iPon Hírek

Intel: 34 nm-es flash chipek, Braidwood cache

Dátum | 2009. 01. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel az év végén új SSD meghajtókkal jelentkezik majd, amelyek fejlettebb gyártástechnológiával és nagyobb adattároló kapacitásokkal rendelkeznek, mint a napjainkban forgalomban lévő termékek. Az új meghajtók esetében a költségek alacsonyan tartásáért a fejlett gyártástechnológia felel. A kiszivárgott útiterv szerint a gyártó SSD termékpalettája jelentős változáson megy keresztül.

Az Intel SSD meghajtói mostanság 55 nm-es gyártási technológiával készülő flash chipekből épülnek fel, ám az év végén érkezik az új SSD sorozat, amely már kisebb és költséghatékonyabban előállítható 34 nm-es chipeket tartalmaz. A tervek szerint az X-sorozatú meghajtókból összesen 8 változat válik elérhetővé. A kereskedelem főáramába kerülő 2,5 hüvelykes termékek között 80 GB-os, 160 GB-os és 320 GB-os modellek lesznek jelen, de ugyanekkora adattároló kapacitással büszkélkedő termékek tűnnek fel majd az 1,8 hüvelykes formátumú X18-M sorozatában is. Az  SLC-alapú (Single Level Cell - egyszintű cella) termékek között az X25-E családban a maximális adattároló kapacitás 128 GB marad. Érdekesség, hogy a 32 GB-os X25-E modellből nem ad majd ki frissített változatot a nagy processzorgyártó cég.


Az új, fejlett SSD meghajtók mellett egyéb meglepetést is tartogat a gyártó. Az év negyedik negyedévében a Turbo Memory technológia utódjáról is lehull a lepel. Az útiterv szerint a friss eljárás Braidwood kódnéven fut majd és SSD-hez hasonló teljesítményt kínál majd a rendszerek számára. A Braidwood modulok bárhatóan 4GB-os, 8 GB-os és 16 GB-os változatokban lesznek jelen és főként a Q57-es, P57-es és H57-es lapkakészlettel ellátott Ibex Peak platformra épülő alaplapokon kaphatnak helyet. A Braidwood egységeknél a gyártó szintén a legfejlettebb, 34 nm-es gyártási technológiát fogja alkalmazni.

A 34 nm-es flash chipekkel ellátott SSD meghajtók, illetve a Turbo Memory utódjául szolgáló Braidwood modulok árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, de az szinte biztos, hogy ez utóbbiak egyáltalán nem lesznek olcsóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2009.01.30. 15:59
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!