iPon Hírek

Infók az Intel Rangeley Atom processzorairól

Dátum | 2013. 01. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel következő generációs Atom processzoraival kapcsolatban már érkezett hír, így nagyjából tudhatjuk, mit kínálnak majd a ValleyView kódnévre keresztelt újdonságok, amelyek a Bay Trail platformban kapnak helyet. A 2014 első negyedévében érkező Bay Trail platform a gyengén teljesítő Cedar Trail platformot váltja le.

A ValleyView Atom processzorok mellett érkeznek az Avoton Atom processzorok is, amelyek a mikroszerverek szegmensében próbálnak szerencsét, sőt, a Rangeley Atom processzorok is bemutatkoznak majd, ám ők már egészen speciális piaci területeket vesznek célba. A Rangeley Atomok tulajdonképpen SoC egységek lesznek, amelyek Avoton sorozatú társaiktól annyiban különböznek, hogy Intel Crypto motort is tartalmaznak. Az üzleti megoldások piacára szánt Rangeley Atom processzorok a kommunikációs- és hálózati infrastruktúra különböző hardveregységeiben kaphatnak helyet.

Vonzó tulajdonságokkal érkeznek a speciális SoC egységek

Az új SoC egységek maximum 8 processzormaggal rendelkezhetnek, amelyek maximum 2,4 GHz-es magórajelen ketyeghetnek. Az összes processzormag Silvermont architektúra köré épül. Az új architektúra jóvoltából a 32 nm-es csíkszélességgel készülő, Saltwell architektúrára támaszkodó elődeikhez képest ezek a processzorok órajelenként akár 35%-kal is gyorsabbak lehetnek. A processzormagok az SSE4 és AES utasításkészletet egyaránt támogatják, sőt, még VT-x virtualizációs támogatás is jár hozzájuk. A SoC egység belsejében két processzormaghoz 1 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótár jár, így egy nyolcmagos példány összesen 4 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodhat. A lapka kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt is tartalmaz, ami a normál, illetve alacsony feszültségű DDR3-1600 MHz-es ECC memóriamodulokat egyaránt támogatja.


A Rangeley Atom SoC-ok négy darab PCI Express 2.0-s vezérlőt tartalmaznak, így összesen 16 PCIe 2.0-s sávot kínálnak. Ezen kívül SATA, USB és Gigabites Ethernet vezérlő is lapul a tokozásban. Egy-egy SoC összesen két SATA 6 Gbps-os és 4 SATA 3 Gbps-os portot, illetve egy Gigabites Ethernet portot és néhány USB 2.0-s portot is biztosít az adott rendszer számára. A kínálatban persze LPC, UART, SMBus és SPI támogatás is lesz, valamint néhány általános célú I/O vezérlő is helyet kap a lapkán.

A Rangeley Atom processzorok legérdekesebb újítása a Crypto motor, amely az Intel QuickAssist technológiájára támaszkodik. Az újítás 128-, 192- és 256-bites AES, 3DES, DES és Kasumi támogatással érkezik. A motor képes hitelesítésre és publikus kulcs titkosítására is, de emellett véletlenszám-generátort is kínál. A Crypto egység teljesítménye SoC függő lesz: a leggyorsabb SoC esetében 128-bites AES titkosítás alkalmával 10 Gbps-os adattitkosítási-sávszélesség is elérhető lesz.

Több szinten is támadnak az újdonságok

Az új Atom processzorokat három kategóriába csoportosítja gyártójuk: belépő szintű, a kereskedelem fő áramába szánt és felsőkategóriás megoldások egyaránt készülnek. A felsőkategóriás példányok 20 wattos TDP-vel rendelkeznek és minden szolgáltatást felvonultatnak, amiről fentebb szó volt. Ezzel szemben a kereskedelem fő áramába szánt SoC egységek már csak négy processzormaggal rendelkeznek majd, TDP-jük pedig 15 wattos lesz. Ezek a modellek 10 Gbps-os helyett már csak 5 Gbps-os maximális adattitkosítási-sávszélességgel dolgoznak.

A belépő szinten elhelyezkedő példányok már csak két processzormaggal és egycsatornás DDR3-as memóriavezérlővel rendelkeznek, PCI Express 2.0-s sávból pedig 16 helyett csak 8-at tartalmaznak. A belépő szinten a Crypto motor maximális adattitkosítási-sávszélessége 10 Gbps helyett már csak 2 Gbps-os értéket képvisel, de lesznek olyan modellek is, amelyekből e funkció teljesen hiányzik majd. A belépő szintű Rangeley SoC egységek 7 wattos, illetve 8 wattos TDP-vel érkeznek.

A Rangeley Atom SoC egységek megjelenésére 2013 második felében számíthatunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. tibaimp
2013.01.22. 15:46
Kezdenek végre ezek is beérni. Mondjuk nem teljesen értem őket. Ha ezekkel a soc egységekkel akar az Intel durrantani a mobiltelefon piacon, akkor miért nem egyből a 14nm-es csíkszélességgel hozza már ki azokat, ahol a gyártástechnológiával feladná rendesen a leckét a konkurencia 28nm-nek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!