ikerparadoxon? Nuku.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rtagore
2013.08.08. 08:47
Szerintem se a sebesség a mérvadó (a 7,8 km/s os sebesség hol van a 300000 km/s-tól?). A gravitáció teljes hiánya ebben az esetben többet számít. Bár nem számítottam ki, az általános relativitáselmélet ide vonatkozó képleteit nem ismerem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim rtago...
2013.08.08. 09:55
Én igen. 160 évnek kellene eltelnie mérhető változáshoz ... ezzel csak az a gond hogy 2 hullát nehezen lehet lehet összehasonlítani, mert akkor már mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rtagore
2013.08.08. 10:36
Úgy emlékszem a Föld körül keringő GPS műholdak órái is sietnek a földi órákhoz képest, ezt is figyelembe veszik a pontos helymeghatározáshoz.
Asagrim, a sebesség miatti változást számoltad, vagy a gravitációs különbséget?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim rtago...
2013.08.08. 10:48
A kettőt egybe, de így is eléggé elborult a vizsgálat alanya. Valami olyan biológiai élettani dolgot kellett találni, amit a 0G nem módosít, és eléggé apró élettani eltérés ahhoz, hogy nagyon kicsi eltérést is lehessen figyelni, de legyen annyira megbízható, hogy ne lehessen betudni mérési hibának.

De mint mondtam 160 évnek kell eltelnie ennek a legapróbb változásnak is a megfigyelhető szinten történő elváltozásához, és addig végig életben kellene maradniuk, szóval totálisan tárgytalan. Ebből is látszik hogy mennyire kicsi az eltérés.

Ráadásul még ez sem tuti mert míg az egyik ikerpár az űrben van, addig a földön levő környezeti hatásoknak van kitéve (mint pl. a napsütés, passzív dohányzás, szmog stb.), amitől picit gyorsabban öregszik a szervezete, tehát ... áh, felejtős az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!