iPon Hírek

Intel, AMD: késik a DDR3-ra történő átállás

Dátum | 2009. 01. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A világ két legnagyobb processzorgyártó vállalata, azaz az Intel és az AMD az elmúlt évek folyamán viszonylag zökkenőmentesen és gyorsan állt át a régi memóriaszabványról az újabbra, ám a DDR3  esetében már sajnos nem lesz ennyire egyszerű a helyzet. Bár az Intel Core i7-es, felsőkategóriás processzorai már csak és kizárólag DDR3-as támogatással érkeznek, nem szabad elfelejteni a tényt, hogy a DDR3-as egységek még nem vették át a DDR2-es modulok helyét sem a kereskedelem főáramában, sem pedig a belépő szintű termékeket tartalmazó piacon.

A DDR3-as memóriák széleskörű elterjedésének az szab gátat, hogy a modulok még mindig túlságosan drágák, ennek köszönhetően a Core i7-es processzorok esetében sem sikerül teljesíteni a korábban remélt forgalmat, mivel ahhoz, hogy többen vegyék a termékeket, 100 dollár alatti árral rendelkező háromcsatornás memóriacsomagokra lenne szükség - álíltják a szakértők. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy azért a Core i7-es egységek és az X58-as alaplapok sem az alacsony árukról híresek. A piaci helyzetnek köszönhetően a processzorgyártók újragondolják korábbi terveiket, amelyek a DDR3-as memóriaszabványra való átállásról szólnak.


Az Intel ennek köszönhetően elhalasztja 5-ös sorozatú alaplapjainak piacra dobását, amelyek a kereskedelem fő áramában kaptak volna helyet a Core i5-ös processzorokkal karöltve. A csúszás miatt majd csak 2009 szeptemberében mutatkoznak be az újdonságok, ami jól jön az egyes alaplap gyártóknak, mivel a 4-es sorozatú lapkakészletek hatalmas raktárkészleteitől így lesz idejük megszabadulni.

Az AMD is később dobja majd piacra az AM3-as tokozású, DDR3-as memóriatámogatással is bíró processzorait. A vállalat az Intel-hez képest már így is két éves lemaradásban van a DDR3-as technológia adoptálását illetően. Az AMD-nél technikai és stabilitásbeli gondok nehezítik meg a DDR3-as szabvány alkalmazását, ugyanis az AM3-as processzorok memóriavezérlői még nem hibátlanok. A vállalat a források szerint addig egészen biztosan nem dobja piacra a termékeket, ameddig el nem készül a működőképes BIOS-okkal is.

A jelenlegi folyamatokat elnézve, leghamarabb is csak 2010 folyamán kerülhet sor arra, hogy a DDR3-as modulok átvegyék a DDR2-es memóriák helyét a piacon, azaz megtörténjen a szabvány váltás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Svindler
2009.01.16. 03:51
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hungarypet...
2009.01.16. 10:49
Nemá erre vártam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. emmm84
2009.01.16. 12:31
(Vendég_Myke_* @ 2009 Jan 16, 12:03) Egy dolgot nem értek, mi a túrónak DDR3?
Ha valaki everest tesztekkel játszik, annak oké rendben biztos megéri, mert szép eredményeket hoz. De a játékok 99%-nál max 1 fps-t ad pluszban. És a mindennapi programoknál se lehet nagyon észrevenni... Puszta pénzkidobás...

Ezzel úgy egyet is értek, játékokban semmi gyorsulás nincs lényegében. Nekem még a DDR2 667 MHz-es régi ramjaimról DDR2 1066-os tuningramra váltásom is tök hülyeség volt, max. hamarabb tölti be a pályát, más hasznát sehol nem láttam. Nem hittem a teszteknek, de mostmár én is látom. Everest engem meg nem érdekel.
Egy esetben viszont jónak tartom a memória fejl?dését: laptopokban az alacsonyabb fogyasztás miatt megn?, ha egy picivel is, a használtai id?. De nyilván nem annyival n? meg, mintha egy proci fogyasztana kevesebbet.

Viszont a magas ára miatt aztán végképp nem éri meg egy felhasználónak szerintem. Akinek van rá pénze, azt nyilván nem fogja érdekelni az ára, természetesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Joachim21
2009.01.16. 13:11
:lol: Kis áttervezés, és a corei7, corei5 majd quadchannel ddr2-t fog támogatni a 3. negyedévtől :lol:


