iPon Hírek

Intel 9-sorozatú PCH-k: SATA Express csatolófelülettel

Dátum | 2013. 04. 17.
Szerző | gabi123
Csoport | FŐ EGYSÉG

Már csak néhány hónapra vagyunk a következő generációs Core CPU-k, a Haswell család rajtjától, ennél fogva a 8-as sorozatú "Lynx Point" PCH-val szerelt alaplapok forgalmazása sincs messze, de a processzoróriás már a távlati terveket vázolta a partnerek felé 2014 második negyedévére vonatkozólag. Mint azt már régóta tudni lehet, a Haswellel egy új foglalat is bevezetésre kerül a socket LGA1150 személyében, de az erre épülő alaplapok valószínűleg folytonosságot biztosítanak majd a Haswell utódjájoz, a Broadwellhez is, ugyanúgy, ahogyan a múltban az a Sandy Bridge és az Ivy Bridge processzorok között történt. Ha már szóba került a Broadwell, az Intel vázolta az új lapkakészletekkel kapcsolatos terveit is.

A VR-Zone által közzétett diák tanulsága szerint az Intel 9-es sorozatú vezérlőcsaládja kezdetben két modellből fog állni, a komolyabb igényeket kiszolgáló Z97-ből és az olcsóbb kategóriát képviselő H97-ből. A PCH-k mellé továbbra is LGA1150 socket lesz társítva, így a vásárlással minimum két generációhoz támogatást kapunk. A 9-es sorozat egyik legnagyobb újítása a SATA Express csatolófelület bevezetése lesz.

Azt már most is tudni lehet, hogy a 8-as széria az adattárolók kezelése kapcsán nem fog semmi különlegessel szolgálni, ugyanúgy hat darab SATA portot kapunk majd, csak ezúttal mindegyik 6 Gb/s-os lesz. A 9-es sorozatra marad tehát a SATA Express, de az még nem ismert, hogy hány darab portot fognak majd a PCH-k kínálni.

A SATA Express a SATA-IO által áll kidolgozás alatt, a friss revízió azonosítója SATA 3.2 lehet majd. Ez lényegében egy önálló SATA link-réteg lesz a PCI Express fizikai réteg felett, de ennek ellenére visszafelé kompatibilitást kínál a korábbi SATA szabványokat támogató eszközökkel is, természetesen az adott adatátviteli sebességen. A SATA Express egyik nagy fegyvere a megnövelt sávszélesség, amely számokban kifejezve 1000 MB/s-os elvi maximum értéket jelent. Az SSD-k tempójának fejlődését figyelembe véve jövőre bizony szükség is lehet a nagyobb tempóra, mert a komolyabb szilárdtest meghajtók már jelen pillanatban is a SATA 6 Gb/-os szabvány határait nyaldossák.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Morph76
2013.06.07. 08:25
Bizony kellene már most is.Raidben sem lehet sajnos nagyobb sebességet elérni,pedig már nem nagy extra lenne az sem,kiépíteni.Csak sajnos nincs értelme a 600MB/s-hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!