iPon Hírek

Industry Manager: Future Technologies – Törpekalács

Dátum | 2017. 01. 24.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

A tavaly elhunyt Terry Pratchett által írt Korongvilág-széria egyik legérdekesebb kulináris remeke a törpekalács. A tárnák mélyén dolgozó nép nemzeti eledele ugyanis azon túl, hogy tömörsége és keménysége miatt kiválóan használható harcban, garantálja, hogy az, aki vesz belőle egy veknivel az soha többé nem éhezik meg. Hiszen, ha komolyan felmerül annak a lehetősége, hogy el kell fogyasztania akárcsak egy szeletet is belőle, akkor hirtelen tucatjával jutnak eszébe olyan, ezt az alternatívát magasan felülmúló megoldások, mint például, hogy a saját lábát, vagy egy, közelben lévő kisebb hegyet, esetleg egy nyers birkát faljon be. A videojátékok között is akadnak hasonló funkciót betöltő címek. Többnyire leárazás során, csomagban megvett művek ezek, amik vagy hiába várják, hogy az aktiválásuk után feltelepítsük őket, vagy 6-11 percnyi, velük való foglalatoskodás után jutunk arra a következtetésre, hogy bár két nappal korábban még vehemensen tiltakoztunk volna az ötlet ellen, de egyik-másik kedvencünk százegyedik újrajátszása hirtelen a szórakoztatás kvintesszenciájává kezd kikristályosodni. Az gazdaságszimulátorok közé tartozó Industry Manager: Future Technologies iskolapéldája ezen kategória képviselőinek. Elsőre minden rendjén valónak tűnik, főleg, hogy a program magyar nyelven is játszható. Egy feltörekvő vállalat gyeplőjét szoríthatjuk a kezünkbe és csakis rajtunk áll, hogy vezérigazgatóként milyen irányba is indulunk el a világhír és az eurómilliók felé. Ha úgy tartja kedvünk, a gyógyszeripar meghatározó gigászává nőhetjük ki magunkat, esetleg divatdiktátorként hódíthatjuk meg a piacot, vagy az új Bill Gatesként tehetünk szert vagyonra. Mindez elsőre kifejezetten érdekesnek hangozhat, különösen, ha azt is hozzávesszük, hogy elvileg a termelés gördülékenysége mellett a reklámozásra is oda kell figyelnünk, kedvünk szerint kutathatunk új technológiákat és a versenytársainkon is rajta kell tartanunk az egyik szemünket.
Sajnos azonban viszonylag hamar világossá válik számunkra, hogy a koncepció jobban működik papíron, mint a gyakorlatban, mert a játékmenet kőbalta egyszerűségű. Azután, hogy felhúztunk egy gyárat és egy raktárat, illetve gondoskodunk a munkásokról és az alapanyag, valamint a késztermék elszállításáról, szinte semmi dolgunk sincs a riválisainkat irányító, mérhetetlenül inkompetens mesterséges intelligencia miatt. Utóbbi képességeit remekül érzékelteti, hogy gyakran úgy is képes csődbe menni, hogy monopóliuma van az összes, az érdeklődése kereszttüzébe kerülő szektorban és az is megszokott, hogy ha esetleg egyazon területen ténykedünk, akkor igen ritkán érez bárminemű ingert arra, hogy a piac farkastörvényeinek megfelelően megpróbáljon a torkunkra lépni. Ellenben mi apránként felvásárolhatjuk az ő összes részvényét, ha úgy tartja kedvünk. Ez pedig elemi hiba, mivel, hacsak nincs egészen sajátos lelkialkatunk, nagyon hamar beleununk abba, hogy gyakorlatilag nem hogy gyermekektől, hanem egyenesen olyan, magatehetetlen és öntudatlan csecsszopóktól vesszük el a játékaikat, akik ahelyett, hogy felsírnának, angyali gügyögéssel tűrik gaztettünket. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a nehézség java abból származik, hogy ezredszerre is eltévedünk a csúnya, logikátlan felépítésű és nehezen kiismerhető menürendszerben. Összességében tehát, az Industry Manager: Future Technologies egy boldogabb korban ingyenes, böngészőből futtatható, egy szabvány kávészünet idejére épp ideális kikapcsolódást jelentő műként megjelenve a közepesnél valamivel nagyobb sikert arathatott volna. Húsz euróért kínálva viszont az egyetlen funkció, amit be tud tölteni az az, hogy kiváló, de költséges törpekalácsként emlékeztet minket arra, hogy nem ártana még egyszer alaposan átnézni a Steam-könyvtárunkat, mert úgyszólván biztos, hogy találunk benne valamit, amivel szívesebben ütjük el az időnket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. ChoSimba
2017.01.24. 17:38
Ha ennél bármi jobb és ez 40%, akkor mi az ami ennél is gyengébb ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. potocki ChoSi...
2017.01.24. 18:19
Rosszabbat nem tudok, de sokkal jobb gazdaságszimulátort igen.

