iPon Hírek

Íme a DJI két új drónja, az Inspire 2 és a Phantom 4 Pro

Dátum | 2016. 11. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A DJI az elmúlt években a fogyasztói drónpiac elsőszámú szereplőjévé vált, és ez egyáltalán nem a véletlen műve. A vállalat rendkívül jó készülékeket kínál, és ez nincs másként a két új termékénél sem, az Inspire második generációjánál, illetve az új Phantom variánsnál. DJI Inspire 2
Először kezdjünk el megismerkedni az Inspire új generációjával, ami az előző eszköz felépítését örökíti tovább, de bőven tartogat érdekes változásokat, amelyeknek köszönhetően a DJI talán azokat az embereket is vásárlásra ösztönözheti, akik jelenleg az első Inspire-t koptatják. A sencseni bázisú alakulat újdonsága egyebek mellett könnyebb, gyorsabb és mozgékonyabb lett. Az Inspire 2 már képes átlépni a százas tempót, teljes „gázon” a vállalat hivatalos közleménye szerint 108 km/h-s sebességet tud produkálni a szerkezet. Ráadásul jóval tovább lesz képes a levegőben maradni az új kvadkopter, mint az elődje: a 18 perces repülési idő 27-re nőtt! Ennek köszönhetően sokkal gyorsabban lehet majd dolgozni vele, hiszen kevesebb időt vesz majd igénybe a töltögetés – illetve az akkumulátorok cserélgetése. A DJI szakemberei itt már kettő telepet használtak a megfelelő eredmény elérése érdekében (98 Wh). Emiatt viszont nehezebb lett a szerkezet, amire megoldást kellett találni. Az új gépezet háza már javarészt magnézium-alumíniumötvözetből készült, ez garantálja a tömeg csökkenését, sőt mi több, még nagyobb merevséget is ad neki, ami bizony el is kél egy ilyen érzékeny szerkezetnél.
Az Inspire 2 az elődjénél magasabbra képes „szárnyalni”. Az alap propellerekkel 2500 méter érhető el, viszont készült hozzá egy speciális megoldás is, ami kifejezetten a nagy magaslatokra lett kialakítva, ez pedig már 5 kilométeres tengerszint feletti magasság elérését teszi lehetővé. A DJI tovább bővítette azoknak a trükköknek a sorát, amelyek a drón biztonságosabb használatát segítik elő – megelőzve a kellemetlen anyagi veszteséget vagy éppen az esetleges baleseteket. Az Inspire 2 annyi biztonsági szenzort kapott, hogy szinte minden irányba képes érzékelni az őt körülvevő tárgyakat 5 méteren belül. Szoftveres változtatások is történtek a biztonság érdekében, és az akkumulátort ért módosítás ezen a területen is fontos szerephez jut; az Inspire 2 az új akkurendszer révén akkor is képes lesz még leszállni, ha az egyik telepet valamilyen baj éri a levegőben.
Az Inspire 2 kapott egy integrált, előre figyelő FPV kamerát ami az irányításnál fog szerephez jutni. Megújult a drón fedélzeti rendszere, bemutatkozott a CineCore 2.0. Ez az új képfeldolgozó képes megbirkózni akár az 5K videókkal is (4,2 Gbps), 4K mellett pedig már másodpercenként 60 képkockás sebességű felvételeket is lehet vele készíteni. Nem okoz neki gondot a nagyobb fájlok kezelése és többféle fontos videoformátummal képes vidáman elboldogulni, említést érdemel itt az Adobe CinemaDNG és a különböző Apple ProRes megoldások. A magnézium szerkezetre kezdetben kétféle kamerát lehet majd csatlakoztatni, az egyik a Zenmuse X4S, a másik opció pedig a Zenmuse X5S. A Zenmuse X4S 1 hüvelykes szenzorra épül, ami 20 megapixeles fényképek megörökítésre alkalmas. Ennek a lencserendszere ekvivalens 24 milliméteres és F/2.8-F/11 között állítható manuálisan a rekesznyílása. A Zenmuse X5S már nagyobb kaliberű, ez már 4/3-as képérzékelővel szerelve jön, ami 20,8 megapixeles, cserélhető az objektívje, és már összesen nyolc optika áll a felhasználók rendelkezésre, melyek között vannak közelítésre (zoom) alkalmasak és persze nagylátószögű megoldások is.
DJI Phantom 4 Pro
Hírünk másik alanya a Phantom 4 Pro. Nos, ebben az ebben az esetben a drón maga nem sokat változott, viszont a rá szerelt kameráról már egyáltalán nem lehet ugyanezt elmondani. A népszerű Phantom 4 még csak egy 1/2.3 hüvelykes kamerának adott otthont, ami a Pro modell esetében egy 1 colos képérzékelőre épülő megoldásra lett átültetve. Hasonló rendszer lesz itt jelen, mint a Zenmuse X4S esetében, és ennek megfelelően az új kamera 20 megapixeles fotók készítésére alkalmas, 24 milliméteres, 84 fokos az optikája a rekesznyílása pedig F/2.8-tól indulva egészen F/11-ig csökkenthető. (Érdekesség, hogy a Phantom 4 kamerája még 94 fokos látószöggel dolgozott, szóval lehetnek olyanok, akik ezt negatívumként értékelhetik.) Mivel itt a videózás a lényeg, lássuk, hogy ilyen téren mire lehet számítani. A Phantom 4 Pro akár 100 Mbps-os sávszélességgel is képes megbirkózni, és ez már egészen nagy mozgásteret biztosít. Ultra HD felvételek esetében 60 FPS-re képes, Full HD mellett pedig már képes felvenni lassított videókat (1080p@120), ha az adott téma éppen azt kívánja meg.
A Phantom 4 Pro a hagyományostól eltérően már egy olyan távvezérlőt kapott, ami egy termetes megjelenítőnek is otthont ad, így folyamatosan láthatja a felhasználó azt, amit a drón kémlel az égben, illetve még a gép telemetriai adatait is kirajzolja. Egy igencsak ütős megoldásról beszélhetünk: 5,5 colos átló, 1080p-s felbontás és 1000 cd/m2 fényerő jellemzi, így még nagyon intenzív napsütésben is tökéletesen lehet majd látni – az eszköz egyébként Android alapú, tartalmaz GPS-t, van rajta HDMI kimenet, és még azt is elmondja a DJI, hogy 4 GB RAM és 16 GB ROM található benne. A kvadkopter többféle repülési móddal jön, köztük intelligens opcióval, amihez az embernek elég csak a kijelzőn rajzolni a vonalat a kamera képére, és azt megától le tudja követni. Az automatikus követés pedig érzékeli, hogy milyen sportot folytat a videó főszereplője, és ennek megfelelően választja meg a legelőnyösebb pozíciót a felvételekhez. 30 percig tud majd folyamatosan a levegőben tartózkodni egy töltéssel, ami ugyan előrelépést jelent a Phantom 4-hez képest, de mindössze kettő perces pluszról beszélhetünk. A rendszernek valószínűleg sikerült csökkenteni a fogyasztásán, és ez állhat a kisebb javulás hátterében.
Az újdonságok közül értelemszerűen a DJI Inspire 2 lesz a drágább, ezért a drónért 3000 dollárt kell majd kifizetni. Ez elérhető lesz egy csomagban is, aminek tagja a Zenmuse X5S kamera, valamint a CinemaDNG és az Apple ProRes licenc kulcs, ilyen formán azonnal bele lehet vágni a videózásba, viszont így már 6200 dollárt kell leszurkolni a kasszától való távozás előtt. A rendeléseket erre már felveszi a DJI, a szállítás pedig a következő napokban fog beindulni. A Phantom 4 Pro ezzel szemben 1500 dollárért kaparintható meg, illetve 1800, ha valaki igényt tart arra a kontrollerre is a drón mellett, ami egy nagyfényerejű megjelenítővel kiegészítve segíti a használatot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Kajafun
2016.11.24. 13:53
[LINK]
Mióta megláttam a walkera f210-verseny drónt én a DJI-t semmibe nézem a túlárazott kacatjaikkal egyetemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba Kajaf...
2016.11.24. 15:03
Eh, walkera.
Még gimbal sincs rajta, hogy készítsek vele egy rendes szelfit ? Vacak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani Kajaf...
2016.11.24. 16:15
Összehasonlítani az Forma-1es Ferrarit (vagy RBR-t, ha már az van a videóban) egy Ford Transittal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun ChoSi...
2016.11.24. 17:20
Szelfi...
Arra céloztam srácok, hogy 120-ba vehetsz egy 80-al közlekedő drónt, vehetsz hozzá 50-be szemüveget és ott vagy, hogy pilóta élményt kaptál 170-be. Emellett az inspire 1 igaz elmegy két kilóméterre, de 770ezer ft. Én átlag felhasználói szemmel gondolkoztam DJI-n mert nem tudtam, hogy létezik a walkera. Nekem az felel meg tanyára róka lyukat keresni a gabonában, max nem lesz szelfi a rókával!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Yoshileon Kajaf...
2016.11.24. 18:12
Nagyon vagány a videó, de ahogy azt DemonDani is írja, köze nincs a kettőnek egymáshoz.

