iPon Hírek

Intel a programozóknak: írjatok több magra

Dátum | 2008. 07. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Amennyiben a programozók a jövőben megjelenő processzorok teljesítményét kihasználó alkalmazásokat kívánnak írni, akkor akár már most lekezdhetnek megbarátkozni a magok tízeivel, szászaival vagy akár ezreivel. Az Intel egyik processzorokat tervező mérnöke, Anwar Ghuloum  ehhez hasonló megjegyzéseket tett egy blogban, amelyet a rendkívül találó "Kellemetlen hír" címmel láttak el.

A rövid kis írásban Ghuloum felvázolta, hogy az Intel hogyan bocsátja a fejlesztők rendelkezésére a többmagos chipek koncepcióját, illetve azt, hogy milyen teendőik vannak a fent említett fejlesztőknek az újdonságokkal kapcsolatban. Ghuloum az elmúlt évek párbeszédeiből azt szűrte le, hogy a fejlesztők általában minimális időt szentelnek a program megírására, amely aztán képes a kettő- vagy négymagos processzorkörnyezet kihasználására. Ghuloum elmondta azt is, hogy az Intel már párbeszédet kezdeményezett a magokkal kapcsolatos skálázhatóságról is, holott még nem kezdett olyan termékek szállítására, amelyekről már most beszél a fejlesztőkkel.


Ghuloum szerint a fejlesztők gondolkodása a korábbi párbeszédek szintjéről most már kezd elrugaszkodni, és a ha lassan is, de a következő szintre lép. Ahhoz, hogy a programozók olyan alkalmazásokat írjanak, amelyek a többmagos rendszerekben rejlő lehetőségeket is ki tudják használni, egy kicsit több munkára van szükség a program egyszerű frissítésénél. A fejlesztőknek vissza kell kanyarodniuk az alapokhoz, és az sem kizárt, hogy meg kell változtatniuk a programnyelvet, a könyvtárakat és az egész eddigi gondolkodásukat.

Ghuloum a változás szükségességét "lehetőségnek" nevezi, ám egy olyan programozó számára, aki évtizedek óta egymagos processzorokhoz fejlesztett alkalmazásokat, bizony rendkívül nehéz szemléletet és gondolkodást váltani.

Az eszmefuttatás meglehetősen érdekes. Reméljük, hogy végre elindít valamit a piacon, és tényleg elkezdődik a többmagos rendszerekben rejlő lehetőségek kihasználása.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. boogie84
2008.07.03. 19:39
vissza a hírhez

reméljük, hogy végre elkezdődik a többmagos rendszerekben rejlő lehetőségek kihasználása. ennyi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. J.o.k.e.r
2008.07.03. 19:41
Nem véletlenül írtam végszónak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tyrel
2008.07.03. 20:15
Ő... nem fog lépni az Intel mert már lépett...

Laptopokban jelenleg lényegesen jobb az energiagazdálkodása mint AMD-nek, csak kizárólag processzor tekintetében is, az Atom-nak és a nagyobb teljesítményű gépeknél a Penryn alapokra épülő processzoroknak köszönhetően... És együttesben is, a Centrino tudtommal a legjobb kereskedelmi forgalomban lévő energiagazdálkodási lehetőségeket rejti magában.

Asztali gépekben is általánosan jobbak a teljesítmény/fogyasztás mutatói mint AMD-nek, talán a 4magos prociknál még vannak problémáik. De pl. a szintén Penryn alapú újabb 2magosok (E8000 széria) visszaveszik a szórzójukat amikor nincsenek terhelve, ezentúl hála a 45nm-es gyártásnak alapból elég kicsi az étvágyuk.

Aztán ott van a közelgő Nehalem ami már a részegységei kikapcsolására is képes lesz az energiatakarékosság érdekében, nomeg ha jól tudom az órajelét is még szélesebb skálán fogja önállóan módosítani, igénybevételtől függően.

Persze nem azt mondom, vannak AMD-nek is erre való technológiái, csak Intel előrébb jár...

A többmagos rendszerekre ill. gondolkodásra meg már nagyon ideje lenne átállniuk a programozóknak... Ha csak 2-4 magot használnak ki tényleg normálisan, már az is nagy előrelépés lenne, akkor is ha ezt már a 8 vagy még több magos procik világában érik el... Bár igazán ahogy a cikk is írja, az alapokat kellene megváltoztatni, és onnantól teljesen mindegy lenne hány magos a processzor, mert "autómatikusan" skálázódna hála a program rugalmasságának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dusinnhht
2008.07.03. 22:41
Hali!
Már fél éve használok 4 magos Phenomot és biztosítok mindenkit, hogy nagyon jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.07.03. 23:37
lsz. kihagyni az olyan jellegő hsz-eket, hogy ki ver meg kit. Majd ha kiadják a terméket, tesztek alapján eldől és kész.

egyébként igaz, hogy átlag felhasználónak nem kellene ekkora gép. Pl. nagyi C2d 3ghz procival netezik egész nap. Minek?? ha megtudná csinálni egy 500Mhz modellel is. (Direkt csak a procit írtam...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!