iPon Hírek

Integrált LTE modemet kapott a Samsung új lapkája

Dátum | 2014. 07. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung már több éve fejleszt SoC-ket – technológiai elsőségek is szép számmal főződnek a nevéhez –, és a termékeik jellemzően a saját eszközeikben bukkannak fel. Az Exynos lapkacsalád a teljesítmény tekintetében mindig az élen járt; az első generációs Samsung Galaxy S óta végigkísérte a sikersorozat a széria, ám a sebesség nem minden egy chipnél. A dél-koreai mérnökök mostanáig nem igazán álltak a helyzet magaslatán, ha a hálózati modem került a középpontba. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a saját csúcsgépeikbe is más chipgyártótól, nevezetesen a Qualcommtól vették kölcsön az alapokat, ha szükség volt a 4G LTE támogatásra. Ez egy ideig még nem is jelentett égető problémát, mostanra viszont már a világ túlnyomó részén a 4G-vel ellátott masinákra tartanak igényt a szolgáltatók, így a gond egyre nagyobbá vált, megoldást kellett találnia a Samsungnak. A napokban újra nagy lett a mozgolódás az Exynos körül, és kiderült, hogy érkezik egy új termék. Sokan azonnal egy olyan megoldásra asszociáltak, ami felveszi majd a versenyt a Qualcomm Snapdragon 805-tel és a Tegra K1-el, ám végül nagyon nem így lett.
Viszont bemutatkozott a vállalat első integrált 4G LTE modemet felvonultató chipje. A Samsung Exynos ModAP neve a „Modem” és az „Application Processor” (alkalmazás-processzor) szavak összeolvasztásával született meg. Az újdonság sajnos nem jelent semmilyen más területen áttörést, így az érkezése inkább csak a vállalatnak fontos, a felhasználók szemszögéből nem komoly az előrelépés. Az Exynos ModAP a középkategóriában foglal majd helyet, és vélhetően annak is az alsóbb szegmensében. Legalábbis az eddigi információik alapján erre lehet következtetni, de egyébként a Samsung még nem sok dolgot árult el a friss termékkel kapcsolatban.
Az Exynos ModAP négymagos kivitelben kerül bevetésre és egy olyan képfeldolgozó egység társasságát fogja élvezni, ami legfeljebb 8 megapixeles kamerával képes megbirkózni. A memóriavezérlőjénél szűkszavúan bántak az információkkal, de arra rávilágítottak, hogy 6,4 GBps-os sávszélességgel fog szolgálni. A hivatalos weboldala külön említést tesz az alacsony energiaigényről is, ami azt jelentheti, hogy Cortex-A7 vagy Cortex-A53 magok kerülhettek bele. A SoC beépített 4G LTE modemje négyes kategóriájú, tehát valószínűleg 150 Mbps-os letöltési sebesség érhető majd el ezzel, ahogy az a Qualcomm Snapdragon 400 szériájára is jellemző, melynek vélhetően ez jelenti majd a konkurenciát. A jobb optimalizáció elérése érdekében a ModAP tartalmazza egy Exynos RF alapsávi rádió adó-vevőt is, amivel rengeteg sávon és különböző LTE módokban tud majd üzemelni a 4G modem – így nem jelent majd problémát az eltérő szabványokat használó régiók áthidalás.
A Samsung Exynos ModAP a gyártástechnológiájában sem hoz nagy ördöngösséget, a sokat látott 28 nm-es HKMG eljárással készül. Azt nem árulták el a dél-koreaiak, hogy mikor lesz látható éles bevetésen az újdonság, remélhetőleg nem várat már sokat magára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!