iPon Hírek

Innovatív érintőkijelző a Senseg műhelyéből

Dátum | 2011. 12. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Senseg, ami érintőkijelzők fejlesztésével foglalkozik, most egy új, rendkívül érdekes érintőkijelző-prototípussal rukkolt elő, amely sokkal többet kínál, mint átlagos társai. A Feel Screen névre keresztelt megoldás – ahogy az a nevében is benne van – nem csak a különböző tartalmak megjelenítésére, valamint érintés alapú vezérlés biztosítására képes, hanem a megjelenített textúra érzetét is tudja szimulálni: ha például egy érdes felületet jelenít meg a kijelző, akkor hozzáérve és ujjunkat végighúzva rajta úgy érezzük majd, mint ha valóban a képen látható érdes felülethez érnénk hozzá.


Az újítás 4D-s kijelző technológiára alapoz, ami a 3D-s megjelenítésen kívül egy további „dimenziót” is biztosít számunkra, amellyel érezhetővé válik az adott textúra. A kijelző ennél a megoldásnál is – ahogy a többi érintőkijelzős technológiánál – szendvicsszerű szerkezettel rendelkezik. A legalsó réteg maga az LCD kijelző, ami a megjelenítést végzi – akár sztereoszpikus 3D-ben is – felette pedig egy kapacitív érintésérzékelő-réteg található. A legfelső réteg felel a textúra érzetének szimulációjáért: ez a réteg létrehozza a textúra érzetéhez szükséges gyenge elektrosztatikus mezőket, amelyektől úgy érezzük, mint ha a kijelzőn megjelenített sziklához érnénk hozzá – az ujjunk és a mező között az érzet szimulációjához szükséges hatás jön létre.


Az innovatív megoldás elsőre a tudományos-fantasztikus filmekbe illő „mesének” tűnhet, de itt azért ennél jóval többről van szó. A Senseg illetékesei azt állítják, hogy a fentebb említett technológiára alapozó kijelzők sorozatgyártása már 2012-ben megindulhat, így a köréjük épülő termékek 2013-ban el is áraszthatják az üzletek polcait. A technológiához tartozó összes szabadalom a Senseg tulajdonában van.

Azt azért mindenképpen érdekes lenne tudni, hogy a mérnökök vajon miként tudták megoldani, hogy a legfelső, az érintésérzetért felelős réteg ne befolyásolja a kapacitív érintőkijelző működését.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. nyerek01
2011.12.08. 10:39
Na, ez elég jól hangzik. Ez a funkció jópofa lehet ha tud hőmérsékletet is szimulálni a textúrán kívűl. Akinek meg nem szükséges a plusz funkció kikapcsolhatja, kérdésé hogy megéri-e így megvenni az új kijelzőt neki.
Következő lépés már valószínűleg az lesz nélkülözni fogják a valós fizikai érintkezését a kijelzővel, lehet irányítani, vezérelni közvetlen kapcsolat nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. de2jay
2011.12.08. 10:49
Nah lehet majd vakon gépelni okosmobilon is, mivel meglesz a fizikai gombok "helye". Ebben a megvilágításban igen nagy értelmet nyerhet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Scrancler
2011.12.08. 10:49
nyerenk01
Én anno láttam egy tesztet, amiben az embernek a fejére tettek egy hajpánt szerű dolgot. És abból csak 1 zsinór lógott ki ami a gépbe vezetett. És Unreal 3-azott az illető. De egeret és billentyűt se használt hozzá. És a monitoron látszott, hogy ő mozog, ugrál gugol, lő minden. Igan lehet nem volt kiforrott még teljesen mert nem minden lövése találta fejbe az ellenfelet. Sőt, volt mikor el se találta.
És utána az emberünk 5 percig nem tudott rendesen válaszolni a kérdésekre annyira leterhelte az agyát. De az amit mondtál, nem hiszem, hogy ezek után túl messze lenne
Egyébként a monitor nagyon tetszetős és érdekesnek tartom, ha minden okés lesz vele kapcsban benevezek egyre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. balikabo
2011.12.08. 12:44
Scrancler azt a tesztet énis láttam, egy ismerősöm készített róla videót mert kint volt a konferencián amin bemutatták, eddig nem hittem benne hogy sikerül majd megcsinálni és ő sem, de mondta hogy amint a saját szemével látta hogy igenis létezik már a gondolat által irányított gép elképedt. Valóban kezdetleges még de már létezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. balikabo
2011.12.08. 12:46
Egyébk ez elsősorban a vakoknak jó hír, tökéletes lenne brei íráshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rieper
2011.12.08. 15:04
Fuu fuu fuu, miért maszatos megint a monitor, mondtam hogy ne nyúljatok hozzá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mekike
2011.12.08. 16:08
Ez igazán megható. Gondolom a pornós oldalak üzemeltetői már be is társultak a fejlesztésbe. Ez valóban új dimenziót nyit majd mindkét nem számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2011.12.08. 17:02
mekike jól gondolod, most már csak meg kéne oldani, hogy ne hagyjanak rajta nyomot a szerves nedvek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csx01
2011.12.08. 17:49
Csinálok belőle érintőkijelzős sajtreszelőt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!