iPon Hírek

Illegális tartalomtörlők Kínában

Dátum | 2012. 08. 07.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A kínai keresőmotor, a Baidu vezetői kirúgták négy alkalmazottjukat, mivel azok fizetség ellenében tartalmakat töröltek a cég online fórumáról. A vállalat szóvivőjének elmondása szerint ez a fajta gyakorlat egyre nagyobb problémát jelent egész Kínában.

A munkáltatók azt követően figyeltek fel az érintettek „gyanús viselkedésére”, hogy ismét kampányba kezdtek az online tartalmak illegális törlése ellen. Ezt követően kihívták a rendőrséget, és három gyanúsított őrizetbe is került. A negyedik delikvenst még az előtt leállították, hogy bármiféle „nagyobb kárt” okozhatott volna, így ő egyelőre csak a munkáját veszítette el a cég etikai szabályzatának megsértése miatt, mondta el Betty Tian szóvivő.

Az illegális tevékenységre a cég online fórumán került sor, ahol a felhasználók szabadon cseveghetnek bármiféle témáról. Ez sokszor problematikus, mivel minden kínai cégnek engedelmeskednie kell az ország szigorú cenzúratörvényének, amely többek közt szűri a kormányellenes megnyilvánulásokat. Ezen gyakorlat árnyékában jelent meg az az új iparág, amely fizetség ellenében törli a megbízó által kényesnek ítélt tartalmakat a jelentősebb weboldalakról.


Az nem egészen világos, hogy a mostani ügy során milyen jellegű információk kerültek törlésre, de az úgynevezett „professzionális tartalomtörlő cégek” egyrészt a cenzúratörvény értelmében tiltott témákra specializálódnak (így nem a hatóságok előtt bukik le a fórumozó, illetve a fórum üzemeltetője), másrészt az egy-egy üzletre vagy személyre rossz fényt vető hozzászólásokat, blogbejegyzéseket tűntetik el a világhálóról.

Az egyik hasonló cég alkalmazottja elmondta, hogy könnyedén tudnák törölni a Baidu Tieba oldaláról például azokat a képeket, amelyek egy bizonyos kínai gyártó hibás kemencéit ábrázolják. Ezen szolgáltatás díja 1500 jüan (53 ezer forint) lenne, amiért cserébe 24 órán belül lekerülnének az oldalról a céget negatív fényben feltűntető képek.

A Baidu részéről elhangzott, hogy a jövőben még szorosabban együttműködnek majd a kínai hatóságokkal, hogy gátat szabjanak az illegális tartalomtörlés egyre terjedő gyakorlatának. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Turai
2012.08.07. 13:13
ACTA 2.0 kínai verzió...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sensorprim...
2012.08.07. 22:43
ennek pont semmi köze az acta-hoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Turai
2012.08.08. 03:20
sensorprime

A hozzászólásodból is látszik, hogy nem vagy tisztábban azzal, hogy az ACTA kiknek az érdekeit szolgálta volna és a színfalak mögött miről is volt szó.
Minden esetre ha utána olvastál volna a dolgoknak akkor tudnád mire is céloztam és egyébként nem véletlenül írtam így.: 2.0 kínai verzió...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peti198706...
2012.08.08. 03:21
baka mitai.. persze h acta féle kukacok is megjelentek kínában. de inkább hajaznak acta-ra, nem mintsem valóban az az lenne. ezé aza "2.0" -így hát: Taskete taskete shangri-la
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Turai
2012.08.08. 03:28
peti19870621

Szívesen elbeszélgetek veled a témáról de próbálj olvashatóan írni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Turai
2012.08.08. 04:06
Találtam egy oldalt ahol jobban le van írva, hogy miért is akadtak ki ennyire a dolgon...
Lebuktak a Baidu manipulátorai

peti19870621
Az nem „Taskete” kell írni hanem.: Tasukete
Ne erőltesd túlságosan a japánt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!