iPon Hírek

Intel, AMD: gondok a licensszerződések körül

Dátum | 2009. 03. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az AMD-nél nemrégiben értek véget a gyárkiszervezéssel kapcsolatos tranzakciók, így a vállalat egy ideje már a gyárnélküli cégek közé tartozik. Úgy tűnik, hogy ez a jó hír mégsem olyan jó, ugyanis az AMD korábban az Intellel kötött egy keresztlicenc-szerződést, amelynek keretein belül a gyártó engedélyt kapott az Inteltől az x86-os architektúrára épülő PC és szerver processzorok gyártására. A 2001 folyamán megkötött szerződés egyik pontja az Intel szerint kimondja, hogy az AMD-nek a processzorok egy előre meghatározott részét házon belül kell legyártania.


Az Intel már hivatalosan is felhívta az AMD figyelmét a fenti kitételre, és kérte a gyártót, hogy tegyen eleget a licencszerződésben foglaltaknak, amennyiben mégsem történik meg a szükséges korrekció, úgy az Intel hamarosan visszavonja a korábbi szerződésben adott jogokat. Az Intel a jogsértés tisztázására 60 napos határidőt adott az AMD számára.


Az AMD korábban arról értesítette a befektetőket, hogy a gyárak kiszervezése, majd GlobalFoundries név alatt történő működésük egyáltalán nem gyakorol hatást a korábbi, Intellel kötött megállapodásra, ám most úgy tűnik, hogy ez a kijelentés nem állja meg a helyét, ugyanis az Intel a licencszerződés fontos kitételének megsértéséről beszél. Az AMD erre válaszként mindössze annyit mondott, hogy az Intel megsérti a megállapodás bizonyos feltételeit azzal, hogy kilátásba helyezte a szerződés megszűntetését.

Az AMD a 60 napos határidő lejárta után valószínűleg egyenesen a bíróságra viszi majd az ügyet. Mivel a megállapodás eléggé bizalmas természetű, nem valószínű, hogy az esetleges per alatt bármiféle részlet is kiszivárogna majd a megsértett pontokkal és a további részletekkel kapcsolatban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Svindler
2009.03.17. 11:19
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Vendég-Ven...
2009.03.17. 11:48
Tetszik vagy nem, nekem az eddig kiszivárgott infók alapján úgy tűnik, hogy jogos az Intel tiltakozása. Az AMD-nek meg tudnia kellett, mit tartalmaz az Intellel kötött keresztlicensz- szerződés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tomboy1986
2009.03.17. 11:52
Az AMD-nek tulajdonjoga van az új cégben, ha jól rémlik 30% körüli, azaz lényegében házon belüli a gyártás. Szerintem ez egy erőtlen próbálkozás, megnyerni az Intel nem fogja tudni a pert, ha arra kerül a sor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svindler
2009.03.17. 11:54
Biztos vannak részletek amikről nem tudunk, az AMD sem kergült meg, hogy már előre elvesztett csatába menjen bele. Magukat tennék tönkre vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2009.03.17. 15:18
"Amúgy szerintem nem fogja az Intel kivégezni az AMD-t,"


Még szép hogy nem végzi ki a saját leányvállalatát. Jellemző hogy a sok kis azt hiszi, focimeccsen van. Itt nem nyer meg veszít senki. Mindkét cégnek érdeke, hogy a másiknak jól menjen a szekér. Az ilyen incidensek, mint ez is, csak arra mennek ki, hogy a végén valaki valamilyen könyvelési manőverrel kevesebbet adózzon a végén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jadam92
2009.03.17. 15:38
inkább száljanak rá az nvidia processzorokra amiket probál csinálni az nvidia
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Riddick77
2009.03.17. 16:28
Az a lényeg,ha csak az INTEL marad mint egyetlen gyártó,akkor szétszedik a tröszt perekkel,méghozzá jogosan! Ők azt szeretik,hogy legyen egy gyengébbik fél is,és így mintha nagy verseny lenne. De,rájöttek,hogy ha az AMD kiszervez,akkor leehet ,képes lesz ütöképeset összehozni ,ami veszélyes lehet. Magam intel párti vagyok,nem azért mert jobb a név,hanem mert szinte mindig ütőképesebbek az új termékeik. Viszont ,jó hogy van konkurencia,mert sok ember nem tud megfizetni,50-100e ft os processzorokat! Remélem az AMD ,meg a bíróság lenyomja majd az INTELT.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Parano1d
2009.03.17. 17:35
Az az igazság, hogy az Intel is csomó mindent licenszel az AMD-től többek között a 64 bites ujtasításkészletet, nem vagyok biztos benne, hogy az intel jól jönne ki, ha visszavonná ezeket a szerződéseket, mert válaszul az AMD is megtehetné. Szerintem egyszerűen módosítani fogják a meglévő szerződést, az Amd pedig esetleg kap egy kis büntit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. baal18
2009.03.17. 18:34
Csak úgy nem vonhatja vissza a szerződéseket. Csak ha ez benne foglaltatik. de az Intel gondolom így nem kötötte volna meg a szerződést, az AMD-nek meg nem lett volna hazsna belőle (és még tilthaták is).

Ha csak úgy megszüntetné, akkor bírságot kapnának, hogy nem érné meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!