iPon Hírek

Intel alapokra épített mobilos chipet a Spreadtrum

Dátum | 2017. 03. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Nyolcmagos központi chip született Intel x86 alapokon okostelefonok számára. Ez az a mondat, amiről valószínűleg mindenki úgy gondolta, hogy soha nem hangzik majd el, hiszen az Intel tavaly bejelentette, hogy hosszú sikertelenséget követően felhagy a mobilokba szánt lapkák fejlesztésével. Most azonban mégis egy ilyen újdonságról számolhatunk be, csak már a Spreadtrum révén.
Az Intel több milliárd dollárt öntött a rendkívül alacsony fogyasztású központi chipek fejlesztésébe, és egyáltalán nem rossz lapkakínálatot alakított ki a vállalat az évek alatt, viszont sosem tudta magát belopni a mobilgyártók szívébe. Hiába voltak egészen erős megoldások is az Intel kínálatában, fizetni szinte senki nem akart ezekért; az ASUS is csak addig tolta az Intel szekerét, amíg a rengeteg kedvezmény miatt jóformán ingyen adta a termékeit. És mikor úgy döntött a vállalat, hogy ideje profitot termelni ennek a részlegnek is, a tajvaniak elpártoltak chipgyártó mellől, így gyakorlatilag nem maradt más választása az Intelnek, minthogy bedobja a törölközőt, és elismerje a milliárdos kudarcot. A vállalat ugyanakkor a hálózati modemeket tovább fejleszti, és már gőzerővel dolgozik az 5G modem létrehozásán, valamint a Dolgok Internetéből (IoT) is igyekszik kivenni a részét. A színfalak mögött pedig a vállalat mintegy kármentés céljával megállapodást kötött a Spreadtrummal, aki minden jel szerint nyugodtan hasznosíthatja a vállalat mobilos célokkal alkotott fejlesztéseit. „Már előre tekintünk, és a Spreadtrummal közösen dolgozunk új mobil platformokon” – mondta el Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója. Így születhetett meg a Spreadtrum SC9861G-IA termék, ami a világon először foglal magában nem kevesebb mint nyolc Airmont processzormagot. A Cherry Trail platform részét képező fejlesztés 2015-ben érkezett, de megfelelő mennyiségben és órajelen felhasználva még bőven jól teljesíthet, ugyanis a Spreadtrum tervei szerint ezzel a központi chippel felső-középkategóriás teljesítményt biztosító eszközök alkothatóak. A nyolcmagos lapka szükség esetén akár 2 GHz-ig skálázódhat majd, és itt valószínűleg nem big.LITTLE-szerű felállásról van szó, hanem mindegyik feldolgozó egység egyenrangú az architektúrában. A grafikus feldolgozó terén már kevésbé lesz „virgonc” a központi chip, ilyen tekintetben a Spreadtrum szakemberei a PowerVR GT7200 modulnak szavaztak bizalmat, ami ugyan a tudását tekintve jó képességekkel bír, de nem különösebben nyújt majd kiemelkedőt a kiszemelt szegmensben. A GT7200 két klaszterből épül fel, és a számítási kapacitását tekintve nagyjából az Adreno 506 IGP kétharmadát produkálja azonos frekvenciával számolva. A memóriavezérlőről nem esett szó a bemutató alkalmával, szóval ilyen tekintetében még kérdések övezik az újdonságot.
A Spreadtrum SC9861G-IA akár 2560 x 1600 képpontos felbontású megjelenítőkkel is társítható lesz, és igencsak jó multimédiás képességekkel rendelkezik majd. A kamerarendszer akár 26 megapixeles képalkotók használatát is lehetővé teszi és támogatni fogja a duálkamerás felépítésű modulokat, az ISP ez utóbbi esetben 13 megapixeles kamerapárossal hozható össze. Sőt mi több, a Real Sense technológiát is támogatja az SC9861G-IA. Érdekesség, hogy valós idejű 3D képalkotásra is képes, ennek köszönhetően pedig akár térhatású videókat készítésére is lehetőséget biztosít. És egy sor szoftveres opciót nyújt még, ide értve az elektronikus stabilizálás kezelését is. Videózáskor egyébként képes a H.265/HEVC kódolás használatára a Spreadtrum SC9861G-IA és Ultra HD minőséget is támogat másodpercenként 30 képkockás sebesség mellett. A chip egy összetett szenzorközponttal is fel lett vértezve, ami nagyon alacsony energiafelhasználás mellett lesz képes kezelni a érzékelők változatos sora által szolgáltatott adatokat.
Bemutató mobil az újdonsággal a fedélzetén.
Integrált ötmódusú 4G LTE hálózati modemmel jön a lapka, amit már nem az Intel biztosít, hanem a Spreadtrum saját fejlesztéséről van szó. Az egység hetes kategóriába sorolható, 300 Mbps-os letöltési sebességet nyújt, a feltöltések alkalmával pedig 100 Mbps-os tempóra képes – már ha ebben az adott hálózat is megfelelő társnak bizonyul. A Spreadtrum SC9861G-IA nagyon sokszintű biztonsági megoldásokkal jön. Nemcsak az ujjlenyomat-olvasót, hanem még az íriszszkennert is lehet majd itt alkalmazni, és minden fontosabb biztonsági architektúrát (pl. TSM, TEE, SE) ismer. A gyártás is az Intelnél történik majd, méghozzá nem is akármilyen módon. A bejelentés szerint már a 14 nm-es csíkszélességet használja a Spreadtrum, ami remek tranzisztorsűrűséget nyújt és jó energiahatékonyságú lapka épülhet rá – erre pedig minden bizonnyal szükség is lesz az Airmont magok nyolcasa mellett. A Spreadtrum arra nem tért ki egyelőre, hogy a SC9861G-IA lapkát alkalmazó első készülékek mikor bukkanhatnak fel, és igazából azt sem tudjuk, hogy már elérhető-e az érdeklődők számára a friss termék. Túl nagy népszerűségre nem számíthat a Spreadtrum, de azért reméljük, hogy néhány eszköz megjelenhet ezzel a lapkával, már csak azért is, hogy élesben láthassuk, hogy mire képes a riválisaival szemben. A vállalat minden bizonnyal kedvező áron fogja kínálni a terméket, így elképzelhető, hogy főleg távol-keleti megoldások épülhetnek majd rá.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. KisDre
2017.03.17. 15:10
Nem nagyon tér ki a hír a x86-ra, pedig kíváncsi lennék mennyi előnye lehet ennek egy mobilnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cooley KisDr...
2017.03.17. 17:49
Az elég nagy előny lenne, ha az asztali vindózt nem emulálva kéne majd futtatni ARM-en, ahogy az MS tervezi... Viszont ezzel a GPU-val meglehetősen harmatos, de gondolom komolyabb teljesítményhez túl sok kakaó kellene. Meglátjuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY Coole...
2017.03.18. 15:07
A Microsoft natívan futtatja a Windows 10-et ARM processzorokon, eleve már úgy írták meg hogy x86/x64 architektúrán is futhasson, meg ARM-on is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.03.21. 00:55
A Windows lehet fut ARM-on, de a win32 alkalmazások csak emulált környezetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!