iPon Hírek

Ingyenes, hirdetéstámogatott Office-t tervez az MS

Dátum | 2009. 10. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Érdekes bejelentést tett a héten az MS, miszerint tennének egy próbát az ingyenes produktív alkalmazásokkal, mégpedig oly módon, hogy az Office 2010 Starter Edition változatát újonnan vásárolt gépekhez teljesen ingyen, pusztán reklámokkal támogatva tennék elérhetővé.

Ez a speciális kiadás az Excel és a Word lebutított változatait tartalmazná, valamint az alkalmazás-oldalsávban a fent nevezett hirdetéseket - és persze egy teljes(ebb) verzió letöltésének opcióját (így például a Home & Student Edition-ét).

A jelenlegi elképzelések szerint ez a Starter Edition éppúgy a jövő év első felében kerülne megjelenésre, ahogyan maga a "teljes értékű" Office 2010 és az ingyenes Office.com webes alkalmazás. Számos PC-n átvenné továbbá a Microsoft Works alapértelmezett pozícióját is.

Meglehetősen szokatlan egy lépés ez az MS-től, ami leginkább csak egy arra tett kísérletként értelmezhető, hogy valamilyen formában megpróbáljanak versenyezni az olyan ingyenes alternatívákkal, mint például az OpenOffice (ami főként a különböző Linuxos netbookokon gyakori), valamint esetleg az Apple ellen is lehet némi haszna, mivel Mac-ekhez az iWorks programcsomag mindig csak külön opcióként, $79 ellenében elérhető.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. prohlep
2009.10.12. 11:41
VISSZA A HIRHEZ

Ha már fizetni sem lehet a pici puha Office-ért, akkor annak utólsó értelme is odavész!

Ugyanis ingyen, a fizetés élménye nélkül, már ott van az OpenOffice.

Vagy talán az lesz az izgi felhasználói élmény, hogy a képernyő oldalán hirdetések vonják el a munkádról a figyelmet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2009.10.12. 15:21
"de nem volt képes megnyitni a jelszóval védett ppt fájt még olvasásra sem, pedig ez olyan fájl, ami olvasásra megnyitható jelszó nélkül is."

Inkább úgy fogalmaznék, hogy a pici puha lassan 2 évtized alatt nem tanult meg nyilvános szabványt teljesítő termékeket létrehozni.

Zsigerből kapjuk időről időre az újabb titkolt és kódvisszafejtés jogilag védett apró változtatás miatt portábilisan nem használható pici puha fájlokat az államigazgatás irányából (akár mint irányítási, akár mint oktatási anyagot), ezzel kierőszakolva, hogy a szegény közoktatás az ingyenes OpenOffice helyett be legyen költségvetés terhére fizetve a pici puha termékeire.

Rettenetesen elegünk van abból, hogy hol a word, hol az excel hol a powerpoint hoz olyan pici változtatásokat, amelyek a felhasználók milliárdjai számára nem hogy nem lényegesek, de még csak annyira sem fontosak, hogy egyáltalán észrevennék.

Az egész csak arra jó, hogy a világot office jogdíj rabságra kényszerítsék.

Sokszor tapasztaltunk olyat, hogy a pici puha még önmagával sem volt kompatibilis.

Úgyhogy az, hogy te meg tudsz nyitni egy szerkesztésre védett ppt fájlt csak olvasásra, az semmit nem jelent, csak annyit, hogy szerencséd van, és éppen megfelelő office verziók vannak a környezetedben.

Zsigerből?

Tudod, hogy neked, mint adófizetőnek mennyibe is kerül ez a pici puha rabság? Hogy az adódból mennyi megy el erre? És hogy mennyi ember mennyi értelmes dolgot csinálhatna ahelyett, hogy sok időt ráfecsérelve igyekszik a pici puha rendszereket életben tartani.

És akkor még nem számoltam a nem költségvetési szektort, amely szintén drágábban dolgozik a kelleténél, mert drágább eszközöket és erőforrásokat használ Vistával fémjelezhető, de valójában mindig is jelenlévő környezet pocsékoló pici puha fejlesztési stratégiának köszönhetően.

