iPon Hírek

Információk a 32 nm-es Westmere CPU családról

Dátum | 2009. 02. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel lerántotta a leplet a következő generációs központi egységekről, amelyek szintén a Nehalem mikro architektúrára fognak épülni, ám már 32 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, és Westmere kódnéven látnak napvilágot. A termékek esetében a gyártó a második generációs ún. high-K technológiát fogja alkalmazni.

A kép nagyítható.
Az alábbi néhány prezentációs képkocka segítségével végre eloszlathatóak a vállalat tervei körül lebegő ködfelhők, ugyanis a dokumentum pontosan rávilágít arra, hogy az új processzorokkal kapcsolatban milyen tervei vannak a gyártónak.

A kép nagyítható.A kép nagyítható.A kép nagyítható.A kép nagyítható.A kép nagyítható.A kép nagyítható.A kép nagyítható.A kép nagyítható.A Westmere processzorok viszonylag hamar, az idei év második felében debütálhatnak majd, ezek a termékek már a lehető legfejlettebb, azaz 32 nm-es csíkszélességgel rendelkeznek. Az új gyártástechnológia segítségével a gyártó könnyedén ki fogja tudni elégíteni a piac igényeit, miközben a termékek előállítási költségét is minimalizálni tudják a friss csíkszélességnek köszönhetően. Erre jó példa, hogy a cég a korábbi terveivel ellentétben nem 45 nm-es, hanem 32 nm-es gyártástechnológiával készíti el első kétmagos processzorait, így a költségek és a fogyasztás egyaránt pozitív irányban javulnak az első olcsó Nehalemeknél. A Clarkdale és Arrandale chipek esetében a processzormag 32 nm-es csíkszélességgel fog készülni, az egyes modellekben elhelyezett egyéb részek pedig (pl. grafikus mag) 45 nm-es gyártástechnológiára épülnek, ez a megoldás a chipek moduláris felépítése miatt könnyedén kivitelezhet lesz.. Az Intel a vállalati platformokkal kapcsolatos tervekről is bemutatott prezentációt.

A kép nagyítható.A kép nagyítható.A kép nagyítható.A kép nagyítható.A kép nagyítható.
Az új gyártástechnológiával készülő processzorok esetében a vállalat nagyobb tranzisztorszámmal dolgozik a 45 nm-es Penryn modellekhez képest, így az SIMD utasításkészletet bővítésére nyílik majd lehetőség (minden bizonnyal SSE 4.2-re, ami a Core i7-es modellek esetében már jelen van). Az új processzorokat új AES bővítményekkel is felruházzák, amelyek hatékonyabb védelmet nyújtanak, a lehető legminimálisabb CPU terhelés mellett.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Svindler
2009.02.12. 13:12
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jadam92
2009.02.12. 15:12
jó lessz mert majd biztos csökkenek az árak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zuchy
2009.02.12. 15:17
Az AMD még nagyobb lemaradásban lesz :S
Remélem minél hamarabb jön az AMD egy ütőképes CPU-val.

Durva már 32nm-es procik lesznek

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tocso83
2009.02.12. 15:30
Jóóóvan jadam-ka, okos vagy. Először akartam értelmeset is válaszolni, de
szerintem felesleges belemenni abba miért nem lesz olcsóbb 2010-ben Pistikének a 32nm-es intyelpjoci.
De azért köszönjük Emese
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr...
2009.02.12. 15:42
Már iszonyatosan szükség lenne valami komoly fejleszésre AMD oldalon is, mert a GPU gyártásból annyi nekik sem folyik be hogy eltartsa őket, és bár a chipsetjeik is a piac legjobbjai, azért akkora bevételt ezek sem termelnek, ami képes lenne őket nullára hozni.

Őszintén remélem, hogy a Phenom II csak időhúzás, és közben valami ütősön dolgoznak, különben a kövekező Intel architektúra kivégzi őket. Gondolok itt arra, Hogy a GPU piacon is csak annyi szerencséjük volt, hgy az NV csak ült a babérjain, de láthatóan az Intel ezt nem játsza meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pidzse
2009.02.12. 15:56
Mikor lesz már 16 nanométer a proci? Én arra a gépekre lennék kiváncsi amivel csinálják ezeket a processzorokat mivel ezek már olyan kicsit forrasztanak hogy számomra elképzelheteten egy olyan forrrasztó pálka ami jóval kissebb a 35 nm es procinál hiszen az épiti fel a bee lévő cuccokat mekkora lehet a forrasztopálka ha lehet ezt igy mondani 00001 nm vagy kissebb de már olyan kicsi számokról beszélünk mint egy amőba csillói???????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zsolt320i
2009.02.12. 15:59
ezek a hírek hallatán egyre jobban féltem az amd-t!
de mind amellett hogy az intel tisztességtelenül játszott a piaci részesedés növelésére az amd is nagyon elbaltázta az üzletpolitikáját!
mind1 ez a helyzet már kialakult, azért remélem hogy ezentúl az amd versenyképes lesz minden szegmensben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pidzse
2009.02.12. 16:01
Könnyü azt mondani hogy van egy gép amit megcsináltak arra hogy procit gyártson de az első proci gyártó gépet mivel csinálták meg, mivel lehet legyártani egy akkora forrasztópálkát ami 10000 szer kisssebbb a hajszálnál ha nincs olyan gép amivel ezt megcsinálják?Az első gép a lényeg azt hogyan csinálták amikor még nem is volt olyan gép ami azokat a kis alkatrészeket legyártják ezt mondja meg valaki??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zuchy
2009.02.12. 16:11
pidzse:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jamborka
2009.02.12. 16:19
Remélem némi infóval szolgál a következő link!

http://www.tomshardware.hu/cpu/07q2/070425/index-03.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fary
2009.02.12. 17:04
pidzse:
bármilyen megdöbbentő de úgy hogy folyamatosan csökkent a méret :S Az első mikrocsippek nem a mai eljárásokkal készültek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ginos
2009.02.12. 19:12
pidzse: te nagytudásu! előszőr is nem páLka hanem páka,másodszor te hogy gondoltad : Józsi bá beül az asztal elé azt fog egy Weller pákát és a chipet és beforasztja a nyáklapba???? húúúúú vazzzze ez azé nem volt egyszerű!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!