iPon Hírek

Intel: akcióban a 32 magos Knights Ferry gyorsító

Dátum | 2010. 11. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel az SC10 Trade Show alkalmával tartott egy kis bemutatót, amelynek keretein belül bepillantást engedett abba, hogy mire képes a jelenleg is fejlesztés alatt álló Knights Ferry névre keresztelt gyorsító, ami a Larrabee által kitaposott ösvényen megy tovább.

A különleges termék az Intel MIC (Many Intel Core) architektúráját alkalmazza és kifejezetten a HPC (High Performance Computing) szegmens igényeinek kielégítésére készül. Az Intel egyelőre nem árulta el, hogy pontosan mekkora számítási teljesítményt kínál a 32 darab x86-os processzormagot tartalmazó termék, de arra már utaltak a gyártó illetékesei, hogy a Knights Ferry hatalmas számítási teljesítményt biztosít majd a különböző alkalmazások számára. A Knights Ferry-t főként tudományos kutatásokra, éghajlatváltozással kapcsolatos szimulációk elvégzésére, pénzügyi alkalmazások futtatására használják majd, de természetesen egyéb, nagy számítási teljesítményt igénylő területeken is feltűnhet majd a különleges gyorsító, illetve annak következő generációs változata, a Knights Corner.

Az Intel a bemutató alkalmával többek között egy speciális pénzügyi alkalmazást is futtatott a rendszeren (Monte Carlo application for Intel MIC), ami ugyanúgy fut sima processzorokon, mint a Knights Ferry-n.

Knights Ferry.
Egy másik teszt alkalmával a gyártó azt mutatta meg, hogy a Mayo Clinic szoftver és a Knights Ferry segítségével az orvoslás területén milyen hatékonyan lehet tömörített jelfolyamból pillanatok alatt nagyfelbontású képeket nyerni. Ezzel a technológiával például csökkenthető az az idő, amennyit a páciensnek egy MRI készülékben kell töltenie, ugyanis a képalkotás és képfeldolgozás sokkal hatékonyabban és jóval gyorsabban történik, mint a napjainkban az orvoslás területén széles körben alkalmazott eszközök esetében.

A fenti példákból jól látható, hogy a hatalmas párhuzamos számítási teljesítmény kínáló eszközök a jövőben az élet rengeteg területén könnyíthetik majd meg mindennapjainkat.

A bemutatók leírása után nézzük is meg, hogy pontosan milyen specifikációkkal rendelkezik egy Knights Ferry gyorsító. Az újdonság szilícium lapkája összesen 32 darab x86-os processzormagot tartalmaz, amelyek 1,2 GHz-es órajelen dolgoznak és quad-Hyper-Threadyng technológiára támaszkodnak. A chip összesen 8 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A Knights Ferry PCI Express 2.0-s bővítőhelyen keresztül kapcsolódik a rendszerhez és maximum 2 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriával gazdálkodhat.

Knights Ferry alapú gyorsítókártya.
A Knights Ferry egy fejlesztőplatform része, amit az Intel nem kíván piacra dobni. Az a termék, amely már kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz a HPC szegmens szereplői számára, a Knights Corner nevet viseli. Erről a chipről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 22 nm-es csíkszélességgel készül és több, mint 50 darab processzormagot fog tartalmazni, amelyek mind ugyanazon a szilícium lapkán foglalnak helyet.

Az Intel a KF és KC gyorsítók esetében leszögezte, hogy ezekkel a termékekkel nem szeretnék kiváltani a hagyományos szerverprocesszorokat (Xeon), ugyanis az esetek többségében normál terhelés esetén még mindig azok teljesítenek legjobban, viszont párhuzamos számítással kapcsolatos feladatok alkalmával az Intel MIC architektúrája köré épülő megoldások hatalmas plusz teljesítményt nyújthatnak a rendszer, pontosabban a szuperszámítógép-fürt számára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Parano1d
2010.11.17. 23:13
"Larrabee által kitaposott ösvény" Ez kicsit viccesnek tűnik, mivel végül nem is készült el. És ez a Knights Ferry végülis teljesen ugyanazt az elképzelést követi, mint amit legutóbb életképtelennek találtak. Most mondja azt valaki, hogy az Intel tudja mit akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jozsefm
2010.11.17. 23:16
Na puff, épp a minap érdeklődtem hol tart az Intel Larrabee projektje,és hiányoltam az ütőképes grafikus megoldását..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Juliska
2010.11.17. 23:24
Ha minden igaz, akkor ez konkrétan a Larrabee. Nem értem mi a jó ebben. A Fermi technikailag ugyanezt tudja és sokkal jobban skálázható. Ha nem változtatják meg az alapkoncepciót, akkor az az új chip is halálra van ítélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bbankrablo
2010.11.17. 23:25
"...Továbbá ez lesz a minimális processzorigénye a Crysis 3-nak"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Parano1d
2010.11.17. 23:32
Azért nem tudja ugyanezt a Fermi, mert azon nem lehet x86-os kódokat futtatni. De tény, hogy lehet úgy is gondolni erre, mint butított processzormagok, vagy mint kiokosított steam processzorok. Elvileg bármire jók, gyakorlatban viszont igazán semmire sem. Abban eggyetértek, hogy halálra van ítélve tömegtermelés szempontjából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Juliska
2010.11.17. 23:40
Parano1d: Jelentős módosítások nélkül ezen sem lehet hatékonyan futtatni az x86-os kódokat. Még ha írsz egy AVX-es kódot, akkor sincs garantálva, hogy jól fog futni. Erről Andrew Richards írt egy cikket. Sajnos már nincs meg az egész, mert valamiért törölték a Bright Side Of News-ról. Ennyi maradt belőle: http://onlysoftwareblog.com/2010/05/why-intel-larrabee-really-stumbled/
Akinek esetleg megvan feltehetné valahova, mert pont a lényeg hiányzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pjszilard
2010.11.18. 01:37
éghajlatváltozással kapcsolatos szimulációk elvégzésére