Ne jöjj az otthoni helyzettel. Meg hogy haverok szintjén, meg kisvállalkozás szintjén elketyeg a dolog, kibírhatók a hátulütők.

Tekints egy olyan közoktatási helyzetet, ahol 53 gépből 2 linuxos szerver vigyáz 51 pici puha gépre. Vagy egy matek intézetet, ahol háromszor ennyi gép van a hurcolászott laptopok százait NEM beleszámítva.

Win2003 szerverről átállni Win2008 szerverre egy egészen véres kínszenvedés volt, elvett mintegy 3 hónapot, és szeptember 3. hetében egy egészen botrányos helyzet alakult ki. Mért ENNYIRE NEM KOMPATIBILIS A PICI PUHA ÖNMAGÁVAL. És konvertereket sem adtak. Minden igen kényes dolog ment a csináld magad mozgalom keretében.

Számos dolgot ugyanúgy hívnak, de messze nem ugyanaz. És benne sokszáz ember teljes profilja, és konvertert sem adtak.

Profi linuxosok igen sok időt rászánva megoldották a helyzetet.

Úgyhogy a pici puha ezúttal sem tudta elérni, hogy konverterek hiányában pici puha termékre bízzuk a legkritikusabb dolgokat, mint a domain name server, általános és mindenre kiterjedő authentifikációs rendszerünket és hasonló kényes dolgainkat.

1997 óta vagyok a mostani intézetben, és azóta sosem törtek fel minket, mert persze mindent linux, BSD vagy ultrix segítségével védünk. És látjuk, amint a pici puha alapú kollégákat, társintézeteket szépen törik időről időre. Nem tréfa vagy mendemonda, ez véresen komoly. Vagy beteszel egy unix jellegű védelmet, vagy ...

Majd ha neked is sok időt rabol az életedből a pici puha, miközben tudod, hogy linux esetén milyen trivi lenne, akkor visszatérhetünk arra, hogy mi is az oka a zsigeri reakcióknak.

Az elfelejthetetlen utóbbi másfél évtized. Annak a mérhetetlen eszköz és idő pazarlásai, csak mert hogy a szent tehén, a pici puha fusson mindenütt.

Majd ha te is INGYEN BÉRMENTVE segited a közoktatást és felsőoktatást számítástechnikai szemszögből, akkor megérted, hogy miről is van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. twollah
2009.10.12. 16:55
Meg sosem hasznaltam Office-t.
Ellenben az OpenOffice fenn figyel a gepemen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rieper
2009.10.12. 19:01
Ha van open office miért nézegetnék reklámokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2009.10.12. 20:32
Kedves Mikrobi, az összes problémára van egy hivatalos megoldás, hogy amennyiben anyagilag képesek vagyunk beallni a sorba, akkor van support. De csak a tisztán mindent tőlük veszünk esetre, azaz unix szerű dolgok elfelejtve. Márpedig azt a kutatási programok miatt nem lehet.

Vegyes rendszernél senki sem tesz olyat szívesen, hogy Windows szerver adja a unix szerű gépekhez a authentifikaciót és egyéb kényes dolgokat.

MS profiljába nem illik bele, hogy köszönjük a felhasználói észrevételeket, és ezentúl szívesen adunk támogatást ahhoz, pontosabban nem aknásítjuk el mindenféle sanda mesterkedéssel, hogy a kényes dolgok inkább unix szerű, nem általunk árusított dolgokról menjenek.

MS valahogy azt szeretné, hogy ő szolgáljon ki minket. A szoftvereinek illeszkedési felületeit pedig úgy szervezik és egyes fontos részeket úgy rejtenek, hogy nehéz legyen mással összepárosítani.

MS az erkölcsileg és szakmailag elfogadhatónál sokkal többet megtesz azért, hogy az emberek kínjukban mennél több dologban rájuk támaszkodjanak, pontosabban kénytelenek legyenek rájuk támaszkodni.

