iPon Hírek

Indilinx Barefoot 3 alapú OCZ SSD meghajtók érkezhetnek

Dátum | 2012. 07. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Indilinx alapokon nyugvó Octane, Vertex 4-es és Agility 4-es SSD meghajtók mint az korábban kiderült, nem Indilinx SSD vezérlőt használnak, hanem egy, a Marvell-től licencelt SSD vezérlő chipet, amelyhez szabadalmaztatott firmware-t készített az OCZ. A hírek szerint az OCZ már elkészült a legújabb Indilinx vezérlővel is, amelynek gyártása már megindult a TSMC műhelyében. Az Indilinx Barefoot 3-as SSD vezérlőre alapozó adattárolók első mintapéldányai várhatóan szeptemberre készülnek el.

A szóban forgó SSD vezérlőről egyelőre keveset lehet tudni. Az OCZ elnök-vezérigazgatója, Ryan Petersen a cég pénzügyi eredményeiről beszámoló konferencia alkalmával mindössze annyit árult el az újdonságról, hogy az egy 32-bites, 400 MHz-es magórajelen ketyegő „Aragon” processzorra alapoz, ami SSD specifikus RISC utasításkészlettel rendelkezik. Furcsa módon arra is fény derült, hogy az új chipet építőkockaként használja a vállalat és harmadik féltől licenceli. Ennek fényében úgy tűnik, hogy a Barefoot 3-as SSD vezérlő sem egy egyedi OCZ megoldás lesz, de nem is csak egy egyszerűen licencelt kész termék.

Természetesen a Barefoot 3 alapú megoldásoktól azt várja a cég, hogy azok teljesítmény tekintetében majd jelentősen felülmúlják az OCZ jelenleg is forgalomban SSD meghajtóit, igaz, konkrétumokkal, azaz a várható sebességnövekedés mértékével kapcsolatban semmit sem mondott a vállalat első embere. Az már azonban biztosnak tűnik, hogy az első Barefoot 3 alapú SSD meghajtók még az idei év harmadik negyedévének vége előtt megjelenhetnek.

A Barefoot 3 típusú SSD vezérlő érkezése felkavarhatja a piac állóvizét, ugyanis régóta nem érkezett új SSD vezérlő a szegmensbe. Érdekes lesz látni, hogy a friss megoldás hogyan teljesít a riválisaival szemben, amelyek többsége már több, mint egy éve jelen van a különböző SSD meghajtókban. Egyelőre az is rejtély, hogy az OCZ mérnökei milyen típusú NAND Flash memóriachipeket társítanak az új SSD vezérlőhöz. A 20 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipeket használó SSD-k érkezésére még az idei év vége előtt sor kerülhet, ám kicsi a valószínűsége annak, hogy az OCZ Indilinx Barefoot 3-as SSD-iben ilyen NAND Flash memóriachipek teljesítenek majd szolgálatot.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. sanyix
2012.07.22. 15:57
nee máá nem csak sandforce-os ssd-k lesznek? lehet ebből akár igazi verseny is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2012.07.22. 16:13
Végre elhagyják a sandforce-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2012.07.23. 01:00
Nem tudom mi bajotok van a sandfore chippel, nekem tök jól elvan vele az OCZ Agillity 3 SSD -m.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dj
2012.07.25. 10:19
Most akkor Indilinix vagy nem a Vertex 4-es? Mert az első mondat ellentmondó állítást tartalmaz. Ha viszont nem Indilinix chip van benne, akkor meg átverték a vásárlókat. Tehát, mi van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThompsoN dj
2012.07.25. 10:35
Indilinx chip van benne, viszont nem saját tervezés. A Marvelltől vették meg a licenszet a gyártásra, de Indilinxként van legyártva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. franc0 Thomp...
2012.07.25. 10:57
Ez így van. Jókat röhögök, amikor a világról semmit sem tudó taknyos kockák emiatt farkast kiáltanak.
Mintha a Nissanban Nissan motor lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.07.25. 20:16
Köszi. Így már értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.07.25. 20:17
Taknyos kocka a jó drága anyukád, aki ilyen bunkót nevelt belőled.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!