iPon Hírek

Innovatív, ötletes újításokat mutatott be a Noctua

Dátum | 2014. 06. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Kockatömbben végződő hőcsövekkel javulhat a hőátadás hatásfoka
Napjainkban a torony formátumú processzorhűtők többségénél "U" alakú hőcsöveket használnak, amelyek a processzor felületével érintkező réz talpazaton keresztül veszik fel az adott központi egység által termelt hőt. Ezekben az esetekben a hőcsövek végei rendszerint a hűtőtorony tetején foglalnak helyet.
A Noctua mérnökei arra keresték a választ, hogyan lehetne növelni a processzorhűtés hatásfokát, méghozzá úgy, hogy ehhez ne legyen szükség költséges technológiák, például hőkamák alkalmazására. A jelek szerint a szakemberek meg is találták a választ: elkészültek a kockatömbben végződő hőcsövek. Ezek a megoldások a processzorhűtő talpazatából indulnak ki, nem csak áthaladnak rajta (és a talpazatban vannak a tömbök).
A technológia segítségével a Noctua illetékesei szerint sokkal hatékonyabban, egyenletesebben elosztható a processzor által termelt hő. A lényeg itt az, hogy a hőcső végét melegíti a processzor, a hő pedig egyenletesen távozik felfelé. Persze a speciális, kockatömbben végződő hőcsövek mellett néhány hagyományos, "U" alakú megoldást is bevetnek majd a hatásfok maximalizálásának érdekében, azaz egyfajta hibrid hűtőrendszer jön létre.
A Noctua az eljárást az NH-U14S processzorhűtőnél már bevetette – ennek prototípusa látható a fenti fotókon. Frissült a Noctua kompakt processzorhűtője
A vállalat "U" típusú kompakt processzorhűtője most, a Computex alkalmával ismét feltűnt. A frissített újdonság két darab 65 milliméteres átmérőjű légkeverőt alkalmaz, célja pedig az, hogy a torony formátumú processzorhűtőkhöz hasonló hűtőteljesítményt biztosítson akkora méretben, mint amekkora egy tipikus kompakt, felül elhelyezett ventilátorral rendelkező model.
A processzorhűtő nikkelborítással ellátott réz talpazaton keresztül érintkezik az adott processzor felületével, a hőt pedig négy darab, egyenként 6 milliméteres átmérővel rendelkező hőcső szállítja el az alumínium lamellákhoz. A 65 milliméteres átmérőjű ventilátorok úgynevezett push-pull konfigurációban foglalnak helyet a rendszerben, azaz egyikük a lamellák közé nyomja a levegőt, másikuk pedig átszívja azt.
Az új processzorhűtővel kapcsolatban egyelőre nem tudható, pontosan mekkora hűtőteljesítményt kínál, de a rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, a termék a kereskedelem fő áramában helyet foglaló processzorok többségével gond nélkül elbír majd – még akár enyhébb tuning mellett is.
Az újdonság várható megjelenésével és ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nincs információ. Flokkolt ventilátorokat is bemutatott a gyártó
A Noctua egy új eljárást vetett be a ventilátorok szegmensében, ami nem más, mint a széles körben alkalmazott flokkolás. Az eljárás keretén belül ragasztós-elektrosztatikus eljárással műszálas anyagot visznek fel az adott felületre, így velúrszerű, műbársony hatású textúrát kapunk.
Ezt az eljárást egyebek mellett az autóiparban is használják, de az autósportban is kedvelt megoldás, hiszen a flokkolt műszerfal nem tükröződik vissza a szélvédőn, ha szemből süt a nap.
A flokkolás alkalmazásával két ventilátor készült: az egyiknél a ventilátor keretének belső felét, a másiknál magát a forgórészt flokkolták. Az eljárás segítségével javítható a légáramlás, az anyag-specifikus szigetelő, illetve rezgéscsillapító hatásnak köszönhetően pedig csökkenthető a zajszint is. Kérdés, hogy az igényes felület mennyire hatékonyan tisztítható, ha belepi a por.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. j.panzer
2014.06.03. 11:06
Látom megint cserélhetek hűtőt.

