iPon Hírek

Infovadász: ősztől élesben

Dátum | 2009. 07. 29.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Mostantól országszerte élesben működik a tavaly ősszel átadott (Napi Informatika, 2008. november 11.), rendőrségi használatra kialakított Infovadász tudásmenedzsment-rendszer, amely a bűnügyi felderítések speciális és gyorsabb megoldását teszi lehetővé. Az elmúlt mintegy féléves tesztidőszakban a valóságban is igazolódott, hogy nemcsak megkönnyíti a számos - akár több száz vagy több ezer - dokumentum célirányos elemzését, hanem jelentősen meggyorsítja az információk kikeresését, feldolgozását, az összefüggések rendszerezését.

Persze az Infovadász - amely nem pusztán a keresett szó, kifejezés, hanem annak szövegkörnyezete alapján is rendszerezi az információkat - nem nélkülözheti a jól kérdező rendőrnyomozókat - mondta el lapunknak Kunos Imre nyugállományú ezredes, a tudásmenedzsment-rendszer kialakításában és a rendőrségi honosításban részt vevő ORFK projektvezetője. Tájékoztatása szerint a jelenleg mintegy ötvenmillió dokumentumot tartalmazó "forráshalmaz" kezelésére eddig harminc nyomozót képeztek ki, akik az ország minden megyéjéből érkeztek. Betanításuk során - a képzésre kiválasztott nyomozók által nem ismert - korábbi, eredményesen lezárt ügyeken keresztül gyakorolták az Infovadász használatát, s minden esetben azonos végeredményre jutottak.

Az európai rendőrségek közül elsőként Magyarországon üzembe állított tudásmenedzsment-rendszert a Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Zrt. vezetésével az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete és Nyelvtudományi Intézete fejlesztette ki az Országos Rendőr-főkapitányság számára. Tudomásunk szerint az immár országosan használható rendőrségi Infovadász-programot ősztől kezdik intenzíven használni az erre kiképzett nyomozók, akiknek a számát a későbbiekben akár háromszorosára is bővítenék.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!