iPon Hírek

Ilyen lett a megfordítható USB csatlakozó

Dátum | 2014. 09. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Korábban már beszámoltunk róla, hogy elkészült a következő generációs USB csatlakozó szabványa, illetve a hozzá tartozó kábelé is, amelyek az USB Type C szabvány részét képezik, és természetesen az USB 3.1-es szabvánnyal is kompatibilisek.
Fotó: AnandTech
Hogy mit kell tudni az USB 3.1-es szabványról? Nos, dióhéjban annyit, hogy az új szabvány az USB 3.0-hoz képest már nem 5 Gbps-os, hanem 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál, ami 1,25 GB/s-os adatátviteli csúcsértéket jelent.
Fotó: AnandTech
Korábban, egy USB 3.1-es támogatással ellátott vezérlő korai kiadása 800-833 MB/s közötti adatátviteli sebességet produkált a hozzá kapcsolt, két SSD meghajtóból álló adattároló rendszerrel karöltve. Az USB 3.1-es szabvány az USB Power Delivery 2.0-s szabvány jóvoltából akár 100 wattnyi teljesítménnyel is képes kiszolgálni a különböző eszközöket, azaz noteszgépek töltésére, illetve különböző eszközök tápellátására egyaránt bevethető lesz. Az USB PD 2.0-s szabvány jóvoltából a tápellátás kétirányú lehet, és ehhez a tápkábel megfordítására sincs szükség: a noteszgép például ugyanazon a porton keresztül felvehet és le is adhat áramot. Az USB csatlakozón keresztül ezen felül audió és videó tartalmak is továbbíthatóak, sőt, akár PCI-E adat továbbítására is van mód, ami például a konvertibilis tábláknál jöhet jól.
Fotó: AnandTech
Utóbbinak köszönhetően ütőképes dokkolók csatlakoztathatóak a rendszerhez, az egyetlen kábelen keresztül pedig nem csak az adatátvitel, hanem az adott eszköz akkumulátorának töltése is megoldható. Képzeljük csak el, hogy az adott konvertibilis táblához kapcsolt dokkoló tölti az akkumulátort, összekapcsolja a rendszert egy monitorral, ami a beépített USB hub segítségével billentyűzetet, egeret, pendrive-ot, illetve egyéb USB-s eszközöket köt össze a táblával.
Fotó: AnandTech
Az AnandTech próbája alapján az USB Type C csatlakozó kényelmesen és gyorsan használható: könnyű vele betalálni az USB Type C aljzatba, és természetesen mindkét állásban működik, azaz megfordítható. Az USB-IF tervei szerint az új csatlakozó jövőre tűnhet fel kereskedelmi forgalomban a különböző termékekben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. coolpet
2014.09.12. 15:45
Vegre elkezdtek gondolkodni a mernokok...

Vegyunk egy jol konfiguralhato univerzalis nagysebessegu interfeszt, ami kepet, hangot, es aramot tud kuldeni/fogadni.

Talaljuk fel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ncc1701
2014.09.12. 15:51
Túl vékony a középső panel-csatlakozó, lehetne benne több anyag, kicsit masszívabb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. j.panzer
2014.09.12. 16:21
Tetszik, várós, és remélem amint megjelenik, azonnal átállnak erre a szabványra a telók, tabletek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Balfi
2014.09.12. 16:39
Ezt már az első USB szabványnál meg kellett volna valósítani. De hát miért is gondolom, hogy ha összeül X db mérnök, ez eszükbe jut...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Pandion
2014.09.12. 16:56
Nagyon jól hangzik. Hozzáteszem, szerintem erősen túl van pörgetve ez a megfordíthatós dolog. Nekem sosem esett nehezemre úgy bedugni egy kábelt, ahogy "kell". És mindig mosolygok amikor az apple fan barátaim ezzel jönnek, hogy bezzeg az apple ezt már rég kitalálta... Én meg tudom fordítani az USB-t ha kell... Szóval csak azt akarom mondani, ez kicsit túl van lihegve véleményem szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tixem
2014.09.12. 17:01
Én továbbgondoltam volna és kör alakot csináltam volna belőle. De így se rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kajafun
2014.09.12. 17:05
Apple shuffle lejátszóm 4éve jack dugón oldja meg az usb adatátvitelt és azt meg 360fokban lehet forgatni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kajafun tixem
2014.09.12. 18:43
Ha egyből az USBO szabványt adták volna ki annó, nem lenne elég indok amivel ugyan ennyit kaszáljanak... Van ott ész!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. eriol
2014.09.12. 20:06
Remek, így majd csak 1et kell fordítani rajta (2 helyett), hogy sikerüljön bedugni. ^_^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim
2014.09.12. 20:26
Személyeskedésért a továbbiakban teljes hozzászólásokat fogok törölni! Ha bárki álláspontja különbözik a másétól, azt ki lehet anélkül is fejezni, aki meg erre nem képes, az neki se álljon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ncsicso
2014.09.12. 20:30
Nagyon el tudnám képzelni ezt a csatlakozót monitorcsatlakozónak, egyidejű adat- és energiaátvitelre. Eggyel kevesebb tápkábel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Yoshileon Pandi...
2014.09.12. 20:51
Persze, nem akkora probléma, hogy fordítani kellett rajta egyet, de azért itt többről van szó. Én csak azt remélem, hogy nem csak a hordozható eszközökben, hanem laptopokban, gépekben is megjelenik a Type C a Type A helyett... De lehet ez csak nekem nem egyértelmű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... Balfi
2014.09.12. 20:58
Amikor összeülnek, akkor azzal töltik az idejüket, hogy gyorsabb, tartósabb legyen.

