iPon Hírek

Intel: Atom-ra ültetjük a mobil OS-eket

Dátum | 2010. 04. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Úgy tűnik, hogy az Intelnél igen-igen komolyan veszik, hogy Atom processzoraik segítségével a nem is oly távoli jövőben konkurenciát teremtenek majd az ARM méltán népszerű központi egységeinek, amelyekre az okostelefonok döntő többsége épül. A vállalat szándékának komolyságát igazolja az is, hogy sikeresen átalakították a Google Android mobil operációs rendszerét, így annak speciális változata most már x86 alapú Atom processzorokhoz is használható.

A Google Linux alapú szoftvere az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tett szert, de mindezidáig csak és kizárólag ARM architektúra köré épülő processzort tartalmazó készülékekkel lehetett használni, ami nem baj, mert az okostelefonok szegmensében úgyis az ARM az úr. Az Intel az Android x86-os változatának „létrehozásával” lehetővé tette, hogy a jövőben megjelenő Atom alapú okostelefonokhoz is használhassanak majd a gyártók Android operációs rendszert, ez pedig szinte kulcsfontosságú lépés.


Az Intel így szeretné elérni, hogy az okostelefon-gyártók előtt nyitva legyen a lehetőség, azaz alkalmazhassák újdonságaikhoz akár az Intel Atom, akár az ARM processzorait, de a gyártó titkon azért abban reménykedik, hogy a mérleg nyelve az Atomok felé fog elmozdulni. Ezzel együtt nem cél, hogy Android alapú, Atom processzorral szerelt netbookok kerüljenek forgalomba.

Az InfoWorld munkatársainak nyilatkozó Renee James – aki egyébként az Intel vezérigazgatója – elmondta, hogy a vállalat a közeljövőben „minden elérhető operációs rendszert” át szeretne alakítani úgy, hogy azok képesek legyenek együttműködni a későbbiekben megjelenő Atom alapú okostelefonokkal. Természetesen ez esetben is csak az okostelefonokon használt mobil operációs rendszerekről van szó.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. CarKiller
2010.04.15. 17:30
Az Intel monopolhelyzetet akar?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2010.04.15. 18:36
Jó is az az ARM az dobog az én kicsikémben is 800MHz-n
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Nagyember
2010.04.15. 19:20
Axe, ez nagyon jó hozzászólás volt.


ARM prociból van millió féle, aktívan használnak jelenleg is kb. 4 eltérő generációt. Szal, közlöd, hogy tied 800MHz-en megy, az annyi, mintha azt mondanád, hogy a madárnak két szárnya van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lajthabala...
2010.04.15. 19:30
Javítsatok ki, ha tévedek, de az Atom processzorok nem 2W körül fogyasztanak idle? Egy rendes 4000 mAh-s, 3V-os aksival is csak 6 óra készenlétet bír, az nem ideális mobil eszközbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2010.04.18. 12:47
lajthabalazs

Nem tudom lehet en nem szmolom jol nekem 2 ora jott ki mert en a 2 W ez estben watt-oranak titulaltam bar nem tudom jol tettem e..mert ha watt-secundummal szamolunk ugy egyenesen nevettseges a kWh mwg kizarva..ja es a tobbi kacatot meg figyelembe sem vettuk ami egy ilyen eszkozben jelen van..
Varom valaszod

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!