iPon Hírek

Információk az Intel Ibex Peak platformjáról

Dátum | 2008. 08. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel következő generációs, LGA 1160-as processzorfoglalattal ellátott platformja az Ibex Peak kódnevet viseli majd, az újdonságra épülő alaplapok valamikor a következő év folyamán jelennek meg kereskedelmi forgalomban. Az új platform az új processzorfoglalaton kívül egyéb különlegességet is tartalmaz: tulajdonképpen ez lesz az Intel első olyan platformja, amely egychipes felépítéssel bír, és nem a klasszikus északi-híd + déli-híd kombinációból áll. Ez az egy chip teljes mértékben ellátja az északi és a déli híd különböző feladatait, így egy PCI-Express kapcsolóval is el lesz látva.

Az átalakítás következtében a memóriavezérlő már nem az alaplapi chipkészletben, hanem a processzorban kap helyet, ez a megoldás az AMD processzorainál már jó ideje jelen van. Az egychipes platform kivitelt az Nvidia tulajdonképpen nagyjából 5 éve használja: ezek a lapkakészletek az nForce családban foglalnak helyet és AMD processzorokhoz készülnek. Egy-két esetben, amikor nagyobb mennyiségben van szükség PCI Express switch-ek (kapcsolók) használatára, akkor az Nvidia is a kétchipes rendszerhez, azaz az SPP + MCP (északi és déli híd)  variációhoz folyamodik. Jó példa erre az nForce 590 SLI lapkakészlet, ahol az MCP és SPP chipek kisebb PCI-E switch-eket tartalmaznak.


A rövid kitérő után folytassuk az Intel új platformjával. A Calpella notebook platform tartalmazza majd a lapkakészletek mobil változatait, az asztali egységek esetében három különböző csoportra oszthatjuk majd az Ibex Peak-et:

1. Piketon: Ez tulajdonképpen egy üzleti platform lesz, amely a B43-as lapkakészlet utódjául szolgál.
2. Kings Creek: A kereskedelmi forgalomban megjelenő alaplapok lesznek ellátva ezzel a verzióval.
3. Foxhollow: Nagyvállalati megoldás, amely költséghatékony munkaállomások alapjául fog szolgálni.

Az Ibex Peak  platform egyes változatai esetében akár 64 darab PCI Express 2.0-s sáv is rendelkezésünkre állhat, amelyek segítségével 4 darab PCI Express 2.0 x16-os, teljes sávszélességgel üzemelő slotot is elhelyezhet a gyártó az alaplapokon. Hogy ez utóbbi információ mennyiben állja meg a helyét, az a későbbiek folyamán kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Multitask
2008.08.13. 18:03
Erre sajnos én sem jöttem rá, hogy ez miért is jó. Annyit kivettem, hogy ez már modernebb, tehát jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!