iPon Hírek

Intel: 2s boot idő az új Moblin 2 Linux-szal

Dátum | 2009. 04. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Intel szakemberei a San Fransisco-ban megrendezett Linux Collaboration Summit alkalmával egy meglehetősen érdekes tervről számoltak be. A gyártó a Moblin Linux platform esetében új célt határozott meg: ezzel az operációs rendszerrel ellátott, Atom processzorral felszerelt konfigurációk esetében szeretnék elérni, hogy a rendszer két másodperces boot idő mellett működjön. A Moblin egyébként egy nyílt forráskódú Linux.

A jelenlegi Moblin kezelőfelülete.
Az Intel nyílt forráskódú rendszerekkel foglalkozó technológiai részlegének igazgatója, Imhad Sousou ismertette a vállalat terveivel kapcsolatos részleteket. Szerinte a Moblin és annak következő generációs verziói egyre magasabb szintre és minőségre emelik a Linuxos felhasználói élményt az Atom alapú rendszerek esetében. Az Intel mérnökei számos területen végeznek fejlesztéseket annak érdekében, hogy a rendszer az eddigieknél még hatékonyabb és vonzóbb legyen. Az egyik legfontosabb fejlesztési terület az operációsrendszer elindulásának idejével kapcsolatos: a mérnökök határozott célja, hogy jelentős mértékben csökkentsék a bootoláshoz szükséges idő mennyiségét.

Az első tesztek már most is azt mutatják, hogy a Moblin 2 alpha verziója rendkívül gyorsan képes betölteni a rendszer fő összetevőit, amelybe a grafikus alrendszer is beletartozik: mindössze néhány másodpercre van szükség a bootoláshoz. Az Intel a sikereket látva tartja magát ahhoz az elhatározáshoz, hogy a Moblin 2 esetében leszorítják majd a boot időt két másodpercre.

A rendszer gyors elindulása számos területen fontos, például az autóba épített számítógépek esetében, úgyhogy kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svindler
2009.04.10. 15:05
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. shabbarule...
2009.04.10. 16:19
Egy másodpercnél rövidebb bootot tavaly már megcsinálták, igaz QNX-szel. Ott a BIOS-t vették ki a boot sorrendből és a QNX saját bootolási megoldását használták, ami sok felesleges ellenőrzési lépés kihagy. Gondolom az Intel a Moblin esetén is hasonló megoldásra törekszik.

Itt van róla egy video ahol bemutatják működés közben:
http://www.youtube.com/watch?v=yTUweJKAUfk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2009.04.12. 14:18
én nem akarok okos lenni, de ez már ezer éve létezik, hibernálás néven nem?
Mert a lényege ugyan az!
Spanyolviasz, vagy én nem értek valamit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. stanmart
2009.04.12. 20:29
Nem egészen. A hibernálás tul. annyit csinál, hogy a fizikai memória tartalmát lementi a winchire, és csak vissza kell tölteni indításkor. Tehát ha azt használod, akkor amikor bekapcsolod a gépet, ott folytatod, ahol abbahagytad, nem volt restart.
Ennél a technológiánál, amiről a cikk ír, nulláról kapcsolod be a gépet 2 s alatt. (egyébként szerintem a hibernálásból ébredés sincs meg ilyen hamar) Ezt az oprendszer indításának optimalizációjával, és a POST kihagyásával érik el. Ezen az elven működik a Splashtop is. (az ASUS pl. Express Gate-nek hívja)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!