iPon Hírek

Íme a Microsoft fitneszkiegészítője, a Band

Dátum | 2014. 10. 31.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egy ideje már hallani lehetett arról pletykákat, hogy a Microsoft is bemutathatja a saját viselhető kiegészítőjét. Végül a szóbeszédek – ahogy sok más esetben is – igaznak bizonyultak. Hivatalosan is reflektorfénybe került a Band, ami a hozzá kapcsolódó Health szolgáltatással egészen vonzó konstrukció lett.
Az új fitneszkarperec kapcsán egyvalamit érdemes rögtön az elején tisztázni. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az újdonság a legkevésbé sem válogatós, ha a konkurens rendszerek támogatásról van szó. Az összes fontosabb platformmal együttműködik majd, tehát nem egy Windows Phone exkluzív megoldás, androidos és iOS-es okostelefonokkal is teljesen összhangba hozható majd. Ezzel a Microsoft jól megalapozta a Band esetleges sikerének lehetőségét, hiszen így a felhasználók több mint 95 százaléka boldogan veheti használatba. Akárcsak a legtöbb viselhető kiegészítőnél, itt is a lehető legtöbb különböző, hasznos szenzor összezsúfolása volt a cél, és a Microsoft mérnökei jó munkát végeztek. A megszokott mozgási érzékelőkön túlmenően itt felfedezhető még pulzusszám-mérő, ami szokatlan módon a szíj alsó részére került, nem pedig a szerkezet hátára, tovább UV szint figyelő is akad, és még beépített GPS vevő is van a kelléktárában. Ez utóbbinak köszönhetően a különböző edzéseket akár még önállóan is fel tudja jegyezni a Band, anélkül, hogy az okostelefon vállára plusz terhet tenne ezzel. Extraként pedig még egy környezeti fény, illetve egy bőrhőmérséklet szenzor is került a fedélzetre. A Microsoft Band állja a gyűrődést, a porral és a fröccsenő vízzel szemben is tisztességesen védett.
A redmondiaktól sokan egy okosórára vártak, de lényegében nem is sokkal kevesebb a Band. A szerkezet annak ellenére, hogy fitnesz célokat szolgál, rendelkezik saját megjelenítővel, hasonlóan a Samsung Gear Fithez. Itt egy 1,4 hüvelykes, érintésérzékeny kijelzőről beszélhetünk, ami 310 x 102 képpontos felbontást kapott. A Band ezen a felületen rengeteg hasznos információval tud majd szolgálni a hozzá tartozó alkalmazásának köszönhetően. Mutathatja az edzéssel kapcsolatos adatokat, a legfrissebb értesítéseket, a közelgő naptárbejegyzéseket, hívás esetén pedig rögtön tudhatja a felhasználója, hogy ki van a vonal végén. A készülék gazdájául szolgáló mobilt pedig még hangvezérléssel is lehet irányítani a Band révén, ezzel is még inkább megkönnyítve a használatot. A kütyü tényleg sokrétű lett, minden megvan benne ahhoz, hogy joggal vívja ki a vásárlók érdeklődését. A kommunikáció során ez is a Bluetooth 4.0 LE-ben rejlő lehetőségeket fogja kiaknázni, mint a legtöbb vetélytársa. Az üzemidejét tekintve sajnos ez sem fog kiemelkedőt villantani, de azért 48 órán át bírja majd egy feltöltéssel, hála a dupla 100 mAh-s telepnek. Három méretben lesz megvásárolható, hogy mindenki megtalálja a csuklójára tökéletesen passzolót. A Microsoft Band egy pillanatot sem várat magára, máris megkezdték a forgalmazását, de még csak limitáltan érhető el. Az új eszközt egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban lehet megrendelni, és a nemzetközi árusításról nem is szólt a bejelentés – remélhetőleg azért nem kell róla lemondanunk. A Band a Microsoft Store kínálatában tűnt fel, az ajánlott fogyasztói ára pedig kereken 200 dollárban lett meghatározva.
A viselhető újdonsággal karöltve a Microsoft egy új szolgáltatásról is lerántotta a leplet, bemutatkozott a Health. A Microsoft Health lényegében egy felhőn alapuló, egészségügyi adatokat elemző központ lett, ami szintén nyitott a nagyobb platformok felé. Ennek az a célja, hogy a felhasználók akár eltérő eszközök statisztikai adatait is összesíteni tudják egyetlen helyen. Első körben olyan partnereket köszönhetünk a Health társaságában, mint az UP, valamint a MapMyFitness, a MyFitnessPal, valamint a legnagyobb népszerűségnek örvendő Runkeeper. És ezzel még közelről sincs vége. A szoftveróriás azt reméli, hogy még több partnerre számíthatnak a későbbiekben, ahogy egyre több felhasználója lesz a szolgáltatásnak és még tovább fejlődik, így a jövőben vezető szerepet tölthetnek be ilyen tekintetben.
A Microsoft Health rendszerébe rengeteg adat kerül majd be a viselhető kiegészítők által: a lépésszámok, az elégetett kalóriák mértéke, a megtett távolságok, a pulzusszám folyamatos alakulása, és így tovább. Ezek egytől egyig nagyon hasznosak lehetnek, és a Microsoft Intelligence Engine mindet felismeri és képes lesz elemezni annak érdekében, hogy a felhasználó biztonságban legyen (egészségügyi problémák), vagy még jobban tudjon adott esetben teljesíteni. A rendszer különböző jó tanácsokkal láthatja el az embereket; jelezheti, ha az illető nem alszik eleget, esetleg túl nyugtalan pihenés közben, vagy akár azt is, ha a kelleténél passzívabban viselkedik a mindennapok során. Idővel még arra is szolgálhat jó tanácsokkal, hogy mit lenne érdemes az adott napszakban enni, és ráláthat olyan dolgokra, hogy az alvás közbeni „viselkedés” miként viszonyul a következő napi tevékenységekhez. Az itt összegyűlő adatok a már működő HealthVault felületen is láthatóak lesznek, innen pedig megoszthatóak majd akár egy valós egészségügyi intézménnyel. A Microsoft hamarosan elkészülhet a Health saját szoftver fejlesztői csomagjával (SDK) is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Gyurkov
2014.10.31. 10:42
Érdekesnek tűnik, a 48 óra kimagasló lenne, de csak abban az esetben ha folyamatos GPS módban hozza ezt az értéket. Vajon milyen formátumban fogja menteni az adatokat? Remélem az univerzális fit kiterjesztést alkalmazták, nem pedig egy saját egyedit. Ahhoz, hogy a profik elfogadják szükség lesz egy tökéletes platformra, ez az amit sok gyártó nem vesz észre vagy figyelembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zephyrus
2014.10.31. 13:00
nem hiszem hogy a google-s fit kiterjesztést használná, mert akkor nem támogatná az iphonet és a windows phonet, kétszer meg nem írják meg ugyanazt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!