A walkera-val brutálisan jó élmény lehet játszadozni, megfizethető áron, ez kell a népnek!

Az Inspire-el pedig olyan videókat készíthetsz olyan nézőpontból, ami eddig elképzelhetetlen volt. Reklámos cégeknek, kissebb filmes cégeknek ez egy brutálisan jó eszköz, amivel elég minőségi munkát tudnak készíteni. Tudod, pénzt keresni vele
Két távirányítóval külön lehet irányítani a kamerát, ami teljesen körbefordul, és a drónt, ez pl nagyon fontos egy normális kompozícióhoz.
Elkerüli az akadályokat, megvédi magát, visszajön amikor merülne, vagy elveszti a jelet, ezek elég fontos funkciók, mert ahogy te is írtad, az ára elég borsos, és a vállalkozásnak jót tesz, ha a termék vigyáz magára és nem gallyazzák le egy hét alatt (pun intended).

Ráadásul professzionális munkára ez a belépő szint, a külön irányítható kamera és az elég jó képminőség miatt.
És nem, nem tud bukfencezni, átfordulni, rakás szar

Hobby videózásra pedig ott a phantom, vagy a mavic.
A verseny drónok pedig egy teljesen másik kategória, nem sok értelme van összehasonlítani. De ha már itt tartunk, jobban megéri építeni őket, olcsóbbra jön ki, jobban személyre szabható, nem kell sok szakértelem, jó móka, és könnyű javítani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2016.11.25. 13:47
Nem, nem kell. Fotósoknak, filmeseknek való más ne drónozzon. Szerencsére nem zúg a sarki középosztályú cicanacis hülyegyerekek játékszeréből napi 4-5 az emberek feje felett mióta szigorítások voltak, tehát kötelező felelősség biztosítás, engedélyek, büntetések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!