iPon Hírek

Indiában fog iPhone-okat gyártani az Apple

Dátum | 2017. 02. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Mióta Donald Trump került az Egyesült Államok élére, egyre többször merült fel, hogy esetleg az iPhone-ok gyártását haza vihetné az Apple – persze csak bizonyos feltételek mellett –, egyelőre viszont úgy fest, hogy ez inkább csak egy kósza gondolat, mint valós opció. Az Apple viszont tényleg máshová tart Kínából, méghozzá egy másik ázsiai országba, Indiába.
A Bloomberg közleménye szerint hamarosan Indiába költöztetheti az okostelefonjainak gyártását az Apple, legalábbis részben, hiszen a hírek szerint elsősorban azokat az iPhone-okat készítené ott a vállalat, amelyeket azon a piacon szeretne értékesíteni. A cupertinói alakulat egyelőre nem foglalt hivatalosan állást az ügyben, de a Bloomberg meglehetősen biztos forrásból szerezte az értesülését. Priyank Kharge, a helyi információs technológiai miniszter mondta el a lapnak, hogy összeszerelő üzemet telepít Indiába az Apple, méghozzá a nem túl távoli jövőben, áprilisban kezdődhetnek a munkálatok. „Az Apple iPhone-jai Bangalore-ban fognak készülni, és az elkészült eszközök a belső piacot veszik majd célba.” – árulta el Kharge.
Bangalore egy rendkívül fejlett környéknek számít iparilag Indiában, talán az amerikai Szilícium-völgyhöz lehetne hasonlítani a helyi színvonal mellett. Így nem is szorul különösebben magyarázatra, hogy miért célozza az Apple is ezt a régiót. A cupertinóiak partnere az egyébként tajvani gyökerekkel rendelkező Wistron Corp. lesz Indiában, legalábbis kezdetben, mert a későbbiekben már akár a Foxconn is szóba kerülhet. A Foxconn az Apple egyik legfőbb partnerének tekinthető, és a kínai gyártó szintén Indiába tart.
Az Apple érthető módon szeretne erősebben jelen lenni Indiában, ugyanis az ország rendkívül gyors tempóban fejlődik, és az 1,3 milliárd fős népességét tekintve Kína után a második legnagyobb felvevőpiac alakulhat itt ki a következő években. Ennek azonban komolyan útjában áll az indiai adórendszer, ugyanis ott úgy írja elő a törvény, hogy az adott márkának legalább 30 százalékban helyben kell készülnie, különben extrém magas adót kell fizetnie a vállalatnak. Ennek köszönhetően pedig eddig sokkal drágább volt Indiában egy új iPhone ára, mint az Egyesült Államokban. Ez rendesen keresztbe tud tenni az eladásoknak, mikor eleve összehasonlíthatatlan a differencia a két országban dolgozók keresetei között. A jelenlegi ismereteink szerint egyébként igencsak van hova nőnie az Apple-nek Indiában, ugyanis mindössze 2,5 millió iPhone-t értékesítettek az ázsiai országban 2016-ban.
Részlet a Jet Black iPhone 7 Plus gyártási folyamatát szemléltető videóból.
Így, hogy az Apple Indiába viszi a gyártás egy részét, megszabadulhat az extra adóterhektől. Ráadásul 15 évig az importált alkatrészek után sem kell majd a különböző terheket fizetnie a cupertinóiaknak, ami szintén rendkívül vonzó ajánlat a vállalat számára. Az Apple megjelenése hosszú távon rendkívül sokat segíthet abban is, hogy India ipara még nagyobb lendületet vegyen. Egyrészt az iPhone-ok összeszerelése rengeteg munkahelyet teremt majd közvetve és közvetlenül is, másrészt az Apple példáját mások is követhetik, ezáltal pedig még több nyugati vállalat veheti célba Indiát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. dzsuz87
2017.02.08. 12:26
Iszonyatos tempóban nő az a város így is. Az utakat sem tudják olyan gyorsan építeni, ahogy kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. noPublicFG
2017.02.08. 13:14
Az az indiai adórendszer nagyon szimpatikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tom101
2017.02.08. 16:09
A pénz nagy úr... minél több van annál nagyobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TheRealTsL
2017.02.08. 16:14
Ha a Foxconn is átmegy Indiába, mi lesz azzal a rengeteg munkanélkülivé váló hétévessel? Kegyetlenség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BiroAndras noPub...
2017.02.08. 17:14
Gondolom kevésbbé lenne szimpatikus, ha ott élnél, és emiatt nem tudnál okostelefont venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. noPublicFG BiroA...
2017.02.08. 18:17
Gondolom, de szerencsére ezen nem kell agyalnom. :D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 BiroA...
2017.02.09. 08:03
Ellenben hogy örülne, ha csak ez lenne a problémája...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani BiroA...
2017.02.09. 19:08
No, no. Azért vannak ott belpiacos márkák, amiket annyira nem kell semmibe nézni. Valszeg akkor sem iPhone-t venne, ha nem így volna az adórendszer...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!