Újabban hogy rákapcsolt a Noctua. Helyes!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ThompsoN j.pan...
2014.06.03. 11:32
És miért kellene hűtőt cserélned? Mert megjelent valami újabb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. coolpet
2014.06.03. 11:49
En is azert nem veszek laptopot, mert 2-3 naponta megjelenik valami ujabb ami tetszik es arra faj a fogam. Mire kereskedelmi forgalomba kerulne, addigra kijon egy annal is ujabb, es arra varok

Penzem is megmarad, meg laptopom sem lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tibaimp
2014.06.03. 11:53
Érdekes megoldás a flokkolt lapátos, és a cikk utolsó mondata nagyon igaz lehet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. j.panzer Thomp...
2014.06.03. 12:04
Mert megjelent valami halkabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. faramirex tibai...
2014.06.03. 12:06
Az újabb házakban már mindenhol porszűrők vannak a ventilátorok előtt, ha azokat megfelelően tisztítja az ember, akkor a ventilátorok se fognak annyi port kapni, hogy a tisztítás végett kelljen aggódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. I.Jozsef83
2014.06.03. 12:55
A lapátokra inkább valami nagyonvékony kerámiaéteget varázsolnának , netán ipari arannyal vonnák be . Vagy valami antiszatikus mifenével, hogy ne tudjon lapátra tapadni semmi .
Persze kőccséghatékony műanyaggal jobb profitot érnek el ... szemfényvesztés pistikéknek ... nem más , kell valami más , hogy hátha így kelendőbb lesz ...

faramirex

Peersze , minden új házban ... elfelejtettél árat is mellékelni , melyekre gondoltál melyik az a kategória ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. erkxt
2014.06.03. 13:09
Jó ez a flokkolt venti , legalább nem veri vissza a napfényt a műszerfalról miközben rotálok a kapával
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bebebe
2014.06.03. 13:10
nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem egy coolermaster házam van gyári ventikkel és nincs előttük porszűrő.. 1-2 havonta levegővel ki van fújatva és semmi bajuk.. nekem legalábbis 2 év alatt nem zsírosodott be egyik venti sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2014.06.03. 13:50
Ez addig működik, amíg nem az autópálya vagy erdő mellett laksz. Most váltottam, egyik jobb, mint a másik, először fekete kormot vakarhattam a gép belsejéből, most meg finom lisztszerű anyagot, ami ellen a porszűrő semmit nem ér, legfeljebb vékony szivaccsal szűrhető.

Amúgy az ilyen gyári szita porszűrők jók a szösz ellen, minden más ellen viszont mint halottnak a csók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim I.Joz...
2014.06.03. 13:54
A közép kategória legaljától, tehát 20 ezer forinttól.

12-20-ig alsó, azalatt vicc kategória, azokban nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. I.Jozsef83 Asagr...
2014.06.03. 18:35
Na erről volna szó - tehát NEM minden új házban , mert ez így ugye nem igaz .

Köszi a kiigazítást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gresident
2014.06.03. 20:56
Ott ahol padló szőnyeg van ott por is van!

Lehet akármekkora tisztaság stb, a finom szemcsés port akkor is beszívja, ha naponta porszívózok akkor is!

A gépbe egy deka szösz nincs, csak apró por, ami főleg a ventilátor lapátokon látszódik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2014.06.04. 02:56
Ennek a kockatömbös ötletnek akkor lenne értelme, ha a talp, és a csövek 1 öntvényből lennének. A képen eléggé úgy látszik, mintha a talpon lennének lyukak, és abba lennének beleállítgatva a merőleges rudak - némi hűtőpaszta kíséretében.

Egyrészt ez a "gagyi" érzetét kelti - mert ránézel és azt látod, hogy tákolmány,
Másrészt pedig ebben a formában szerintem nem képes 1-2 foknál jobb érték elérésében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!