iPon Hírek

Infók a Piledriver alapú AMD FX processzorokról

Dátum | 2012. 05. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Bulldozer architektúra köré épülő asztali FX processzorok kaptak hideget-meleget a tesztek alkalmával, ugyanis az AMD által korábban beharangozott teljesítménynövekedés valahogy mégsem érkezett meg, ami részben arra vezethető vissza, hogy a termékek merőben új architekturális megoldásait még nem voltak képesek megfelelően kiaknázni a különböző szoftverek – gondoljunk itt például a Windows 7 ütemezőjére.

Jönnek a Bulldozer alapú FX processzorok utódai

Bulldozer ide vagy oda, a figyelem középpontjában egy ideje már a Piledriver architektúra helyezkedik el, amely kisebb újításokkal és némi teljesítménynövekedéssel érkezik. A korábbi pletykák alapján már tudható, hogy a Piledriver alapokon nyugvó FX sorozatú processzorok az x300 családban kapnak helyet. A Vishera lapkára alapozó újdonságok közül a nyolcmagos modell FX-8350-es, a hatmagos példány FX-6300-as, a négymagos változat pedig FX-4320-as típusjelzéssel kerül forgalomba.

A Piledriver alapú központi egységek elődeikhez hasonlóan szintén AM3+-os processzorfoglalatba illeszkednek és DDR3-1866 MHz-es memóriatámogatást nyújtó kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkeznek. Közös tulajdonság még a Turbo Core 2.0-s támogatás jelenléte is. A legfőbb változást egyrészt az órajelenként végrehajtható műveletek számában kell keresni: ebben a tekintetben a Piledriver előrelépés lesz a Bulldozerhez képest, azaz nagyobb teljesítményt kínál. Ezzel együtt energiafelhasználás tekintetében is lesz némi előrelépés, hála az RCM (Resonant Clock Mesh) technológia alkalmazásának.

Dióhéjban az RCM technológiáról


Utóbbi eljárás egy hálós topológiájú órajelfának tekinthető, ahol a hálózat LC oszcillátorként - tekercsből és kondenzátorból álló rezgőkörként - üzemelve lehetővé teszi a tárolt elektromos energia újrahasznosítását, ami a fejlettebb energiafelhasználásnak köszönhetően hozzájárul a rendszer fogyasztásának csökkenéséhez. Az eljárást a Cyclos fejlesztette ki, hatékonyságával kapcsolatban pedig elmondható, hogy segítségével az órajel-elosztó hálózat fogyasztása átlag tekintetében 5-10%-kal, optimális esetben pedig akár még ennél nagyobb mértékben is csökkenhet, amennyiben az adott Piledriver modul magjai 4 GHz-es vagy magasabb órajelen üzemelnek. A technológiával kapcsolatban a Cyclos weboldalán további információk is találhatóak.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. nyerek01
2012.05.24. 14:05
"Utóbbi eljárás egy hálós topológiájú órajelfának tekinthető, ahol a hálózat LC oszcillátorként - tekercsből és kondenzátorból álló rezgőkörként - üzemelve lehetővé teszi a tárolt elektromos energia újrahasznosítását, ami a fejlettebb energiafelhasználásnak köszönhetően hozzájárul a rendszer fogyasztásának csökkenéséhez."
Ez nagyon érdekes, jónak találom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. GergOff
2012.05.24. 14:11
Jó lenne tudni mikor jelenik meg ez a Piledriver,ígéretesnek hangzik )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Stark
2012.05.24. 15:34
Ha annyit javulna ez előző FX-hez képest, mint a Phenom II a Phenom után, az már jó lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010
2012.05.24. 23:24
Azt a szar FX-et külföldön veszik mint a cukrot, ha a Piledrive kevesebbet fog fogyasztani és nő a teljesítmény slagértermék lehet a Trinity mellett, de azért köszönjük Emese gondolom van vagy 10 mérnöki példányod hogy ilyen határozottan leírod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2012.05.25. 10:42
Én csak azokat a termékeket nevezem szarnak amik használhatatlanok. Amik a célnak megfelelnek azokkal szerintem értelmeséknél nincsen gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyunyo19
2012.05.26. 19:18
A piledriver nagyon jó proci lesz... a trinity... na azt meg szóra sem méltatom... feleslegessé tesz bármilyen összehasonlítást, értelmetlenít minden féle fikázást, és felveti a kérdést hogy mi a f..nak gyártanak akármilyen milyen más központi egységet... pedig jó volt néha itt vitázni veletek, hiányozni fog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim atti2...
2012.05.26. 20:03
Ja, annyira veszik, hogy 2 külföldi infó áruház eladóját is ismerem, az egyik még mindig nem tudta eladni az összes eredetileg rendelt FX alaplapját, annyira nem kellett senkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 Asagr...
2012.05.26. 20:09
Ezek csak mesék, az AM3 is megy benne ha sz@rt akar árulni drágán nem fogják megvenni sehol, a haver Belgiumban úgy kapott FX 4200-at hogy fel kellett rá iratkozni mert nem győzték szállítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2012.05.26. 20:45
ami részben arra vezethető vissza, hogy a termékek merőben új architekturális megoldásait még nem voltak képesek megfelelően kiaknázni a különböző szoftverek

...és legfőképp a"teszterek".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!