iPon Hírek

Ingyen kap Nokia HERE Mapset sok Samsung készülék

Dátum | 2014. 09. 01.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung és a Nokia szerződése több okból is meglepő lehet. Egyrészt Nokia és a Samsung hosszú évek óta ölre menő harcot folytat a mobilpiacon. A mérleg nyelve most már egyértelműen a dél-koreaiak javára billent (elég jelentősen), de azért a Nokiát soha nem érdemes leírni, hiszen nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Másrészt a Nokia nemrég annak a Microsoftnak a kezébe került, ami a Windows Phone lehető legszélesebb körben való elterjesztésén munkálkodna több-kevesebb sikerrel, és ennek során a HERE Maps kulcsfontosságú ütőkártyának számított.
A finnek nem most először kezdenek meglepő akcióba, azt viszont nem lehet tudni, hogy minek köszönhető a dolog. A vállalat év elején – mikor már köztudott volt, hogy a Microsoft fel fogja őket vásárolni – bemutatta a Nokia X platformot, ami az Android AOSP felhasználásával jött létre. A Nokia X közvetve tehát az Androidot erősítette, míg valószínűleg a háttérben éppen arról tárgyaltak a vállalat vezetői, hogy a jövőben kizárólag Windows Phone rendszerű eszközök fogják alkotni a gyártó kínálatát. Néhány hete ennek megfelelően be is jelentette a Microsoft vezetése, hogy véget vet egyebek mellett a Nokia X projektnek is. Most pedig a Nokia átnyújtotta a Samsungnak azt a HERE Maps térképet, ami eddig kizárólag csak a Windows Phone esetében volt teljesen kihasználható – még korábban meg csak Lumia modellekkel. Így a HERE adatait felhasználó navigációs alkalmazás elkészül Androidra is, és minden Galaxy okostelefon tulajdonosa számára ingyenesen elérhető lesz. Sőt mi több, még a Tizen rendszerű, GPS vevővel ellátott Gear S okosórára is telepíthető lesz, így már „csuklóból” navigálhatnak a felhasználók. Azok a Gear modellek pedig, melyek nem rejtenek GPS-t, egy kliens programmal fognak gazdagodni.
Mit nyújt a HERE Maps? A HERE viszonylag friss szereplő a piacon, de rettentően gyorsan fejlődik. Aki nem ismerné, a karrierjét 2007-ben kezdte még Ovi Mapsként, majd 2011-ben egy jelentős átalakítás keretében kapta meg a jelenleg is ismert HERE nevet. Pillanatnyilag a Nokia berkeiben kizárólag a térképek fejlesztésére több mint 6000 munkavállaló koncentrál nap mint nap, a világ 56 országában. Az HERE Maps adatbázisa csaknem 200 országra (196) terjed már ki valamilyen szinten, ami egészen lenyűgöző adat. Ráadásul a hangos navigáció is gyors léptékben fejlődik, és mostanra 96 országban elérhető már ez a szoláltatás is, ráadásul 41 országban még élő forgalomfigyeléssel is együtt jár ez a funkció. A HERE szárnyai alatt nem csak kültéri térképek nevelkednek, hanem beltériek is, így rengeteg épületben segítheti a tájékozódást – ez például nagyon jól jöhet a Gear S órával társulva. Ilyen tekintetben élen jár a Nokia, ugyanis az aktuális adatok szerint 75 600 feltérképezett létesítmény alkotja a belső navigációs portfóliót. Végül az sem utolsó szempont, hogy a HERE Transit is a csomag része, ami pedig a tömegközlekedők életét próbálja könnyebbé tenni, ez azonban egyelőre csak a nagyobb városokban működik. A HERE Maps összesen 52 nyelvet támogat, beleértve a magyart is.
Ehhez a rendkívül adatmennyiséghez a készülő alkalmazáson belül olyan extrák is társulnak majd, mint például a szinkronizálási lehetőség; ennek köszönhetően asztali számítógépen is el lehet végezni az útvonaltervezést. Továbbá szolgál az applikáció megosztási képességgel is, így a barátaink, ismerőseink is láthatják az útirányunk (Glympse). Mindezt tehát mostanáig csak azok a felhasználók élvezhették ki teljesen, akik Windows Phone rendszerű okostelefonnal rendelkeztek, de hamarosan rengeteg androidos Samsung készülékre – és persze a Gear S-re – is bérmentesen elérhetővé válik. Az HERE Maps nagy előnye még az is, hogy teljes mértékig képes internet kapcsolat nélkül is üzemelni, ugyanis igény szerint el lehet vele menteni teljes országok úthálózatát is. A Google Mapsnél is vannak ilyen irányú fejlesztések, azonban a keresőóriás alkalmazásánál csak kisebb kiterjedésű, kézzel kijelölt területeket lehet „archiválni”. Egy nyaralásra indulva például csak a kiszemelt régió menthető vele, az esetenként több száz kilométeres útvonalakat csak online tudja végigkísérni.
A Galaxy és egyéb Samsung készülékekre szabott HERE Maps alkalmazások a Galaxy Apps piactéren lesznek elérhetőek röviddel azt követően, hogy útnak indítja a Samsung a Gear S órát. A program béta állapotban kerül bevetésre, így kellően széles közönség tesztelheti, mielőtt végleges testet öltene. És, ahogy arról már volt szó, teljesen ingyenesen lesz használatba vehető az érintettek számára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tibaimp
2014.09.01. 17:56
Nokia HERE....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Balucsek
2014.09.01. 18:02
A cikk elejéhez csak annyit hogy a Nokiának csak a mobil készülék gyártása került az MS kezébe, így a szolgáltatások közé tartozó HERE-nek nem meglepő, hogy a Nokia új rajongó tábort keres. Főleg, hogy telefonok híján valahol pénzt is kéne belőle keresni, nem elég csak a készülékek népszerűsítéséhez használni. Továbbá ki tudja mikor dönt úgy az MS, hogy a BING MAP-et elkezdi nyomatni a WP-ken, és ha addig nem sikerül megismertetni más platformokkal a HERE-t akkor több mint 7 év fejlesztés mehet a kukába... Szóval egy piacvezető Samsunggal való megállapodás abszolút nem meglepő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. chimp
2014.09.01. 19:14
A magyar tömegközlekedők minden nap megkapják a herét, mondjuk nem ingyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG
2014.09.01. 20:28
A Nokia navigációja az eddigi legjobb amit kipróbáltam... Több mondandóm nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. calogero
2014.09.02. 07:58
Alig várom, hogy legyen HERE-m
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!