iPon Hírek

Információmorzsák az AMD Llano utódjáról

Dátum | 2011. 06. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD Llano APU egységei még csak nemrégiben jelentek meg, így a termékek az elkövetkező hetek folyamán fogják csak igazán elárasztani az üzletek polcait. A Llano APU egységek többféle konfigurációban is helyet kapnak majd, kezdve a netbookoktól és a noteszgépektől, az ULPC konfigurációkon át a nettopokon keresztül egészen az egybegépekig és az asztali konfigurációkig.

Ezek a chipek x86-64-es processzormagokkal, Radeon HD sorozatú grafikus vezérlővel, DDR3-as memóriavezérlővel és PCI Express 2.0-s hubbal is rendelkeznek, mint arról egyik korábbi hírünk alkalmával már beszámoltunk. Annak ellenére, hogy a Llano APU-k még jóformán fel sem tűntek az üzletek polcain, a nemrégiben megrendezett Fusion Developer Summit alkalmával már arról is szó esett, hogy nagyjából milyen összetevőkből épülnek majd fel a következő generációs APU egységek, amelyek a Llano utódjául szolgálnak.

Trinity notebook? Igen!A következő generációs Fusion platform APU-ja a Trinity kódnevet fogja viselni. Ebben a platformban egyesülnek majd az AMD legfrissebb fejlesztéseinek gyümölcsei, azaz a processzormagok szerepét már nem optimalizált K10.5-ös megoldások töltik be, hanem a Bulldozer architektúra köré épülő egységek; a grafikus mag pedig a VLIW4-es architektúra köré épül majd. A Bulldozer egy teljesen új processzor mikro-architektúra, amelynél a processzormagon belül komoly átrendeződések mentek végbe. A Bulldozer architektúra köré épülő megoldások modulos felépítéssel rendelkeznek: egy-egy ilyen modul két processzormagot tartalmaz, amelyek osztoznak néhány erőforráson (pl.: másodszintű gyorsítótár). A processzormagok természetesen támogatják a legfrissebb utasításkészleteket is, amelyek között az SSE 4.1 és SSE 4.2 mellett az AVX is jelen van.

A grafikus mag esetében a korábban alkalmazott VLIW5-ös architektúrát felváltja a VLIW4, amely a Radeon HD 6900-as sorozat tagjaival mutatkozott be először, és amely átalakította a SIMD feldolgozóegységek működésének módját. Ez főleg azért lehet érdekes, mert a GPGPU programoknak a VLIW4-es architektúra nagyobb teljesítményt kínálhat azonos tranzisztorszám mellett.

