iPon Hírek

Indul a törhetetlen, hajlékony AMOLED kijelzők sorozatgyártása?

Dátum | 2012. 04. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Samsung Display műhelyében már majdnem készen áll az a nagyfelbontású AMOLED panel, amely különböző formájú és méretű számítástechnikai eszközökön kaphat helyet a nem is oly távoli jövőben – többek között olyan termékekben is, amelyeknél kihasználható a különleges AMOLED kijelző hajlékonysága.

A Youm kódnévre keresztelt hajlékony, törhetetlen AMOLED kijelző elsőként a tavalyi CES alkalmával mutatkozott be, ám rövidesen készen áll arra is, hogy sorozatgyártását megkezdhessék. Nincs kizárva, hogy a Samsung Electronics a különlegességet elsőként saját felsőkategóriás, zászlóshajónak szánt termékeiben használja fel, amelyekkel azt is bemutathatják a cég mérnökei, hogy mire is képes a Youm. A tavalyi CES alkalmával a Youm 4,5 hüvelykes képátlójú változatát mutatták be a vállalat illetékesei – ez a megjelenítő még 800 x 480 pixeles, azaz WGA felbontással rendelkezett.


A hajlékony AMOLED kijelző számos területen jöhet jól: a gyártók felhasználhatják felsőkategóriás e-könyv olvasók készítéséhez, kiterjesztett valóságra alapozó eszközök készítéséhez és 3D-képes tábla konfigurációk készítéséhez.

Érdekesség, hogy a Samsung mellett több vállalat is végez kutató-fejlesztő munkát a hajlékony kijelzőkkel kapcsolatban. Az első cég, ami megkezdte a hajlékony kijelzők sorozatgyártását, az LG volt. Nemrégiben a koreai CE is bejelentette, hogy megindította a világ első műanyag elektronikus papír kijelzőjének sorozatgyártását. Egyszóval a fejlődés megállíthatatlanul zajlik.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. DogTheDog
2012.04.11. 14:22
Gyanitom,hogy bemutassak milyen jo is ez,beleepitik majd telefonokba,TV-be es monitorokba,amire majd rakerul meg egy matrica(mar ha van eleg hely meg a kereten),hogy tudjuk milyen remek cucc van beepitve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Supra
2012.04.11. 15:14
Valaki segítsen ki:

Baromi nagy divat lett ez a hajlékony kijelző, de értelmét nem sokat látom a valóságban - azon felül persze, hogy a reklámban jól mutat.

Mit csinálnék egy hajlékony telefonnal? Ha beteszem a farzsebbe, és rajta ülök egész nap, azt kibirja? vagy ugyanezt négyrét hajtva? hát, nemigen, mert ezen kívül semmi más nem hajlik, az ic és az áramkör sem - nem beszélve az aksiról...

Szóval inkább olyanra fordítanák az erőforrásokat, aminek értelme van - pl. végre fejleszthetnének egy használható kapacitású aksit... Vagy kondit.. vagy bármit, ami az iparág (megkockáztatom: az emberiség) egyik legnagyobb problémáját rendezné.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Keksz03
2012.04.11. 16:08
Supra: miért nem olvasod el a cikket mielőtt kommentelsz?

A hajlékony AMOLED kijelző számos területen jöhet jól: a gyártók felhasználhatják felsőkategóriás e-könyv olvasók készítéséhez, kiterjesztett valóságra alapozó eszközök készítéséhez és 3D-képes tábla konfigurációk készítéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Nagysandor...
2012.04.11. 16:28
Egy példa:
Nyomtatnak egy 5760x1080(1200)-as kb 50"-os panelt, és építenek egy eyefiniti nélkül eyefiniti szerű(de jobb, mivel nincs keret) élményt nyújtó hajtott monitort.
Tudom, hogy most még nem tudnak ekkora panelt gazdaságosan csinálni, de erre felé halad a technika.
De akár az utcán lévő henger alakú reklámtáblákra is lehetne ilyen panelt szerelni, és így nem kellene az üzemeltetőnek sok papír árán újraplakátolnia azokat.
Az akkumulátora köré feltekerhető ekönyvolvasót még nem is említettem. A a lehetőségek határtalanok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Emberfej
2012.04.11. 19:32
Telefonoknál nem fog sokat számítani hogy hajlik, ott inkább az a fontos hogy nehezen törik és nem kell külön törésgátló üveg.

Egy ilyen telefon-tablet kombót eltudnék képzelni, kinézetre és funkcionalitásra teljes értékű telefon, de az oldalából kilehetne húzni egy alkar hosszúságú törhetetlen kijelzőt. Bár addig még sok fejlesztés van hátra hogy ennyire hajlékony legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2012.04.12. 06:00
Miért ne lenne értelme a hajlékony kijelzőnek? Ennyi erővel a lapos tévéknek sincs értelme mert ugyanazt látod rajta mint a vastag képcsövesen. Rossz kiindulási pontban mozgolódtok. Az előnyeit kell nézni. Ha kiesik a zsebedből nem törik össze a kijelző. Nem feltétlenül hajlítgatni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. stranger
2012.04.12. 07:12
Nekem is tetszik. Jöhetnek azok a 4K, OLED monitorok, kevésbé 40 ezer dolláros áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2012.04.12. 08:48
keksz: miért nem olvasod el a cikket, mielőtt kommentelsz? Annak semmi értelme, amit idéztél: tudod mit, teszek még hozzá párat: gömbkompatibilis helyzetanalizátor készítéshez, ivelttitkosításnövelőhöz.

A virtuális valóságnál talán-talán de ez is olyan dolog lesz, amit halandó ember nem fog az életben sem látni. De a másik kettőnél továbbra sem értem: miért jó az, hogy a könyv olvasó hajlékony? hogy egy lapot kelljen mögé tenni a kényelmes használathoz? mert hogy négyrét ezt sem lehet hajtani.

De ezt már írtam. Esetleg nem kellene elolvasni a hozzászólást, amire válaszolsz?

pdx06: a kettőnek semmi köze 1máshoz. a lapos tévé nem azért lett kifejlesztve, mert túl nagy helyet foglalt a régi, hanem mert más technika, ami nem igényli a CRT mélységét... a többit lásd fent
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Keksz03 Supra
2012.04.13. 13:42
Supra: valószínűleg nem azért fejlesztik mert gecire unatkoznak és nincs jobb dolguk...de látom te kurva okos vagy, leírod h van aminél lehet fogják és utána h halandó ember nem fogja látni...hogy lehet ekkora baromságot írni?
Minden eljut előbb v utóbb megfizethető áron mindenkihez! Így működik, várni kell, örülj h fejlesztenek lehet pár év múlva még megköszönöd...ehelyett meg itt hőbörögsz mint egy szaros óvodás h ennek nincs értelme meg annak nincs értelme meg ezt minek kell meg azt minek kell...hülye csicska, gyűlölöm az ilyen hülyéket!

u.i.: személyeskedtem, kár leírni, másnapos vagyok és leszarlak nagy ívben, sírj egyet a modinak, majd ő intézkedik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. stranger Keksz...
2012.04.13. 16:19
Abban volt anyag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!