iPon Hírek

Ilyen újításokat hozhat az Android O

Dátum | 2017. 03. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A VentureBeat megbízható forrásra hivatkozva több olyan dologról is beszámolt, ami már az Android O lehetséges újításai közé tartozik. A Google az új Android esetében nagyon ráhangolódott arra, hogy intuitívabbá tegye a készülékek használatát, és a mesterséges intelligenciával, valamint gépi tanulással kapcsolatos lehetőségek is fontos szerepet fognak kapni. Először a szaklap egy olyan újításról beszélt, ami állítólag a Copy Less nevet viseli. Itt az lesz a cél, hogy kevesebb bosszúságot okozzon a felhasználóknak az, amikor az egyik alkalmazásból egy másikba kell átlépni, majd onnan valamilyen információt visszamásolni a kiindulópontot jelentő applikációba. Például mikor valaki beszélget a Messengeren keresztül az egyik ismerősével, akivel szeretne elmenni este vacsorázni, akkor a megfelelő étterem kiválasztásához megnyitja majd a Messenger mellé a Google Térképet, ahol kikeresi a környéken a legideálisabb helyet, és ha ez megvan, akkor visszatér a Messengerbe. És itt jön a trükk. Mikor az ember elkezdi begépelni, hogy „találkozzunk a”, akkor a rendszer a kontextusból érzékeli, hogy az előbb megtekintett étterem címére lehet szükség, és magától kikeresi ezt, majd felajánlja a gombsoron a beillesztést. Szóval nem kell a másolással és a beillesztéssel bíbelődni, a rendszer magától képes kibányászni és felajánlani a címet megosztásra. Túl sok részlet nem derült ki a Copy Lessről, szóval az nem világos egyelőre, hogy ez a lehetőség a GBoard virtuális billentyűzetnek a része lesz vagy magába az Androidba lehet beépítve.
Szintén egy kényelmi újdonságnak ígérkezik, ami még gördülékenyebbé teheti az frissülő és a jövőben érkező androidos okostelefonok használatát, hogy a rendszer mindenféle szöveges tartalmat próbál majd elemezni és alapértelmezett alkalmazást társítani hozzá. Az Android O esetében a rendszer magától képes lesz beazonosítani a gyári üzenetküldőben olyan dolgokat, mint a telefonszámok vagy például címek. Ezekhez pedig hozzá lehet majd rendelni a vonatkozó alkalmazásokat, szóval ha valaki elküldi SMS-ben a címét, akkor egy érintéssel meg lehet azt nyitni a Google Térképpel, mellyel pedig azonnal indítható is akár a navigáció. Elvileg nagyon hatékonyan tudja majd kinyerni az adatokat a rendszer, szóval nem lesz olyan érzékeny a formátumra, mint a korábbi hasonló próbálkozások. Ezt az Apple az iOS esetében már meglehetősen jól tudja egyébként, szóval ilyen tekintetben a Google szeretné lefaragni a hátrányát a cupertinóiakkal szemben. A legérdekesebb újítás viszont még hátra van. A Google szakemberei elvileg egy univerzális gesztusvezérlés kidolgozásán is gőzerővel dolgoznak, ami a jövőben érkező okostelefonokkal egyformán működhet. A VentureBeat elmondása szerint elegendő lesz a kijelzőre rajzolni például egy „C” betűt a nyitóképernyőn, a rendszer azonnal a kamerára vált, és már lehet is fényképezni. Ez a lehetőség persze nemcsak a fotózásnál fog jól jönni, gyakorlatilag bármilyen alkalmazást vagy szolgáltatást el lehet majd indítani tetszőleges ujjmozdulatokkal, szóval az „M”-re beállítható például a Messenger, a „T”-vel pedig rögtön a tárcsázó ugorhat a képernyőre. Hasonló lehetőséget láttunk például legutóbb a Huawei-től, a kínai alakulat Knuckle Sense 2.0 néven hivatkozik erre. Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban valószínűleg egyre sűrűbben lehet majd hallani az érkező operációs rendszerről, de azért érdemes lesz fenntartással kezelni az információkat, így a fentieket is, bár a VentureBeat azt állítja, hogy a tűzhöz közeli forrásból kapta a „fülest”. Az Android O összes – vagy legalábbis a legtöbb – újításáról valószínűleg a Google I/O keretében hullhat le a lepel. A keresőóriás éves fejlesztői konferenciája május 17-én nyitja meg a kapuit a Shoreline Amfiteátrumban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Busterftw
2017.03.09. 01:22
A következő androidnak az utolsónak kellene lennie, amit folyamatosan frissítenek. Nougat valami 2.8%-on áll, de már jönnek az újjal ősszel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Saby
2017.03.09. 12:07
Hát elvileg a Honor 8-on van ilyen gesztus vezérlés, ez csak az Emuiban van akkor benne? Azt irja ujjhajlattal rajzoljak, egy betűt, de nekem nem működik, ellapozza az oldalt +
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Bloodx Buste...
2017.03.09. 16:22
Minden evben ilyesmi verzio-eloszlasok szoktak lenni. Amikor megjelenik az uj verzio, addigra mar nem ritkasag, ha a telefonodon az elozo van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nucleon
2017.03.10. 11:27
Ezt a gesztusvezérlést a OnePlus telefonok már a legelső modell óta tudják, használom is folyamatosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!