iPon Hírek

Íme, a világ leggyorsabb 7 milliméter vastag merevlemezei

Dátum | 2013. 08. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Toshiba érdekes merevlemezeket mutatott be, amelyek mindössze 7 milliméter magasak, így tökéletesen alkalmasak ultravékony noteszgépekben történő felhasználásra. Persze 7 milliméter magas merevlemezeket már eddig is láthattunk, így ebből a szempontból még nem lennének különlegesek az újdonságok, ám amiatt már igen, hogy HDD korongjuk 7278 RPM-es fordulatszámmal üzemel - ilyesmire ebben a kategóriában eddig nem igazán volt példa, legalábbis a Toshiba háza táján. A 7 milliméter magas, 2,5 colos formátummal rendelkező merevlemezek SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez, belső maximális adatátviteli sebességük pedig 1850 Mbit/s-os értéket képvisel, ami igen-igen magas. Utóbbi a HDD korong magas üzemi fordulatszámának, illetve a lineáris rögzítési-adatsűrűség növelésének köszönhető. Az új adattárolók természetesen az Advanced Format eljárást alkalmazzák, azaz szektoraik 4 KB-osak.

Az MQ01ACF sorozatba tartozó merevlemezek között két modell található: az MQ01ACF050-es példány 500 GB-os, míg MQ01ACF032-es társa 320 GB-os adattároló kapacitást biztosít az adott rendszer számára. Az sajnos nem derült ki, hogy az egyes modellek pontosan milyen folyamatos adatátviteli sebességet kínálnak. Az viszont már biztos, hogy a termékek a +5 és +55 Celsius fok közötti hőmérséklet-tartományban használhatóak, tárolásuk pedig -40 és +65 Celsius fok között lehetséges. Az egyes egységek a HDD motor felpörgésekor 5,5 wattot fogyasztanak, de keresés, írás vagy olvasás alkalmával már 2,1 wattal is beérik. Az újdonságok üresjáratban, illetve alvó módban 0,18 wattot kérnek. A Toshiba tervei szerint az új, szupervékony és szupergyors merevlemezek szállítása augusztus 30-án kezdődik meg. A vállalat azt egyelőre nem árulta el, hogy a különleges adattárolók pontosan mennyibe kerülnek, valamint az is rejtély, hogy elsőként pontosan mely termékekben találkozhatunk majd velük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. nyerek01
2013.08.22. 19:11
"...5,5 wattot fogyasztanak, de keresés, írás vagy olvasás alkalmával már 2,1 wattal is beérik." Igen, ennyit errol. (ultrabook meg tarsai)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer
2013.08.22. 19:31
Tök mindegy mekkora, milyen gyors HDD-ről beszélünk, szerintem ma már az ilyesmi külső vinyónak jó, meg esetleg 17"-os laptopokba második vinyónak (már ahol van hely második vinyónak ugye). Ma már mobil eszküzt, tabletet, ultrabookot, de még sima lapopot is SSD-vel vesz, akinek esze van, az ilyesmi meg mehet külső rackbe filmet tárolni, letölteni.
Ha a teljesítmény szempont, akkor asztali gépben is SSD az első, HDD csak raktárkén funkcionál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thedevelop...
2013.08.22. 21:09
j.panzer: Igen, én magam is így használom. A gyári 500GB-s 7mm-es HDD-t kitettem külső tokba és vettem a gépbe egy SSD-t, hogy értelme is legyen a többi alkatrésznek. A mai gépek csak vánszorognak, ha HDD-n fut a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2013.08.22. 21:17
Nyár elején én is befektettem egy drágább SSD-be de nem vágtam hanyatt tőle magam. Az igaz hogy szépen simán indul a windows, de ugyanúgy előfordul hogy percekig a forgó állapotjelzőt kell néznem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. balazs630
2013.08.22. 21:28
pdx06: Akkor érdemes kipróbálni valami rendes oprendszert is mint pl.: Linux vagy OS X!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ncc1701
2013.08.22. 21:34
@balazs630: Nálam a debian megtáltosodott az ocz vectortól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer
2013.08.22. 22:15
És akkor ez mégy csak a sebesség. Még nem beszéltünk arról, hogy egy SSD nem kerreg, nem rezonál, nem mozog, kevesebbet fogyaszt, kisebb a hőtermelése, és - mobil eszközöknél fontos tényező hogy - jól bírja a G erőket. Nem meg gajra, ha leesik az asztalról a laptop. Még ha a gép maga meg is hal, az adatok biztonságban vannak ugye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KisDre
2013.08.23. 00:54
Még ha a gép maga meg is hal, az adatok biztonságban vannak ugye. HDD-nél is
De amúgy SSD-d renoválni nehezebb, mint HDD-t, szóval ha biztonság a szempont, szerintem régi kattogós kütyünké a pont. Persze ez már olyan szintű biztonság, ami már inkább csak nagyon komoly céges érdekeknek számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vivanto j.pan...
2013.08.23. 11:13
"esetleg 17"-os laptopokba második vinyónak (már ahol van hely második vinyónak ugye)"

Arra az esetre vannak az ilyen cuccok, én is így használok ssd+hdd-t egy 15-ös gépben, dvd-t meg azóta se hiányoltam.