Ez amúgy volt már téma, hogy az emberek többsége elég undorítónak találja ezt a core i5 dolgot, meg hogy külön foglalattal érkezik. Miért nem lehetett az 1366os foglalatba beletenni, és deaktiválni egyes tűket. Nem..., új foglalat, új alaplap, új minden kell majd ehhez is! Az Intel csak jobban jár, ha nem borzolja a kedélyeket ezzel az újabb procicsaláddal, minél később jön, annál jobb, a legjobb meg az lesz, ha egyáltalán nem is jön az i5!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. EarL007
2009.01.16. 15:02
Myke: A DDR2 megjelenésének idején is ugyanez volt a szituáció, mindenki hülyeségnek tartotta a DDR2-t, majd végül kiforrt, és elterjedt széleskörben. A DDR3-mal is ugyanez lesz, fél max egy év és normális áron lehet megvenni a DDR3 modulokat. A DDR3 mégha nem is hoz jelentős gyorsulást a magasabb órajellel, de alacsonyabb feszültséget igényel, és emiatt kevesebbet eszik, kevésbé melegszik, ez ugyan asztali gépben nem sokat számít, de notebookokban minden egyes W számít. A 2GHz-es órajel mellett a CL7 már elég jó időzítés, kb DDR2-1300 CL5, és a különbség, hogy DDR2-nél ehhez legalább 2.2V kell, míg ehhez a jobb DDR3-as moduloknál elég lehet a 1.85V is.

Peti: A DDR2 gyártása túl olcsó, és emellett még veszteséggel is adják el őket, a válság előtt még nem jelentett olyan nagy problémát, de a válság miatt meg kell szorítani a nadrágszíjjat, és csökketneni a veszteséges DDR2 gyártást és eladást, és rá kell állni a DDR3-ra.

Joachim21: Lehet, hogy undorító a Core i5 és külön LGA1160-as foglalat, de a Core i5 olcsóbb is lesz a i7-nél, nem kell hozzá X58-as chipset, mert P55-ös lesz, és az alaplapok is egyszerűsödnek, mert nem háromcsatornás lesz a memvezérlő hanem kettő. És nem kell 6 memcsatornát rátenni a lapra, hanem csak 4-et. Jóval egyszerűbb a 4 foglalatot rátenni, mint a 6-ot, mert csak 4x240 vezeték kell, szemben 6x240-nel. Minden egyes memóriamodulnak kell 240 vezeték.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joachim21
2009.01.16. 17:24
Tudom, hogy a core i5 olcsóbb, és tisztában vagyok azzal is hogy miért! Én csak annyit mondtam, hogy ha a foglalatot nem variálták volna ennyit, és biztosítva lenne az átjárhatóság a két rendszer között, akkor sokkal nyugodtabb szívvel ruháznék be a jövőben egy core i5-re, ha utána lehetne beletenni egy coree i7est, ha esetleg mégis úgy gondolom, hogy nekem ennél több kell! ÉS hogy lehetséges-e, miért ne, csak akarni kellett volna, mert pont a napokban volt itt az ipon hírek között vmilyen gigabyte lap azt hiszem, amelyik core i7eshez készült, 4 memóriafoglalattal, csak éppen nem 2:2, hanem 3:1es beosztással, vagyis a 3 csatornás ddr3-nak volt 3, +1, amit szintén kihasználható, ha beletesznek 2+2 kétcsatornásat... bár ebben nem vagyok biztos, ki kellene keresni azt a hírt! A lényeg, hogy az i7eshez sem kell mindenből a maxot odapakolni, és biztos hogy a későbbiekben nem csak az X-es chipkészletek fogják majd kezelni az i7est sem, hanem valószínűleg lesz hozzá több párosítható chipkészlet is!


Ez pont olyan, hogy a mostani gépembe is ha akarom [ és lesz pénzem], akkor beleteszek egy core2quadot, és nem kell az egészet a kukába dobni, csak mert másik procit akarok! Ez fáj nagyon sok embernek a core i családdal!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. StevyXIX
2009.01.16. 21:02
Én itt két dolgot látok:
"A csúszás miatt majd csak 2009 szeptemberében mutatkoznak be az újdonságok, ami jól jön az egyes alaplap gyártóknak, mivel a 4-es sorozatú lapkakészletek hatalmas raktárkészleteitől így lesz idejük megszabadulni."
A másik DDR2 ramokat is ki kell árulni, ha nem esik lejjebb a DDR3 ára akkor mindenki DDR2-t vesz amiből szintén sok van már legyártva.
Az egész csak a meglévő készletek kiárusításáról szól, lehet, szerintem mentek itt a csúszópénzek is (bár intel is gyárt alaplapot, lehet neki is sok van még készleten).
AMD se véletlen tökölhet, biztos van valami háttere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.01.16. 23:03
Majd módosítják, kis csúszóért cserébe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.01.17. 21:08
Mi másért vesz valaki p45-ös alaplapokat, irodába van olcsóbb is (esetleg G45-ös, de az is drága irodába, persze ha jól megy a biznisz, de akkor is van G31-es stb, 45-ös chipset az drága), szerverbe megint más kell, szóval nem tudom hol használhatnak még ilyet, esetleg olyan munkája van ahol erősebb gép kell render meg ilyesmik, de ez is kisebb jelentőségű, mint a gamer társadalom. Tényleg nem tudom hova kellhet még ilyen drága alaplap, most komolyan hova?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 04ahgy
2009.01.18. 11:40
Az AMD lemaradásban van a DDR3-as technológia adoptálását illetően.

Adoptálás: örökbefogadás. Gyerekkel történik.
Adaptálás: átdolgozás; egy eljárás alkalmazása.

Javítsátok kérlek.

HGyu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!