A gyártó a fenti információmorzsákon kívül egyebet egyelőre nem árult el a friss platformmal kapcsolatban, de az előzetes hírek azért mindenképpen érdekesek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Taragas
2011.06.15. 17:13
Na ez már teljesítmény lesz. Ekkor cserélek majd gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror
2011.06.15. 17:18
Ha kijönnek a HD7000-esek, akkor ez a teljesítmény pont oda ékelődik be, ahova most a Llano jön. Azt hittem, ennél kicsit gyorsabb lesz a tempó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. carraroxt
2011.06.15. 17:19
Szerintem inkább csak az energiahatékonyság, és a gyártási költségek fognak lényegesen javulni az új generációval, de végülis mobil fronton úgyis csak ennyi a lényeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kajla_hun
2011.06.15. 17:28
ennek új foglalat lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Taragas
2011.06.15. 17:35
előzetes alapján FM1r2-őt rebesgetik.
Én csak azért várok erre, mert nem tom a jelenlegivel milyen lesz a viszonya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. carraroxt
2011.06.15. 19:50
Valószínű max BIOS update kell hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm
2011.06.15. 20:34
Kétlem,hogy egy BIOS update-el meg lehetne úszni.Az AM3 se lett igazán alkalmas a K10.5 utáni Bulldozer fogadására, végül is itt hasonló váltás lesz a CPU architektura tekintetében, söt a Trinity is ugyanugy Bulldozer magokat fog használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010
2011.06.15. 21:41
Nekem is Józsival megegyező érzéseim vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Taragas
2011.06.15. 22:30
én ezé nem veszek most LIanot, mert nem tudni mit hoz a sors...
A későbbi FM1r2-es lapoknál inkább el tudom képzelni a bios frissítést, de most meg már arról beszélnek, hogy egyre több dolgot akarnak az APUba rakni. Ez most kb félek olyan, mint az 1156, 1155 esete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2011.06.15. 22:50
Nemhogy egyre többet,hanem egyenesen mindent, egyetlen olcsón előállítható lapkára,söt a pci-e kivezetés elhagyásával olcsóbban gyártható a hozzá való alaplap,a nativ SATA3.+USB3.-al a déli híd chipjében, megint csak szükségtelenné válnak a külön az alaplapra biggyesztett vezérlők.Ha meg valami elromlik akkor annyi,arról nem beszélve ,hogy ezt aztán se bővíteni se fejleszteni nem lehet a későbbiekben,ha jobb,erősebb kell vegyél másikat.Miért érzem azt ,hogy ez leginkább a gyártóknak,és a hozzá nem értőknek jó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror jozse...
2011.06.15. 23:02
Akkor is így izgultál, amikor az fpu-t vagy az északi hidat integrálták a processzorba? Vagy amikor a gpu-t összeolvasztották a 3d gyorsítóval? Lett valami baj belőle? Ja nem... Kitől hallottad, hogy jajj, kiégett az fpu a processzoromban, nem tudom kicserélni, mert integrált? Ha az apu-k tíz év múlva teljesen elkaszálják az egész cpu+gpu kombót, és minden heterogén módon lesz kódolva, akkor is lesz felső, közép és alsó kategória, és még mindig azt fogod venni, amire pénzed van. Annyi lesz a különbség, hogy nem két tesztet kell nézzél, cpu-nak meg gpu-nak, hanem csak egyet. Meg megszűnnek az ilyen tanyasi kérdések, hogy "kihajtya?", "kezeli?" stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm Terro...
2011.06.15. 23:27
Tudom és értem is,hogy ez a jövő,csak ezzel pont a személyre szabhatóság,a barkácsolás,az építés, alkotás, öröme vész el valamint az a jól eső tudat ,hogy ezt én csináltam magamnak,nem pedig megmondta-meghatározta valaki,hogy mit használjak.Egyszóval a sava-borsa a dolognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djbundy
2011.06.15. 23:40
Ez mind azért van, mert nem figyelitek mennyit pörög a villanyórátok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. carraroxt
2011.06.16. 03:06
Még legalább 5 évig lehet kapni nem egybeintegrált cuccokat is, szóval ha mindenáron magadnak akarsz építeni megmarad a lehetőség. Az meg hogy egyre inkább integrálják a dolgokat a piaci viszonyok természetes következménye. Mobil jobban fogy -> integráció, olcsóbb oem gépek kellenek -> integráció, átlag user leszarja, sőt néha kifejezetten fél a bonyolult dolgoktól -> integráció, heterogén programozhatóság -> integráció, jobb energiamenedzsment -> integráció...
A másik meg, hogy mre netán odáig jutna a dolog, hogy már tényleg nem lesz reális alternatíva a gépépítés (elszállt árak, termékhiány stb...) már ezek kb a 3-4. generáció környékén fognak tartani, és igencsak ütőképesek lesznek teljesítményben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. carraroxt
2011.06.16. 03:24
Egyébként valószínűtlennek tartom, hogy a Trinity-nek több kéne egy bios frissítésnél, mégpedig azért mert már gyakorlatilag kész volt mire az FM1-es lapok végleges specifikációi meglettek, így biztos betervezték a váltást. Az viszont sajnos biztos, hogy a Komodo-t már tuti nem lehet majd a mostani lapokkal használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sleepingdr...
2011.06.16. 08:59
Én olyasmit is látok ebben, hogy lehetőség lesz nagyon kicsi konfigokat készíteni (x<Mini-ITX) mivel szinte semmi nem kell rá. Tudom, hogy most is vannak kimondottan pici lapok (nano ITX) csak baromi drágán. Ha ezek az árak lemennek az egybeépítés hatására, akkor a modderek bizony örülni fognak! Éljen az olcsó cigisdoboz-konfigok kora!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010
2011.06.17. 10:25
Ez az integráció elkerülhetetlen már a fogyasztás miatt is hiszen tovább nem nagyon csökkenthető a proceszorok fogyasztása, ha belegondolunk már az X3 720-as procim is 7W eszik idle de mire az alaplapba kerül és még kerül mellé egy VGA már 50-60W hizik amiből 33W az alaplap zabál meg, ezt csak úgy lehet elkerülni ha minden bekerül a prociba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!