iPon Hírek

Intel a fejlesztőknek: célpont az integrált VGA

Dátum | 2009. 04. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az elemzők, azaz egészen pontosan a Jon Peddie Research véleménye szerint az integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészletek 2013-ig fokozatosan eltűnnek majd a piacról. Ezzel a megjegyzéssel ellentétben az Intel fényes jövőt jósol az integrált videó vezérlőknek, amelyek a következő évtől kezdve a processzorok tokozásába költöznek. A CNet News munkatársai egy érdekességre bukkantak: az Intel egyik munkatársa, Aaron Davies (Marketing Manager) egy videón arról beszél a fejlesztőknek, hogy nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a jövőben arra, hogy az általuk készített játékok zökkenőmentesebben fussanak majd az integrált videó vezérlővel ellátott rendszereken.


Davies a dolog fontosságát a Mercury Research elemzéseivel magyarázza: az adatok szerint az integrált videó vezérlők először 2008-ban múlták felül a diszkrét GPU-k eladási mutatóit, ám a tendencia nem áll meg, ugyanis a várakozások szerint 2013-ban már három az egyhez lesz az arány az integrált videó vezérlők javára, azaz háromszor annyi IGP fogy majd, mint videokártya (a JPR elemzései pont az ellenkezőjét állítják). Érdekesség, hogy az IGP-vel ellátott gépek nagyrésze az üzleti felhasználókhoz kerül, akiket pont nem érdekelnek a játékok. Davies szerint a játékok IGP-re történő optimalizálása egy olyan trend, amelyet könnyű követni. Véleménye szerint már jelenleg is vannak olyan játékok, amelyek az integrált videó vezérlőket célozzák meg. Szerinte a nevesebb játékfejlesztő vállalatok viszonylag könnyedén felismerhetik játékaik grafikai gyengeségeit, amelyek javításával a szoftverek zökkenőmentesen futhatnak az integrált videó vezérlővel ellátott rendszereken is.

A múlt hónapban megjelent hírek alapján Davies tulajdonképpen az Intel Graphics Performance Analyzer névre keresztelt fejlesztőcsomagját próbálja népszerűsíteni. A Game Developers Conference keretein belül bemutatott újdonság egy komplett megoldás, amelynek segítségével az Intel integrált videó vezérlőire könnyebben és gyorsabban lehet optimalizálni a játékokat, sőt, a csomag a későbbiek folyamán megjelenő Larrabee-hez is alkalmazható lesz. Ha már az integrált videó vezérlőnél tartunk: az Intel pont a tegnapi nap folyamán indított újabb hadjáratot az Nvidia ellen: egy (szándékosan?) kiszivárgot prezentáció keretein belül vázolja fel a vállalat, hogy miért is jobb a GM45-ös megoldás, mint az Nvidia MCP79MVL rendszere.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Svindler
2009.04.07. 13:00
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror
2009.04.07. 13:20
Most hirtelen milyen fontos lett ez a téma nekik, eddig meg nem zavarta őket egyáltalán, az integrált GPU-ik az "éppen hogy megy" kategóriát erősítették. Érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror
2009.04.07. 17:28
Azért piacvezetők mert processzorból ők adnak el a legtöbbet, az alá pedig csak nem rakhatnak AMD alaplapot, gondolom ez logikus, szóval a processzor mellé jár a csomagolt GPU. Az 5 éves unokaöcsémnek nem kell ezt külön elmagyarázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Joachim21
2009.04.07. 17:28
CSak Terror az okos! Ő tudja h milyen idióták dolgoznak az Intelnél, és hogy a sok idióta felhasználó meg be lett palizva! De amúgy megfigyeltem, hogy Terror szeretné terrorizálni az Intelt! Valamiért nem szereti őket! :lol: Beszélj össze Tomyboy1986tal, meg Leviskével, és indítsatok egy közös gyalázkodó topicot, ahol lehet bizonygatni, hogy csak azért a legjobbak, legnagyobbak, mert minden téren elmaradnak az AMDtől, és persze ahol lehet, ott az Nvidiától is!

