iPon Hírek

Ingyenes lett a OneNote és immár Macre is elérhető

Dátum | 2014. 03. 18.
Szerző | Svindler
Csoport | IT VILÁG

A Microsoft az Office blogon jelentette be, hogy a OneNote egy igen fontos mérföldkőhöz érkezett a történetében. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a részletekbe, csak pár szóban foglaljuk össze, hogy mi is az a OneNote. A jegyzettömb és Wordpad alkalmazásokat valószínűleg mindenki ismeri, az összes Windowshoz járnak mint a gyári szoftverkínálat részei, viszont nem túl okosak, szövegbevitelen (és az utóbbi esetében formázásán) kívül sok mindenre nem használhatóak. Pont ezért a legtöbb ember a feljegyzéseit, terveit más programmal kezeli. Többek között erre jó a OneNote is, amivel szöveget (kézzel írottat vagy begépeltet), képeket, képlopatokat, rajzokat, audió kommentárokat, stb. pakolhatunk egy dokumentumba egyszerűen, majd ezt megoszthatjuk másokkal, és elérhetjük az összes eszközünkön.
Legalábbis mostantól, ugyanis a tegnapi bejelentés első fontos pontja az, hogy a OneNote immár Mac-re is elérhető. Ennek hála a szoftver már minden fontos platformon jelen van: PC, Mac, Windows táblák, Windows Phone-os telefonok, Androidos gépek, iOS-es gépek, vagy ha minden kötél szakad, hát ott a böngészős változat. Persze a koncepció úgy az igazi, ha sokan használják a környezetünkben a Microsoft megoldását, a legtöbben azonban valamilyen ingyenes szoftver felé szoktak elmozdulni.
OneNote for Mac
Mostantól ez sem probléma, ugyanis a OneNote-nak lett egy ingyenes változata, ami minden fontos funkcióval rendelkezik, az extrák pedig megmaradtak a fizetős ügyfeleknek. Amiből viszont mindenki profitál, az az új felhős API, amivel külsős programok is csatlakozhatnak a OneNote-hoz, és információt küldhetnek neki (híreket, fotót, stb.). Már most is több mint egy tucat alkalmazás él a lehetőséggel, és a jövőben ezek köre bővülni fog. Az aktuális kínálat itt tekinthető meg, aki pedig szeretné kipróbálni magát a programot, az a hivatalos honlapjára látogasson el: www.onenote.com. Az API-t használó szoftverek közül ki is emelnénk egyet, az Office Lenst, ami Windows Phone alatt érhető el. Ez egy intelligens fotós alkalmazás, ami némi extra felhős számítási kapacitást kihasználva képes manipulálni a képet. Például ahogy a videón is látszik, a ferdén fotózott tábláról kiegyenesíteni a képet és élesíteni rajta, vagy nyomtatott szövegek esetében akár karakterfelismerésre is van lehetőség, ami egy ingyenes szoftvertől nem rossz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. expander
2014.03.19. 11:34
Reméljük mac-re hamarosan elérhető lesz a többi office alkamazás is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!