Offworld Trading Company
(Hogy a legfrissebb értékelések miért vegyesek, azt föl nem foghatom.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim potoc...
2017.01.24. 20:37
Szerintem azért vegyesek, mert 20-30 percen belül megépítesz mindent, ami kellhet, onnantól kezdve meg csak unalmas grind, amin a másik játékos ellen elkövethető csínytevések sem dobnak sokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. potocki Asagr...
2017.01.24. 21:41
Ha unalmasnak találtad, akkor vagy nem megfelelő partnerrel játszottál, vagy szuperhumán képességeid vannak. Ajánlom figyelmedbe a magas nehézségű AI-t. Nem csal (emellett az állítás mellett többször kiállt a fejlesztő, és különben is van más magyarázat a játékerejére), de egy igazi gyökér: aljas, dörzsölt, mindenre figyel, simán kitúr a bizniszedből ha elkényelmesedsz. Unalmasnak távolról se nevezném, szerintem az utóbbi évek legerősebb AI versenyzője, akihez szerencsém volt. Hogy multiplayer során kikkel futsz össze, az más lapra tartozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Busterftw potoc...
2017.01.24. 22:44
Ha elolvasod a legfrissebb velemenyeket, mindenkinel csak "okes" a jatek, azonban tul repetitiv, fel ora alatt meg van a base es ennyi. Ez ismertlodik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. potocki Buste...
2017.01.25. 07:38
Azért ez az érvelés eléggé ingatag lábakon áll:
- A Dawn of War is csak legfeljebb oké, mert 20 perc alatt fel lehet építeni a bázist, a többi meg repetitív grind?
- Vagy a sakk. Az még rosszabb, mert az összes bábu a táblán van kezdéskor. Lép a világos, lép a sötét, aztán ez ismétlődik.

Vissza az offtopikra:
Vannak olyan OTC játékosok, akiknek csak 70 órányi gyakorlás után sikerült egyszer nyerniük közepes nehézségen (a gépi játékossal azonos feltételekkel, Manager fokozaton), és nem ők a leggyengébbek:

Skirmish Win (Applicant): 43.4%
Skirmish Win (Intern): 34.4%
Skirmish Win (Assistant): 27.6%
Skirmish Win (Employee): 13.4%
Skirmish Win (Manager): 4.7%
Skirmish Win (Executive): 0.5%
Skirmish Win (VP): 0.3%
Skirmish Win (CEO): 0.2%
Skirmish Win (Guru): 0.2%

(A képet árnyalja, hogy az első tutorialt a játékosok 58.3%-a vitte végig. A fenti %-ok ennek fényében értelmezendők.)

Nehezen hihető, hogy néhány órányi tutorialozgatás és belépő szintű AI elleni csetlés-botlás után bárkinek volna elég rálátása ahhoz, hogy lehúzó kritikát írjon az egyik legkevésbé repetitív RTS-ről, de a szakértelem mindig utat tör magának, úgyhogy biztos azért unják, mert nem tartogatott elég kihívást a Guru fokozat. Én pedig pont emiatt nem sakkozok Polgár Judittal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim potoc...
2017.01.25. 07:54
Szóval az az ellenérved, hogy a zéró tartalom alá nehéz AI-t raktak, így érdemes a zéró tartalmat nehezebb fokozaton is megélni.

Szereted a NASCAR-t is ugye? Csak egy nagy bal kanyar az egész, de van nehézség benne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. potocki Asagr...
2017.01.25. 08:38
Nem gondolom, hogy zéró tartalmat adtak volna, a skirmish legalábbis kellemes. Van kampány mód, vannak scenariok, de ezeket nem ismerem, szóval akár botrányosak is lehetnek. Az OTC csak annyira nehéz, amilyenre állítja az ember. Van relaxációs fokozata, van olyan, ami flowban tart, és van nehéz is, kinek mikor mi tetszik. Vagy nem tetszik. De hogy zéró tartalom lenne benne... Mi hiányzik belőle? Komolyan kérdem.

Lehetséges, hogy nem annak látod, ami. Az OTC - megfelelő nehézségen - egy átlátható, viszonylag gyors és könyörtelen tőzsdeszimulátor RTS, kevés mikromenedzsmenttel, és ennyi. Durvább mint sok vérben tocsogó társa, csak az agresszió itt más formában jelenik meg, de legalább nem akarja elmesélni Tolna és Baranya eredetmítoszát. (Az se rossz móka, de arra vannak másféle játékaim.) Túl van árazva, de ha annak látod, ami, akkor kellemes szórakozás lehet. Ha nem, nem. Csak gondoltam jelzem, nekem mi szimpatikus benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Busterftw potoc...
2017.01.25. 15:59
Normális AI hiányzik, semmi egyéb. A hogy a cikk is írta, játszol vele de nincs kihívás. A játékmechanika repetitív. 4x kezdtem el, ugyanazt csináltam, az AI meg hagyta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. potocki Buste...
2017.01.25. 18:51
Én végig offoltam, az Offworld Trading Company volt a téma, nem a cikkben szereplő játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!