Amúgy bárki rakhat alá Nvidiát, és mégsem teszi! Ha meg nem szeretne valaki Intelt, vegyen Via, vagy AMD alapokra épített laptopot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. bigmac
2009.04.07. 18:22
gigabyte tuning érdemes megnézni
http://www.hoc.hu/index.php?p=13&xref=25584
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terror
2009.04.07. 18:52
Joachim21 - nézzél már meg egy akármilyen tesztet, az nVidia meg az AMD lapjai úgy otthagyják az Intelt mint a szart... Tudom, ha az Intel abakuszt gyártana, te akkor is azt vennéd, mert olyan vagy, de néha nézzél már ki a fejedből két baromság komment írkálása közben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Gpety
2009.04.07. 19:52
Szerintem is van létjogosultsága az integrált vezérlőknek, de nem az Intel által gyártottaknak. Az az elv, hogy "irodába bármilyen integrált jó" már néhány éve idejét múlta. Az Intel az AMD,vagy Nvidia integrált vezérlőihez képest ócska kacatokat gyárt. Manapság egy integrált GPU-tól is elvárható, hogy némi 3D-s teljesítményt is produkáljon, ennek pedig az Intel őskövületei nem felelnek meg és még csak erőfeszítést sem nagyon tesznek ez ellen. (Vagy ha tesznek is nem sok látszata van eddig) Szerintem ezt látják is és nagyos is félnek az Intelnél, hogy ezen a téren erősen piacot fognak veszíteni előbb-utóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Joachim21
2009.04.07. 20:16
Most a HD3as/4es sorozat integrált lapkáival tényleg kár összemérni, meg a Gforce laptop változatával is kár összemérni játékokban, de itt nem is erről volt szó! Aki játszani akar, és Intel VGA-t vesz, és utána csalódik, az elsősorban magában kell h csalódjon! Azonkívül az Intel nagyon is gyors ütemben fejlődik, és zárkózik fel! Az meg semmiképpen nem elítélendő, hogy az Intel arra próbálja rávenni a programozókat, hogy optimalizálják a játékaikat, ahelyett h olyan gépekre írnának játékot, amiben 2 nahelem processzor van tripla SLIvel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2009.04.07. 21:01
Mit jössz állandóan ezzel a játszással? Nem magadból kéne kiindulni. Értem hogy kisgyerek vagy még, és ennyiből áll a világ, de aki integrált lapot vesz, az nem játszani fog, hanem dolgozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Joachim21
2009.04.07. 22:10
Pontosan ezt írtam! Buta vagy, és azért íram ilyen szépen, hogy ne töröljék ki! Ha nem játszol, akkor az intel a nyerő, aki meg laptopon játszik, az úgysem inteles integrált VGA-t fog használni! Kíváncsian várom, hogy most mibe fogsz majd belekötni! :lol: Munkahelyen szintén mem a játék a lényeg, szóval oda is felesleges az AMD, meg az Nvidia, aki meg videókkal foglalkozik, az megint csak nem integrált megoldást fog választani! VAgyis, az Intel a nyerő! De ha törekednek arra, hogy javítsák a terméküket, az nem baj, szóval hajrá INTEL, hátha eljön az idő amikor már Terrornak sem lesz választása!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror
2009.04.07. 23:12
Az, gondolom mennyi fogalmad van a melóról tizenévesen. Amikor a G45 összecsinálja magát egy 8000x8000-es képen való scrollozáskor, az nVidia meg AMD vígan megy.

Ha olyan felesleges az integrált GPU power, akkor miért akarja fejleszteni az Intel tovább magát? Ja hogy erre nem tudsz válaszolni.

