iPon Hírek

Illegálisan adják el újra a Humble Bundle-kódokat

Dátum | 2014. 03. 31.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A GameInformer beszámolója szerint különböző, a 7 Entertainment tulajdonába tartozó weboldalak illegálisan adják el újra a Humble Bundle-ről megvásárolt játékok aktiváló kódjait - nyilvánvalóan olcsóbban, mint a steames ár, de drágábban, mint az eredeti Humble Bundle-ár. Úgy tűnik az "akcióban" a Fast2Play, a Kinguin és a G2Play oldalak vesznek részt (többek között). Ed Keys, a Proteus fejlesztője legalábbis az elsőn vásárolt saját magának kódot saját játékából, majd összehasonlította azokkal a kódokkal, melyeket a Humble Bundle-nek adott ki. Természetesen megegyeztek. "Több olyan indie-fejlesztőt is ismerek, akiknek volt már problémájuk azzal, hogy az engedélyük nélkül adták el újra a játékaikat különböző weboldalak." - mondta Keys.
Hasonlót tapasztalt Paul Taylor, a Frozen Synapse és a Mode 7 fejlesztője is, aki azonban sikerrel vetette le a Fast2Play-ről a játékait, miután a terjesztésre vonatkozó egyezséget igazoló papírokról kérdezte az oldal tulajdonosát. Ettől függetlenül például a Mode 7 fent maradt a 7 Entertainment más oldalain, bár a szokásos 24,99 dollár helyett 6 dollárért árusították. Taylor elmondta, neki és az indie-fejlesztők többségének nagyon fontos, hogy alacsony árú, "fizess amennyit szeretnél" akciókban vegyenek részt, így bárki hozzájuthat játékaikhoz ingyenesen és olcsón. "Azonban nem akarjuk, hogy mindettől eltérítsen minket ez a lehetőség, hogy bárki illegálisan kihasználhatja ezt a saját haszonszerzésére, ráadásul úgy, hogy ebből az eredeti fejlesztő egy fityinget sem lát. Egyrészt illegális, másrészt pedig teljesen az ilyen jellegű promóciók szellemisége ellen való." Az EU-ban is érvényes jelenlegi szabályozás szerint a fizikai termékekkel ellentétben a digitális termékekre érvényesíthető olyan korlátozás, mely szerint nem adhatók el újra a vásárlás után. Jelenleg is erről van szó. Ha tehát digitálisan vásároltok játékot, igyekezzetek kerülni a hasonló helyeket, így biztos, hogy nem csak olcsóbban juttok hozzá a játékhoz, de a pénz oda fog menni, ahová kell.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. idArns
2014.03.31. 16:55
Undorítóak ezek a piti, haszonleső alakok! Persze, így könnyű, hogy egy kedves gesztust, amit a Humble kínál, rögtön kihasználnak. Nyújtsd a kezed és rögtön az egész karod kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gabeszmake...
2014.03.31. 16:58
És az a szomorú, hogy én találkoztam ilyennel hardverapro.hu-n is, hogy dupla annyiért árulta az illető a humblebundle-n lévő kódot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. WaspHUN
2014.03.31. 17:27
"Az EU-ban is érvényes jelenlegi szabályozás szerint a fizikai termékekkel ellentétben a digitális termékekre érvényesíthető olyan korlátozás, mely szerint nem adhatók el újra a vásárlás után. "

Ööö... ez így ebben a formában nem igaz. Az EU törvényei szerint a digitális termékek is ugyanúgy tovább adhatóak, mint a fizikai termékek.

Precedens: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2014.03.31. 17:37
Wasp: A gond mindössze annyi hogy a steames aktivációkat tartalmazó szoftvereket te nem veszed meg, csak bérled. Le van írva feketén fehéren a Steam eulájában. Persze tudom hogy olvasni manapság már luxus, de ezek a bundle siteok steames kódokat kínálnak "eladásra". Te megveszed a kódot, ezáltal a használati jogot. Persze attól még gusztustalan hogy ilyeneken akarnak páran nyerészkedni, de sajnos amíg van rá lehetősége a gerinctelen alakoknak, addig próbálkozni is fognak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dzsuz87
2014.03.31. 17:39
És melyik EU-s államban van precedens jog?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. WaspHUN Szefm...
2014.03.31. 17:41
Tudom én jól, hogy mi áll a Steam EULA-ban. Azonban az EULA semmis amennyiben ellent mond a hatályos törvényeknek. Függetlenül attól, hogy te, mint felhasználó elfogadtad azt vagy sem.

Félreértés ne essék... én is bunkó dolognak tartom ezt. Pusztán az cikk írójának figyelmét akartam felhívni rá, hogy nem teljesen helytálló amit írt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95 gabes...
2014.03.31. 17:49
Ja hardveraprón van pár ilyen értelmes, utána meg még tagadják is.
1000 Forintnak megfelelő Dollárért 5 kulcsot kap az ember, már ahhoz is pofa kell, hogy valamelyik haverodra rásózd valami semmi tartozás vagy szívesség fejébe egy-egy kulcsot ami nem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mullerdavi...
2014.03.31. 18:16
Kár hogy már nem kapsz kódot steamre, hanem be kell jelentkezned és a steam web api segítségével automatán aktiválja a kulcsot, így te valójában nem kapod meg a kulcsot. Valószínűleg az ilyen akciók miatt került az api-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djbundy gabes...
2014.04.01. 00:20
Ráadásul a hardveraprón még meg sem várják az akció lejártát, hanem azon nyomban felkínálják eladásra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2014.04.02. 10:50
Ezt hivjak kereskedelemnek,Szoval ez illegalis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!