@KisDre
Szerintem a menet közbeni lehalásra gondolt. Egy HDD-t azért megviselhet ha hirtelen megszakítják a tápot (bár erre is vannak már technológiák), az SSD észre sem veszi az ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. marlboro
2013.08.23. 12:23
Köszönjük a hatásvadász PH szintű bulvárhírt melyből minden kiderül csak a lényeg nem, de azért odaírta a címbe hogy a leggyorsabb, aztán egy teljesen irreleváns 1850 megabit per sec értéket hogy legyen valami nagy szám, mert az hogy 231MB/s máris nem is olyan nagy szám, nem beszélve arról hogy belső adatátviteli sebesség aminek semmi köze a teljesítményhez. Szóval ilyen valótlant állító félrevezető hatásvadász PH szintű bulvárhíreket talán nem kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer
2013.08.23. 13:20
KisDre
Esésnél a HDD-k nem biztonságosak, mert az író/olvasó fej jó eséllyel elmozdul a G erő hatására, és belever a forgó lemezekbe, ezzel rommá karcolva, tönkrevágva azokat. Onnét már nem nagyon van hova adatot menteni. A méreg drága üzleti HDD-kbe volt olyan régen (nem tom most hogy áll a dolog), hogy giroszenzor volt a HDD-kben, és amikor érezte, hogy zuhan a gép, kirántotta a fejte a lmezek közül, így a HDD jó eséllyel meg tudta úszni a dolgot. Ettől függetlenül sztem az SSD majd minden szempontból sokkal jobb választás egy ultramobil cuccba. Pl kapacitás szempontjából nem, de egy olyan eszköznél, ahol a hordozhatóság mindenek felett áll, nem is feltétlen kell terabájtos kapacitás. 128/256 gigán is szépen el lehet lenni, ha az ember észnél van, és ezek meg már jó árban vannak. Ha meg mégis több kell, arra jó egy ilyen HDD külső USB-s rackbe.

vivanto
Pont mostanában gondolkoztam rajta, hogy veszek egy ilyen racket, mert az egyik laptopom tönkrement, és kibeleztem. A használható alkatrészeket kiszedtem, eladtam, elajándékoztam. A DVD író itt van, gondoltam beleteszem egy ilyen rackbe, és csá. De most látom, hogy egy ilyen hát pont anniyba kerül, mint egy vadi új kölső író, szóval igy felejtős. Ezek az írók gondolom jobbak, mint az én több éves notis DVD íróm, ráadásul abban már benne van pár száz megírt lemez. Így már nem éri meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kralikkft
2013.08.26. 10:42
j.panzer:
Az SSD mai formájában nem a megváltó. Igen, mechanikai behatások ellen nagyságrenddel jobb. Viszont sajnos a csíkszélesség csökkentésével több probléma merül fel. Egyik a kevesebb elektron/bit arány, mely érzékenyebb kiértékelőt kíván, másik a bit/sziget arány (SLC, MLC, TLC). Ezt a rendszert tudja megborítani a szivárgás, mely álltában is adatsérülést okozhat SSD-n. (Hiába az egyre brutálisabb hibajavítás. - Talán nem véletlenül ezt verik nagydobra a hírekben, ha "biztonságosabb" típus érkezik.) Pardon, FLASH-en! Mert ez minden FLASH alapú tárolót érint, nem csak az SSD-t. Az SSD nem leváltja a HDD-t, hanem az adattárolók palettáját bővíti!
Vagyis a felhasználási terület dönti el, mit érdemes használni. Gyors, mechanikai vagy hőmérsékleti szélsőségeknek kitett eszközökbe jobb az SSD. Viszont a stabilan rögzített adattároláshoz a HDD nagyságrenddel jobb.
Meghibásodás esetén ugyanis a HDD menthető (ha a felület ép), de az SSD nagyságrendi hátránnyal kezdi. Oka, a rendszerbe épített titkosítás, melyet mára szinte minden gyártó alkalmaz. A belső kulcs titkos, adatmentéses cégek sem kapják meg! Így eleve vert helyzetből indul aki nekikezd. Menteni a passzív alkatrészek hibája esetén lehet, vagy ha a vezérlő cseréje esetén "feléled". Persze ehhez az is kell, hogy a kulcs a FLASH-ben legyen, ne a chip-ben.

Nem ellene szólok, csak szeretném, ha mindenki a megfelelően, és a megfelelő helyen használná.

A FLASH-ről az új adatokat a lehető leggyorsabban célszerű menteni, több kópiában fizikailag is másik adathordozókon tárolni a pótolhatatlanokat.

A cikkhez:
Amennyiben [LINK] ez a belseje, akkor valóban Toshiba jegyei vannak. Bár a Hitachitól is sok adattal bővülhettek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!