Az említett hónapok azzal teltek, hogy egy rakás rejtett disznóság derült ki, részben szerencsés kikotyogások által. Mert ugye vannak mindenfele ismerősök, és régi taníványok. Akik megszánnak egy kis bennfentes információval.

Van a dolgoknak egy olyan küszöbmennyisége, ami fölött az ember legyen a talpán, aki képes nem zsigeri maradni.

Az emberiség számára sokkal kevesebb erőforrás elpocsékolását jelentette volna, ha windows7 az Ubuntu vagy SuSE linux alapján lett volna kifejlesztve, és akkor talán már a Vista megjelenésekor kész is lett volna, megtakaritva gigászi mennyiségű villamos energiát, amit a sok esetben csak a Vista miatt fogyasztanak. Stb.

Windows7 rendszerben nehez olyan dolgot mutatni, amit egy kis fejlesztési pénz bedobásával ne lehetett volna triviálisan megvalósítani SuSE vagy Ubuntu linuxban, és amelyet tényleg használnak az emberek.

Mennyi energia megy el arra is, hogy a rendszer kikényszerítse valahogy a jogdíjak befolyását. Mennyivel könnyebb egy ingyenes rendszert kezelni, mert nem kell a jogtisztasággal kapcsolatos akadályfutással bajlódni.

Mert hiaba telepíted a Windows7 rendszert, utána még mindenfélét össze kell vadásznod, hogy tényleg legyenek rajta neked kellő rendszereszközök és alkalmazások. Aztán mindegyiket lehet külön frissítgetni, mert ugyan sok eszköz ingyenes, de szeretnék, ha időről időre az idődet töltve meglátogatnád a honlapjukat.

Ezzel szemben debian linux esetén csak apt-get update és apt-get -y dist-upgrade, aztán már kész is, és ha pedáns vagyok, akkor még apt-get -y autoremove és apt-get clean. De mivel ezt a négy parancsot sem akarom kiadni, ezért ez a négy parancs benne van egy apt-refresh.sh nevű shell scriptben, amit siman indítok úgy, hogy apt-r 5 billentyűnyomás után nyomok hatodiknak egy TAB billentyűt, ezzel kiegészül a parancs "apt-refresh.sh"-re, és hetediknek nyomok egy ENTER billentyűt ÉS KÉSZ.

Mikor lehet windows rendszert az ÖSSZES alkalmazással együtt 7 azaz hét gombnyomással TOTÁLISAN felfrissíteni úgy, hogy az imént leírt parancsok még Win7/Vista kaliberű verzió váltás esetén is korrektül frissítik a teljes rendszert az összes alkalmazással???

Itt most valszeg valami olyasmit írtam, amit egy windows világban élő egyszerűen el sem tud képzelni.

Mikor lesz bárkinek is Vistából Win7 7 azaz hét gombnyomással?

Na ez az egyik a sok lényeges külömbségből.

Persze elismerem, hogy játékokat windows only stílusban fejlesztenek. Mit tehetek? Nem érdekes. Mindig is voltak játékkonzolok. Hát aki játszani akar, az tartson egy windowst is játékkonzolnak, azt kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zolkabolka
2009.10.13. 09:08
Apró kiegészítés... Játék Linux alatt: Cedega , régebbinél sima Wine, még régebbinél DosBox (vagy hasonl
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. richi105
2009.10.19. 22:33
Csak azért, hogy a Microsoft is féljen az OpenOffice működik Windows-on is és nem reklámoz a fejlécbe semmit és nem butított verzió. Pár éve még én is csak Microsoft Office-t használtam de a 2003 után láttam a 2007-et semmit nem tudtam vele kezdeni. Akkor döntöttem úgy, hogy a csicsa és a többi feature már nem az én világom a Microsoft Office-ba és elváltak útjaink. A meló helyen a titkárnő csak Microsoft Office-ra hajlandó ránézni pedig még használni se tudja csak gyorsan gépel ennyi. Minap a sikeres 2007-es program megmakacsolta magát kérte segítsek neki én meg közöltem vele te választottad sugó ha nem megy techical support.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!