Definiáld már nekem, hogy mitől nyerő az Intel, ha ők gyártják a leggyengébb integrált GPU-t!

Istenem, hogy tud egy ilyen megszületni, mint te....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Svindler
2009.04.08. 01:31
Igazából tényleg csak a processzor eladásokkal van egyben ez az egész, hisz legtöbb nagy cégnél gyári tuning nélküli Intel lapot vesznek alá és csókolom. AMD-t tényleg nem kapsz, az nV 9400-as megoldásai pedig elég drágák, senkinek sem éri meg munkaállomásba azt venni (de ha kitekintünk pl drágább gépekre ahol kell valami normális vezérlő az azt kihasználó OS alá akkor nézzük meg, hogy jelenleg az Apple kínálatában hány X4500 van, miközben minden gépe Intel procit használ).

Az írónia annyi a hírben, hogy készítettek alkalmazást ami segíthet a fejlesztésben, ám előbb nekik kéne megtanulniuk drivert írni, mert sajnos máig legendásan pocsékok ezen a fronton. Addig meg kár optimalizálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tomboy1986
2009.04.08. 07:57
Vicces azért, hogy az előző hírben éppen azt írták, avagy arra utaltak, hogy a 3D-s teljesítménye nem számít ennek a kategóriának, most meg pont az ellenkezőjét igyekszenek elérni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Steadywarp
2009.04.08. 09:48
Intel gputól mindenki tartózkodjon. Max enged szuper mariozni meg nyomhatod a paintet. Mert a Ps vagy In Tuti be okádna rajta. Filléres vga-k meg mindig 100X jobbak lesznek És szeréntem mivel elég sokat költenek a fejlesztésére az ilyenel elátott cpuk Elég drágák lesznek nem beszélve az alaplapról Mert mezei lapba hova dugod a monitort a cpuba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. d311c
2009.04.08. 15:38
A kulcsszó az, hogy olcsó. Az Intel nem dobja ki a régebbi generációs gyártósorait, hanem a chipseteket arra teszi rá. Emiatt lehet az első jobban működő cucc az, amit már a prociba integrálnak.
Persze ettől még lehet az is, hogy nem csinálnak semmi ütőképesebb cuccot, de ezt majd meglátjuk.

És igen, a legtöbb felhasználó nem játszik 3D-s játékot. Aki játszik, annak a nagyobbik része konzolon teszi. Emiatt sokaknak elég a chipsetes video.
Laptopban meg a fogyasztást dobná meg egy többet tudó chipset, vagy pláne a plusz videórendszer. És ez akkor is többet fogyaszt, ha nem játszik a laptopon senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vardar
2009.04.08. 16:35
Ezt a tesztet tudom mindenki figyelmébe ajánlani. Szerintem jó dolog az integrált videovezérlő, csak mondjuk azt kellene, hogy pl legyen USB-s videokártya vagy videovezérlő chip. Így egyszerűbb lenne növelni a grafikus teljesítményt. Nem tudom, hogy ez mennyire megvalósítható, de mivel, hogy USB mindenütt van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomboy1986
2009.04.08. 17:13
Az USB sávszélessége elenyésző egy PCI-E csatolóhoz képest, vagy éppen egy HT Linkhez képest is. Ez súlyosan korlátozná a használhatóságot.

A megoldást az AMD által bemutatott külső PCI-E port jelenti, csak éppen természetesen nagyságrendekkel drágább egy abba illeszkedő kártya, mint egy asztali.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sediqwe
2009.04.08. 17:43
Nagyon helyes! Akadjon minden játék, szaggasson minden film! Nézhetetlen legyen minde jutub! Ez kell! Igen!
Aki dolgozik -> az dolgozik -> annak akadjon minden, ami nem munka.
Aki játszik -> az nehogy már a céges gépen tegye!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2009.04.08. 19:57
De ezt most úgy írod mintha melóra mindenki csak egy cég irodai gépét használná, holott többnyire nem így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!