iPon Hírek

Indilinx Everest SSD vezérlő a OCZ-től

Dátum | 2011. 07. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ Technology lerántotta a leplet legfrissebb SSD vezérlőjéről, amely az Indilinx Everest nevet viseli. A friss megoldás rendkívül vonzó tulajdonságokat kínál, így a vele felszerelt, hamarosan megjelenő SSD meghajtók igen ütőképesek lehetnek.

Az Indilinx Everest egy kétmagos ARM processzorra támaszkodik és 400 MHz-es DDR3-as gyosítótár alkalmazására ad lehetőséget, maximum 512 MB-nyi méretben. A friss vezérlő nem csak az MLC (Multi-Level Cell), hanem következő generációs, a cellánként három bit tárolására képes TLC (Triple-Level Cell) típusú NAND Flash memóriachipek kezelésére is képes. A vezérlő használatával a 1x csíkszélességgel készülő NAND FLash chipek alkalmazására is van lehetőség, legyen szó cellánként 1, 2 vagy akár 3 bitnyi adatot tároló megoldásokról.

A gyártó állítása szerint az Everest vezérlő és az Indilinx Ndurance technológia jóvoltából a partnerek egyszerűen, az átállással kapcsolatos költségek jelentős részét megspórolva térhetnek majd át a régi megoldásokról az új technológiára (MLC->TLC). Az Indilinx Everest a piac egyetlen olyan SSD vezérlője, amely 200 MT/s  (mega transfer per másodperc) sebességet kínál, ugyanis az átlag vezérlők csak maximum 166 MT/s sebesség biztosítására képesek. A vezérlő innovatív, nyolccsatornás felépítése jó teljesítményt garantál, a különböző technológiák pedig adatvédelmet, hirtelen áramszünettel szembeni védelmet és a kategória legmegbízhatóbb működését, illetve legjobb adatintegritását kínálják. A vezérlő magas folyamatos írási- és olvasási sebességek elérését teszi lehetővé - akár 500 MB/s-os tempóit -, de ezzel együtt kisebb fájlok írásakor is jó teljesítményt kínál, hála a következő generációs Page Mapping technológiának.


A fejlesztések a boot időt is pozitív irányban befolyásolják. A boot időt csökkentő algoritmusok megfelelő konfigurálásával akár 50%-kal jobb boot idők elérésére is van lehetőség, legalábbis a jelenleg forgalomban lévő SSD vezérlőkkel szerelt SSD meghajtókhoz képest. Ezáltal a felhasználók sokkal hamarabb hozzáférnek rendszerükhöz, alkalmazásaik sokkal rugalmasabban, reszponzívabban üzemelnek.

A TRIM és NCQ támogatást is kínáló újdonság SATA 1,5 Gbps-os, SATA 3 Gbps-os és SATA 6 Gbps-os támogatással rendelkezik, de emellett dinamikus és statikus wear-leveling (elhasználódás-kiegyenlítés) támogatással és a háttérben működő hulladékgyűjtő szolgáltatással is a felhasználók rendelkezésére áll. A repertoárban természetesen a SMART támogatás is helyet kapott, de ez már nem számít különlegességnek.

Az Indilinx Everest SSD vezérlővel felvértezett SSD meghajtók maximum 1 TB-os adattároló kapacitást kínálhatnak. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. jozsefm
2011.07.21. 20:31
cellánként három bit tárolására képes TLC (Triple-Level Cell)
szóval így lesz megoldva a tároló kapacitás növelése...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Davzone
2011.07.21. 21:20
Már az MLC is kevesebb ideig bírja mint egy SLC ssd, akkor milesz a TLCk-nél?
Még kevesebb garancia idő és 1-1,5 év utána behalnak?
A kapacitást biztos növelni tudják olcsóbban, de kérdés hogy mennyire megy ez a időtállóság rovásásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. franc0 Davzo...
2011.07.21. 22:10
Az SLC/MLC/TLC a NANDokra vonatkozik. A garanciaidőn belüli meghibásodások túlmyomó többségében a vezérlő meghibásodásának köszönhető, nem pedig a NAND elhasználódásának.

Egy MLC NAND kb 5000-10000 ciklus után válik írhatatlanná. Tehát ha egy 80 gigás SSD napi 80 giga írást kap, akkor is több mint 10 évig működőképes. SandForce vezérlő esetén a tömörítés miatt még tovább.

Fikázás előtt tessék utánanézni a dolgoknak.

Ez egy jó fejlesztésnek tűnik, várom a terméket ás a teszteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kantaj
2011.07.22. 08:23
Gyorsabb boot idő? A mostani ssd-knél is a gép procija a szűk keresztmetszet inkább, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm kanta...
2011.07.22. 08:50
De ,már a SATAII-él is,az ujabb 6GB/s-os esetén még inkább,de a hír ezen része egyébként is inkább marketing.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FFnF
2011.07.22. 08:52
Mi egy Intel X25-ös SSD-vel próbáltuk meg gyorsítani a szerverünkön a letöltési sebességet, lényegében HDD gyorsítótárnak használva. 1 éve nyúzás után 99%-os és 10+ év élettartamot jósol neki a tesztprogram, szóval ha nem oprendszer alá teszed, akkor lényegében elnyűhetetlen (ugye ha 1 év = 1% romlás...). Op alatt tényleg nem húzzák túl soká, de az a 4-5 év, amit kiállnak elég lesz ahhoz, hogy teljesen elavuljanak és úgyis kiselejtezzük őket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2011.07.22. 09:08
Hat igen az ssd piac nem ugy halad mint kene!Vagyis gyorsulnak de ezaltal csokken a garancia ido ami a gyartoknak jo!vagyis csokkenhet az aruk is!ha csokkenne az ara es 5 evig minimum kibirna akkor az ugy jo mindenkinek a gyartonak is es nekunk is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm piter
2011.07.22. 09:34
A garanciális idő nem csökken legalábbis a nevesebb gyártók esetében ,(az Intel pl. most terjesztette ki öt évre a nem professzionális területre szállított SSD-ire is a teljeskörű garanciát).Ez az OCZ Indilinx házasság pedig megint egy ilyen erejű és potenciálú gyártó képét valószínüsiti.Az öt év pedig szerintem ha garantált akkor elfogadható, ahogy feljebb is írták ezalatt az idő alatt manapság már minden használhatatlan szintre avul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ITEM00
2011.07.24. 13:51
Kiváncsi leszek a sandforce válaszára,lassan ott is jönnek a következő fejlesztések,nem mintha az sf2100/2200/2300 as vagy a még izmosabb sf2500/2600-as vezérlők olyan buták lennének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!