iPon Hírek

Illemhely hangya módra

Dátum | 2015. 05. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az állatok többsége, a ganajtúrók, a legyek, a sertések és még néhány más faj kivételével elkerüli az ürüléket, legyen az a saját vagy egy másik állatfaj mellékterméke. Az emberek egészen bonyolult infrastruktúrát ötlöttek ki annak érdekében, hogy minél gyorsabban eltávolítsák maguk közeléből a székletet. Az ürülékkel kapcsolatos undornak nagyon megalapozott oka van, annak anyagán ugyanis könnyen megtelepedhetnek olyan mikrobák, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak bennünk és más élőlényekben is. Hozzánk hasonlóan a kolóniákban élő rovarok jelentős része is komolyan ügyel arra, hogy lakóhelye székletmentes maradjon. A méhek például elhagyják a kast, ha üríteniük kell. Egyes hangyák saját ürüléküket trágyázásra használják, és a tápanyagban gazdag talajon gombákat termesztenek a boly belsejében, a fekáliával azonban ebben az esetben is csak a dolgozók speciális csoportja kerülhet érintkezésbe. A hangyafajok többségére nagyfokú tisztaság jellemző: elhullott társaikat azonnal kihordják a boly területéről, az ételmaradékot és az egyéb melléktermékeket pedig speciális kamrákban tárolják.
Ezért is lepte meg Tomer J. Czaczkest, a Regensburgi Egyetem kutatóját, amikor sötét foltokat vett észre azon a fehér dobozkák sarkaiban, amelyek az általa tanulmányozott fekete hangyák lakóhelyéül szolgáltak. Több éves megfigyelés után a szakértő egyre bizonyosabbá vált azon meggyőződésében, hogy a foltok ürülékből állnak. Hogy megerősítse gyanúját, Czaczkes mesterséges színezéket adott több különböző hangyakolónia táplálékához, és rövidesen megfigyelhette, ahogy a foltok színt váltanak, és vörös, illetve kék árnyalatot vesznek fel. Mivel a foltok helyén sosem bukkantak fel ételmaradékok vagy tetemek, a kutató és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy a boly ezen félreeső sarkai ugyanazt a célt szolgálják a hangyakolónia tagjai számára, mint az emberi mellékhelyiségek. Abban egyelőre senki sem biztos, hogy a hangyafaj tagjai miért tárolják a bolyon belül ürüléküket, holott egyébként rendkívüli módon ügyelnek lakhelyük tisztaságára. Elképzelhető, hogy valamiféle védelmi vagy területjelölő funkciója lehet a „hangyavécéknek”, de az is lehetséges, hogy építőanyagként, netán táplálékkiegészítőként használják a felgyűlő ürüléket. Czaczkes szerint azt sem lehet kizárni, hogy a fekáliát pontosan büdös szaga miatt halmozzák fel a hangyák. A hangyák szaguk alapján állapítják meg, hogy valaki barát vagy ellenség, mondja szakértő. Lehetséges, hogy a frissen kikelt állatok a „vécék” anyagában megmártózva tesznek szert a boly tagjait jellemző illatra, vagy egyszerűen ezt meglátogatva tanulják meg, hogy milyen szagúak társaik. A magyarázatok egyike sem zárható ki addig, amíg nem sikerül a mellékhelyiségek használata közben rajtakapni a rovarokat. A következő időszakban tehát a hosszú és sokszor unalmas megfigyelési munkálatok következnek. Ehhez először is olyan bolyokat kell építeni, amelyekbe a kutatók belátnak, a hangyák mindennapjai ugyanakkor nem szenvednek zavart, mondja Czaczkes.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tokyofej
2015.05.13. 11:21
Az nem lehet, hogy ők is olyanok, mint a koalák?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp tokyo...
2015.05.13. 12:17
Bocs, de azok milyenek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.13. 13:32
De lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Shinjiii tibai...
2015.05.13. 13:45
Olyanok, mint a hangyák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Meteoreso
2015.05.13. 17:39
De most az miért meglepő valakinek hogy bármelyik állat elkerüli a saját ürülékét?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tokyofej
2015.05.13. 23:29
A koalakölyök megeszi az anyukájának az ürülékét, hogy kialakulhasson az a flóra a beleiben, aminek segítségével képessé válik az eukaliptusz megemésztésére. Az immunrendszernek is hasznos úgymond, ha ürülékkel találkozik. Már úgy értem, a falusi gyerekek, akik napi rendszerességgel vannak kitéve az állati ürülékből párolgó mikróba-seregnek, később sokkal kevésbé lesznek hajlamosak allergiára és egyéb légúti betegségekre, mert beedződik az immunrendszerük. Nem lehet, hogy itt is ilyen célból "marasztalják" a székletet? Mert úgy tűnik, valamiért értéket képvisel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!