iPon Hírek

IMFT: 10 nm-ig biztosan marad a 2D NAND Flash technológia

Dátum | 2013. 05. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az IM Flash Technologies, ami egy, az Intel és a Micron által alapított közös nagyvállalat, a manapság kapható modern SSD meghajtókban használt NAND Flash memóriachipek okán komoly befolyással bír az SSD piac alakulására. A vállalat 20 nm-es NAND Flash memóriachipjei dolgoznak például az Intel 335-ös SSD sorozatának tagjain, de a Crucial M500-as SSD meghajtókban is IMFT NAND Flash memóriachipeket találunk. A cég társ elnök-vezérigazgatója, Keyvan Esfarjani az IMFC Technology Forum alkalmával meglehetősen érdekes információkat osztott meg a nagyérdeművel, amelyekből kiderül, hogyan képzeli el az elkövetkező éveket az IMFT, már ami a csíkszélesség-váltást, valamint a kétdimenziós NAND technológia alkalmazását illeti. Kiderült, hogy az IM Flash Technologies elképzelései szerint a kétdimenziós struktúrát akár a 15 nm-es, de még a 10 nm-es csíkszélesség esetében is be lehet majd vetni. A 10 nm-esnél fejlettebb gyártástechnológiák esetében a vállalat mérnökei már a 3D NAND struktúra használatán gondolkodnak.

Az Intel már bevetette a háromdimenziós tranzisztor technológiát a 22 nm-es csíkszélességgel készülő Ivy Bridge processzorok esetében, és ugyanez a gyártástechnológia adja a hamarosan megjelenő Haswell APU-k alapját is. Az IMFT esetében persze nem erről van szó, hiszen a 3D NAND technológia lényege abban rejlik, hogy több NAND Flash memórialapkát rétegeznek egymásra, így egy NAND Flash szendvics jön létre. Ezt az eljárást a Toshiba egy ideje már népszerűsíti, sőt, idén a cég már 16 rétegű NAND Flash memóriachip gyártására is sort kerít, igaz, még csak kísérleti jelleggel, azaz egyelőre csak mintapéldányok készülhetnek. Az IMFT társ elnök-vezérigazgatója szerint ahhoz, hogy a 3D NAND technológiára alapozó egységek előállítása költséghatékony lehessen, 32 vagy 64 rétegű memóriachipeket kell gyártani. A 3D NAND technológiára alapozó megoldások tömeges megjelenésére még több évig várni kell, így felmerülhet a kérdés: vajon mire számíthatunk addig? A kétdimenziós struktúrák esetében a jövőben nitridfilm technológiát és nanopontokat alkalmaznak majd az IMFT mérnökei annak érdekében, hogy a csíkszélesség-váltás minél hatékonyabb lehessen. A csíkszélesség-váltás minden bizonnyal tartogat némi kihívást, ám az igazi problémát valószínűleg inkább a fejlett gyártástechnológiával készülő NAND Flash memóriachipek strapabírósága jelentheti majd. Ahogy a NAND Flash memóriachipek egyre fejlettebb és fejlettebb gyártástechnológiát alkalmaznak, az írási/törlési ciklusok száma egyre csökken. Persze a fejlődés üdvözlendő, hiszen pont ennek köszönhető, hogy az SSD meghajtók egyre kedvezőbb áron kerülnek forgalomba, így egyre szélesebb felhasználói rétegek számára érhetőek el. Érdekes lesz látni, hogy ez a tendencia folytatódik-e a 15 nm-es, illetve a 10 nm-es gyártástechnológia esetében és ha igen, milyen mértékben. Az SSD meghajtók iránt egyre növekszik a kereslet, az már biztos.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2013.05.31. 19:54
"...Az SSD meghajtók iránt egyre növekszik a kereslet, az már biztos..." - ezt a gondolatot azzal egészíteném ki, hogy az egyre növekvő tárkapacitással együtt, amit a fejlettebb gyártástechnológia olcsóbban biztosít.
Hajrá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. witchlord
2013.06.03. 10:41
A f..szért (tudom pénzért) erőltetik ezt a nyomi NAND flash technológiát, amikor már jó ideje ismert a MEMRISZTOR??
Nagyságrendekkel gyorsabb írásban-olvasásban, és ciklusszámban is verhetetlen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bkaresz200...
2013.06.04. 15:54
Várom már a több TB-os micro sd kártyákat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!