iPon Hírek

Információmorzsák a Cedar Trail teljesítményéről

Dátum | 2011. 08. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel következő generációs Atom platformjáról, amely a Cedar Trail nevet viseli, nemrégiben érkeztek friss pletykák, ezek pedig azt állították, hogy az idei év novemberéig egészen biztosan nem kerülnek forgalomba a platform köré épülő nettopok, netbookok és egybegépek.

Hogy a pletykák igazak-e, vagy sem, az majd idővel kiderül. Foglalkozzunk inkább egy sokkal érdekesebb hírrel, amely a mai nap folyamán érkezett. A VR-Zone munkatársai megkaparintottak néhány diát, amelyek az új platform sebességéről árulnak el némi információt.

Processzorteljesítmény tekintetében a Cedar Trail nem tűnik jelentős előrelépésnek. A kétmagos Atom N2800-as központi egység felülmúlja a leggyorsabb Pine Trail processzor teljesítményét, de azt azért nem szabad elfelejteni, hogy mindezt úgy teszi, hogy elődjénél 166 MHz-cel magasabb magórajelen ketyeg. Azonos órajelen nézve a Cedar Trail platformba szánt processzor nagyjából ugyanazt a teljesítményt tudja felmutatni, mint a Pine Trail platformba való elődje.

Teszteredmények
Grafikai teljesítmény tekintetében már egy picit érdekesebb a helyzet. Ebben a tekintetben sajnos csak a 3DMark06 segítségével vizsgálták meg a platformokat, de így is látszik az előrelépés. A Cedar Trail platformba szánt Atom N2800-as processzor IGP-je háromszor akkora teljesítményt mutatott fel, mint a GMA 3150-es IGP, amely a Pine Trail processzorban lapult. Az előny persze ezúttal is a magasabb órajelből fakad: a VR-Zone beszámolója szerint az Atom N2600-as és Atom N2800-as processzorok esetében az IGP magórajele kétszer, illetve háromszor magasabb lesz, mint Pine Trail alapú elődeiké – így már azért máshogy fest a kép.

A Cedar Trail platform esetében tehát nagyobb 3D-s teljesítmény áll majd rendelkezésre, de ez a harmatgyenge GMA3150 után el is várható. Ami még ennél is fontosabb, az az, hogy az új processzorokba integrált GPU-k végre képesek lesznek többféle videó formátum lejátszásának hardveres gyorsítására. Az AMD a Brazossal magasra tette a lécet, így kíváncsian várjuk mit rak le elénk az Intel ősszel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. beleutomaz...
2011.08.30. 11:31
Ez azert meg igy is nevetseges. miutan a hd3150 es igp-juk orajelet megemeltek a kissebb gyartasi procedura utan, es vegre ketszeres teljesitmenyt mutatnak fel egy ketmagos rendszernel egy egymagoshoz viszonyitva...azt hiszem ez vagy elorelepes vagy nagyon pofatlan penzrablas. Legalabb lenne olcso mondjuk 200 euro max az egesz netbook...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svidi
2011.08.30. 15:40
Ezek az Atomok még mindig igen csak fosikák lesznek mondjuk egy E-350 vagy E-450 ellen. Végre van egy kategória, ahol AMD bácsi megszorongatja Intel bácsi tökét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2011.08.30. 19:51
Amire kitalálták az Atom platformot közel 3 éve, arra kiváló ez a teljesítmény. Mindig elmondom (pontosabban leírom) nem értem, hogy minek a full hd támogatás ezen a szinten, ki a tököm néz 8-10 colon full hd filmet? -mindegy
Az, hogy végre 2,5 év lemaradással az amd is belépett erre a piacra csak annyit mondanék: na végre.
Nem nehéz egy meglévő rendszert felülmúlni, ha már az ösvény jól ki van taposva.
A proci teljesítményéről meg annyit, hogy az Intelnek óvatosan kell játszania, nehogy az ultra alacsony fogyasztású, marha drága prociknak csináljon saját magának konkurenciát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TheRealTsL
2011.08.31. 07:33
Máris nem 8-10"-on kell azt a fullHD tartalmat nézni, ha van a gépen egy hdmi kimenet pl... rákötöd a TV-re és használod mint egy kis médiaközpontot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. carraroxt
2011.08.31. 14:13
CINK!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2011.08.31. 22:24
Erre a célra meg vannak média lejátszók, kb. 20eFt-tól, nem 80-100eFt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2011.08.31. 22:26
carraroxt: érdekes, a pcmark 7-ben a brazost a mostani atom is elveri szinte minden tesztben, nézd meg az itteni teszteket, ilyen exceles grafikonokat és is tudok rajzolni bármikor...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!