iPon Hírek

Ingyen letölthető az OLPC szoftvere

Dátum | 2009. 06. 30.
Szerző | Freeman07
Csoport | SZOFTVER

Szabadon letölthetővé tette az OLPC (One Laptop Per Child) alapítvány XO-1 gépein futó operációs rendszert a fejlesztő Sugar Labs.

Az OLPC-projektnek elindulása óta számtalan nehézséggel és akadállyal kellett szembenéznie. Legutóbb kénytelenek voltak számos alkalmazottnak búcsút mondani, illetve a teljes latin-amerikai ágazatot leépíteni. Eközben pedig egyre jobban eltávolodott a projekt a Sugar Linux interfésztől/rendszertől, hogy annál inkább közeledjen a Microsoft-hoz és a Windows XP-hez.

Az elsősorban gyerekeknek szánt, oktatási célokat szolgáló rendszer a Fedora Linux kernelére épül. A nemrég bejelentett "Sugar on a Stick" program keretében egy USB-s pendriveon keresztül is el tudjuk indítani az operációs rendszert anélkül, hogy bármiféle módosítás történne a számítógép merevlemezén tárolt adatokban. Természetesen LiveCD-változatban is elérhető a Sugar Learning Platform elnevezésű szoftver, azonban így minden újraindítás esetén elvesznek a módosítások. A "Sugar on a Stick" a SugarLabs wiki-jéről tölthető le, ahol még egy részletes útmutatót is kapunk operációs rendszerenként a beüzemeléséhez.


A Sugar Labs reményei szerint az operációs rendszer közzétételével elősegítik a platform elterjedését az osztálytermekben, óvodákban. A statisztikák alapján körülbelül egy millió, 5 és 12 év közötti tanuló használja a rendszert közel 40 országban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!