iPon Hírek

Integrált érintőréteggel jön a JDI új Quad HD mobilkijelzője

Dátum | 2015. 03. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az első okostelefonokra szabott Quad HD felbontású megjelenítők még 2013-ban bukkantak fel – és mostanra számos mobil van kereskedelmi forgalomban QHD panellel –, így az magában már nem hír, ha ilyen magas pixelszámú termékkel rukkol elő egy kijelzőgyártó. A JDI viszont tovább ment, és úgy fűszerezte meg a nagy felbontású termékét, ahogy korábban még egyetlen konkurense sem. A Sony, Toshiba, Hitachi hármas által alkotott konzorcium integrálta az érintőpanelt a megjelenítővel, tehát megalkották az első olyan Quad HD kijelzőt, amelynél az LCD cellákban vannak az érintésérzékelők is (Pixel Eyes technológia). Ez több fontos előnnyel is jár. A gyártóknak nem kell külön érintőréteget beépíteniük, így az adott okostelefon végeredményben olcsóbb és kecsesebb lesz, továbbá közvetlenebb így az érintés, ennek köszönhetően még pontosabb is, végül pedig a képminőség terén is pozitívum, ha kevesebb réteg alá van beágyazva a megjelenítő. A Japan Display Inc. furcsa módon nem hozta nyilvánosságra azt, hogy mekkora a szóban forgó kijelző képátlója, így a pixelsűrűségét nem tudjuk egyelőre meghatározni. Mindössze annyi olvasható a hivatalos közleményben, hogy nagyobb lesz 5 hüvelykesnél, de ez várható volt. (Egyébként a JDI által közzé tett kép neve eléggé beszédes, "WQHD5_5_3c.jpg", nem lenne meglepő, ha 5,3 colos modulról lenne szó.)
A friss panel LTPS (Low Temperature Poly-Silicon) gyártási metódussal készül és IPS technológiát alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a felbontása, hanem minden más paramétere is rendben lesz, és kifogástalan minőségre van kilátás. A tipikus kontrasztaránya 1500:1-hez, a fényereje az erős napsütést is képes lesz jobbára ellensúlyozni az 500 cd/m2-es értékkel, a betekintési szögei pedig 160 foknál is szélesebbnek ígérkeznek, szóval minden szemszögből jól látható majd a felületén kirajzolódó tartalom. Továbbá arra is rámutatott a japán konzorcium, hogy az NTSC színtérnek már a 85 százalékát képes lefedni az új megjelenítő, ami ismételten egy jó értéknek számít – viszonyításképpen, a korábban hasonló paraméterekkel kínált paneljük mindössze 70 %-ot tudott. A Japan Display Inc. legújabb termékének érkezéséről nem esett szó egyelőre, de mivel már megkezdődött a tömeggyártása, valószínűleg még idén testet ölthet. Nem lenne meglepő, ha egy Apple termék keretében kerülne bevetésre az érintőréteget is magában foglaló, elképesztően magas felbontású megjelenítő. Néhány hete ugyanis kiderült, hogy az egyébként is partnerkapcsolatban álló JDI milliárdos tőkeinjekciót kapott az Apple-től, és egy teljes gyárat terveznek felhúzni 2016-ra, ahol túlnyomórész az iPhone-ok számára gyártanak majd komponenseket. Ráadásul első „in-cell touch” technológiát alkalmazó kijelző az iPhone 5 esetében tűnt fel, szóval ezt igényli is az Apple. Ezek fényében elképzelhető, hogy az iPhone 6 Plus utódja már ezzel a panellel kerülhet bevetésre ősszel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. FaL
2015.03.17. 18:09
egy 5.5", ilyen technológiás Xperia Z4 egy megvalósult álom lenne :') és még az is beleférne, hogy azért nem mutatták még be mert erre a technológiára vártak a gyártáshoz :'') de szép is az álmodozás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. phild
2015.03.17. 20:48
Én azt nem értem,hogy ha a kijelzőre van integrálva az érintő felület, akkor a Gorilla Glass hol lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SgScorpion phild
2015.03.18. 02:48
Nem kell ezen gondolkodni, amoled esetében sem látsz GG-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!