Drága a mérnöki órabér, hogy ilyenekre vesztegessük.

Én valahogy nem érzem át ezt a dolgot, hogy csak ez hiányzott. Bármikor odaadnám a forgatás lehetőségét, akár 1%-kal nagyobb sebességért is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2014.09.12. 21:37
Sokkal korábban elő lehetett volna rukkolni az ilyesmivel, mert egy usb csatlakozó egyszerű mint a mozdonyfütty. Eddig sem az volt a probléma hogy nem forgatható, hanem az hogy nem volt egyértelműen megjelölve hogy melyik a teteje, és melyik az alja csak ha belenézett az ember. Ha enyhe trapéz formája lenne mint egy HDMI nek, akkor már ezzel se lett volna gond. Hogy tölteni és adatot átvinni is lehet vele egyszerre, hát istenem tettek bele vagy 4 réz sínt plusszba. A lan kábel pedig az eddigi legjobb találmány mert az mindenre jó. Anno tervbe is volt véve hogy mindennek lan csatlakozója lesz, még a HDMI-t is kiváltaná
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim pdx06
2014.09.12. 22:33
Ha már valakinek az is gondot okoz, hogy a csatlakozó geometriáját figyelembe véve dugja be a kábelt, akkor innen a következő lépés már az, hogy mekkora macera állandóan dugdosni, legyen vezetéknélküli az átvitel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Yoshileon pdx06
2014.09.12. 22:53
Lan kábel? Atya úr isten, megőrülnék ha mindenhova RJ45-ös csatikat kéne dugdosni... Egyik legrosszabb csatlakozó, nem beszélve arról, hogy milyen könnyen letörik a műanyag bepattintós rész.

Ez a type C most egy időre szerintem elintézi a dolgokat, aztán ígyisúgyis fejleszteni kell idővel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hajmasil
2014.09.13. 01:19
Hát kíváncsi leszek, hogy ezek a csatik meddig bírják a gyűrődést. A mostaniakkal is inkább az a baj, hogy 2-3 év alatt tropára mennek és lehet kínlódni a cserével, nem pedig hogy forgatni kell a dugót. Ha ezen keresztül töltjük az eszközöket, ezzel csatlakoztatunk mindent akkor asszem ezek is hamar kopnak. Én inkább erre mentem volna rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ByrDer
2014.09.13. 21:27
Hát ez tök jó. Kellene egy hasonlóan sokoldalú, nagy sávszélességű egységesített vezeték nélküli kommunikációs szabvány is (akár vezeték nélküli töltéssel egyűtt). Jelenleg elég kaotikus és többnyire megbízhatatlan a vezetéknélküli eszközök csatlakozási megoldásai... de legalább már a vezetékes dolgokhoz lesz egy jó szabvány. Ezzel gyakorlatilag bármilyen perifériát lehetne csatlakoztatni bármilyen géphez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. suti88
2014.09.14. 13:35
Nem vagyok egy Apple fan, de szerintem az Apple Lightning csatlakozója sokkal praktikusabb és tartósabb, a kábel csatlakozóján nincsenek kosszal eltömődhető rések, és az aljzatból sem tud kitörni az a vékony panel középen. Én jobban örültem volna egy ahhoz hasonló megoldásnak, vagy ahogy lentebb is írták már, egy kör alakúnak akár
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!