iPon Hírek

Íme a Xiaomi saját központi chipje, a Surge S1

Dátum | 2017. 02. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Néhány hete felröppent az a hír, hogy a Xiaomi is saját központi chip tervezésébe fogott, most pedig már meg is ismerkedhetünk a vállalat első kész termékével. A kínaiak által alkotott lapka az előzetes pletykákkal ellentétben nem Pinecone, hanem Surge néven érkezett, egészen pontosan a Surge S1-et fogjuk az alábbiakban közelebbről szemügyre venni. (A Beijing Pinecone Electronics így csak részt vett a fejlesztésben, névadó szerepet nem kapott.)
Ez az újdonság egy nyolcmagos konstrukció lett, ami egyszerre lesz energiahatékony és kellően gyors. Olyan központi chipek mellett száll majd ringbe a Surge S1, mint a MediaTek Helio P20 vagy a Qualcommtól érkező Snapdragon 625, és a Xiaomi mérései alapján biztosan nem lesz okunk a csalódásra. A processzorerő terén büszkén veszi fel a kesztyűt az említettekkel szemben a Surge S1, a grafikus műveletek tekintetében pedig már jelentős előnyre tesz szert a szintetikus teszteken. No, de lássuk részletesen, hogy milyen felépítésről beszélhetünk.
A Xiaomi az ARM által tervezett IP komponenseket részesítette előnyben a Surge S1 megalkotásakor. A központi chip alapját a heterogén big.LITTLE architektúra adja, ennek köszönhetően a lapkában található processzormagok két négyfős csoportra lesznek felosztva, de mind a kettő klaszterben ugyanolyan egységek lapulnak, csak eltérő órajeleken. A Surge S1 kizárólag Cortex-A53 egységeket sorakoztatnak fel, a teljesítményéért felelős megoldások akár 2,2 GHz-es frekvenciáig is skálázódhatnak, míg az energiahatékonyságra törekedő kvartettnek 1,4 GHz-es órajelen jelenti a plafont. Az IGP szerepét is az ARM egységeire osztotta a Xiaomi és a Pinecone tervezőcsapata, egészen pontosan a Mali-T860 grafikus feldolgozó került ezúttal bevetésre méghozzá MP4-es elrendezésben. Ez minden fontosabb API-t támogatni fog, beleértve az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Vulkant is, és ahogy fentebb előre vetítettük, a Mali-T860 MP4 bőven maga alá fogja gyűrni a fent említett konkurensek által bevetett Adreno 506 és Mali-T880 MP2 integrált GPU-kat. Arról nincs információnk, hogy pontosan milyen memóriavezérlőt kapott a Surge S1, de LPDDR3 modulokat fog támogatni, a tárhely tekintetében pedig az eMMC 5.0-s lapkákkal boldogul.
Az új központi chip egyebek mellett egy 32-bites, nagyteljesítményű digitális jelfeldolgozó processzort (DSP) is kapott, ennek a feladata lesz a hang feldolgozása a kettő mikrofonokhoz kapcsolódva. Mint a legtöbb központi chip, ez is kettő ISP-t alkalmaz, melyek egyenként 14-bitesek. A Xiaomi elmondása szerint megfelelő kameramodullal társítva kiváló fényképeket tud majd prezentálni az az okostelefon, amiben a Surge S1 kerül bevetésre. Kettős zajcsökkentő algoritmust is alkalmaz a saját tervezésű lapka annak érdekében, hogy rosszabb fényiszonyok mellett megfelelően részletes és tiszta fotókkal tudjon szolgálni. A lapka képes lesz javítani kismértékben a rosszul fókuszált vagy a záridő miatt elmosódott képeken is, illetve lehetővé teszi, hogy egyetlen exponálással szülessenek HDR fotók. A Surge S1 tartalmaz egy különálló 4K-s videomodult is. Ezek mellett pedig a szóban forgó újdonság több biztonsági eljárást is alkalmazni fog, így például a TEE architektúrát (Trusted Execution Environment), biztonsági szabályzásokat, chip-szintű adattitkosítást hitelesítetlen hálózatokon.
A Surge S1 tartalmaz egy integrált 4G LTE hálózati modemet is, ami egyrészt támogatja a VoLTE eljárást, másrészt programozható. A Xiaomi elmondta, hogy a központi chipjének a hálózati támogatását lehet majd szoftveresen befolyásolni, ez pedig azt jelenti, hogy akár egy OTA frissítést követően máris új frekvenciatartományokat támogathat az adott okostelefon. Arról nem szólt a fáma, hogy ez alapjában véve mekkora sávszélességet nyújthat a le- és a feltöltések alkalmával. A Xiaomi által tervezett lapka a gyártási eljárást tekintve sajnos nem jár az élen, ez továbbra is a már jól bejáratott 28 nm-es csíkszélességen készül a HPC node (high performance computing) alkalmazásával.
A Xiaomi Surge S1 először a Xiaomi Mi 5c okostelefonban lesz jelen, amit szintén a Mobil Világkongresszuson mutatott be a kínai alakulat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!