Ezt megsporolom mindenkinek, sok napfolt meleg van, nagyon keves hideg van (NASA jelentes lenyege roviden.

517Gflop ? Az en HD 5750-esem 1T flop!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gargoyl
2010.11.18. 06:13
pjszilard:Valóban,de ez nem játékra lett kihegyezve.
Gondolj csak bele az új déli "őrszem naponta megtölt 1000TB.
Gondolom azt se 100év múlva akarod megtudni, ha esetleg jön a gebassz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Csaber gargo...
2010.11.18. 07:15
gargoyl: 100 év múlva jöhet akármi nekem és neked sem fog már fájni valószínűleg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mihaly.her...
2010.11.18. 07:26
Azért a SETI@Home és társainál megnézném az új szériák teljesítményét.... Ez a kártya a HD6800 esetleg 6900 és a GTX580-as.
Csak, hogy melyik a jobb....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2010.11.18. 07:37
De rossz májuak vagytok! Milyen jó lenne egy harmadik versenyképes szereplő a VGA.piacon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2010.11.18. 08:32
A 100 évvel?.., ma, magyarországon férfi esetében?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek
2010.11.18. 08:46
Igen azért ilyenkor ott bujkál bennem is, hogy mi lenne ha nem az x86-ot erőltetnék hanem megfelelően optimalizálva CUDA vagy OpenCl vagy hasonló nyelven ráengednék GTX 512 Cuda magjára vagy egy radeon 1600 stream processzorára érdekelne melyik lenne a gyorsabb az Intel vagy egy felső kategóriás VGA?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _DiEGO_
2010.11.18. 09:28
Nem - majd arra megy ki a játék , hogy ATI és NV karikat NE támogassa , nem teszik lehetővé csak a Knights Ferry alapu kártyákkal... pedig odapakolnának szépen Ferry-nek sztem... ezért sem lesz támogatásuk... egyenlőre.

Juliska -nak millen igaza van .

Na ha lehet, majd kellene illen GPU-s számítási műveleti teszteket összehozni

Jól jönne valami tesztelő szoftver , ami speckó ezt méri... ha netán volna , akkor valaki adhatna linket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. becike
2010.11.18. 11:59
Azért aki programozott VGA-t (CUDA vagy OpenCl) az tudja, hogy csak kevés algoritmust lehet igazán jól párhuzamosítani, és ezeken a processzorokon pédául az elágazás iszonyúan költséges (lassú) és mondjuk egy osztás sem valami fürge.
Azt tudja gyorsan, amire kitalálták: minden mag megkapja hogy az adatfolyam melyik szeletével kell az adott mátrix szorzást elvégezni (ami lebontható szorzásra és összeadásra) és lép tovább a következő adatszeletre.

Ezzel szemben az x86 utasításkészlettel sokkal bonyultabb kódokat lehet _gyorsan_ megvalósítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pjszilard
2010.11.18. 12:26
ha a mosogepem 2T flop ot szamol akkor azzal hasonlitom ossze.

Ha nem videokartyanak hasznalom akkor az a fontos mennyi ido alatt oldja meg a feladatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2010.11.18. 21:12
"Ezzel szemben az x86 utasításkészlettel sokkal bonyultabb kódokat lehet _gyorsan_ megvalósítani."

Viszont amit nem azt jóval lassabban, emellett nagy a chip, sokat fogyaszt és drága is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!