iPon Hírek

Információmorzsák a következő generációs Xeon Phi-ről

Dátum | 2013. 06. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Xeon Phi sorozatú gyorsítókártyáiból már elég széles választék áll rendelkezésre, így az üzleti szerverek, illetve munkaállomások építői könnyedén kiválaszthatják a számukra ár/teljesítmény arányban legmegfelelőbb, az adott feladathoz leginkább illő példányt. A jelenlegi Xeon Phi sorozatban PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel ellátott gyorsítókártyákat találunk, amelyek társprocesszorként üzemelve foglalnak helyet az adott rendszerben. A jelek szerint a következő generációs Xeon Phi sorozat tagjai már nem csak PCI Express csatolóval ellátott gyorsítókártya, hanem önálló processzor formájában is elérhetőek lesznek, így akár olyan rendszerek is épülhetnek, amelyek teljes egészükben Xeon Phi alapú megoldásokat használnak - mind processzorként, mind pedig társprocesszorként. Az Intel a napokban elárult egyet s mást a következő generációs, Knights Landing kódnévre keresztelt Xeon Phi egységekről, igaz, az információtengerbe abszolút nem fogunk belefulladni, ugyanis a leglényegesebb adatok egyelőre nem nyilvánosak.

Annyi már biztosan tudható, hogy a Knights Landing alapú megoldások csatolófelülettől függetlenül mindannyian 14 nm-es csíkszélességgel készülnek. Az egyelőre nem világos, hogy a Knights Landing esetében pontosan hány processzormag áll majd rendelkezésre, de a csíkszélesség-váltás miatt esélyes, hogy a jelenleginél valamivel több processzormag állhat csatasorba. Érdekes kérdés az is, hogy a memóriatámogatást miként oldja meg az Intel. A PCI Express 3.0 x16-os termékek esetében eddig GDDR5-ös fedélzeti memória állt rendelkezésre, ám a processzor helyére illeszkedő példányoknál már a rendszermemóriára támaszkodhat az adott Knights Landing egység. Itt bejöhet a képbe a DDR4-es rendszermemória alkalmazásának lehetősége, így nagyjából akkora memória-sávszélesség állhat rendelkezésre, mintha GDDR5-ös fedélzeti memóriát alkalmaztak volna. A pletykák szerint az új Xeon E5-ös sorozatú processzorok és az új Xeon Phi egységek ugyanazt a tokozást használhatják.

Szintén érdekesség, hogy szilícium lapkára épített beágyazott memória (eDRAM) alkalmazásáról is szó van - hasonló megoldást például a Haswell APU egységeknél, azokon belül is az Iris Graphics Pro 5200-as egységeknél láthattunk, amelyeknél 128 MB-nyi eDRAM is segíti az IGP munkáját.

Idővel a most még homályos részletekről is lehull a lepel. A következő generációs, Knights Landing kódnévre keresztelt Xeon Phi egységek várhatóan a következő év végén mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt, amennyiben minden a tervek szerint halad.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. tibaimp
2013.06.19. 22:18
14 nm - hogy ezek hova sietnek, mondjuk 14-ben amúgy is tervbe volt a 14nm-re váltás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!